Küçük Irk Köpek Sendromu

Küçük köpek sendromu, küçük köpekler tarafından sergilenen bir dizi davranışa, küçüklüğün neden olduğu herhangi bir eksikliğin üstesinden gelme etkisine sahip davranışlara verilen addır.

Küçük Irk Köpek Sendromu

Küçük köpek sendromu, küçük köpekler tarafından sergilenen bir dizi davranışa, küçüklüğün neden olduğu herhangi bir eksikliğin üstesinden gelme etkisine sahip davranışlara verilen addır.

Gösterilen tipik davranışlar şunları içerir:

  • Heyecan verici davranış
  • Sahiplerin, diğer insanların veya köpeklerin üzerine atlamak
  • İnsanlara veya diğer köpeklere hırlamak
  • Algılanan tehditlerde ağlama veya ısırma
  • Daha büyük köpeklerden kaçınma veya korku, tipik olarak sahibinin arkasına saklanma veya sahibi tarafından alınmaya çalışma
  • Kanepelerden ve yataklardan çıkma isteksizliği
  • Komutlara uyulmaması

Bu, her küçük köpeğin bu davranışları göstereceği veya bu davranışların her birini gösteren küçük köpeğin, küçük köpek sendromu olduğu anlamına gelmez. Toplu olarak bu davranışlar, küçük köpeklerle yaşamı, sahipleri, etrafındaki diğer insanlar ve hayvanlar için zorlaştırır.

Eğer küçük köpekleriniz daha büyük köpeklere karşı korkuyorsa veya hatta saldırganlaşıyorsa, bunun nedeni ürkek ve endişeli olmaları olabilir. Bu nedenle, daha büyük köpeklere hücum, havlama ve ısırma gibi eylemlerle karşılır. Bu davranış, küçük köpeklerin kendilerini gerçekte olduklarından daha büyük olarak algıladıkları izlenimini verir.

Bu davranışı iyileştirmenin yolları vardır. Köpek davranışını değiştirmek genellikle sahip davranışını da değiştirmeyi içerir ve aslında, bu sendromun sahibinin davranışıyla köpeklerinden daha fazla ilgisi olabilir! Köpek davranışını ve insanların onu nasıl etkilediğini anlamak, küçük köpek sendromunu iyileştirmenin ilk adımıdır.

İnsanlar Köpek Davranışını Nasıl Etkiler?

Kuşkusuz birçok küçük köpek, büyük köpek sahiplerinin izin vermeyeceği davranışlardan sıyrılıyor. Mesela üzerimize atlamak. Büyük bir köpeğin bizi devirmesi daha olasıdır, ancak küçük bir köpek genellikle sahipleri tarafından teşvik edilebilir. Sahipler, istemeden, sevmediğimiz davranışları genellikle ödüllendirirler.

Küçük köpeğiniz size koşar ve büyük bir köpekle karşılaştıklarında onu almanız için yalvarırsa ve siz bu davranışı onaylayıp onu alırsanız, köpeğiniz büyük bir köpekle her karşılaştığında bu şekilde tepki vermeye devam edecektir.

Küçük köpek sahipleri, köpeklerini daha büyük köpek sahiplerine göre daha az eğitirler. Eğitimli köpeklerin emirlere uyma olasılığı daha yüksektir; bu nedenle, küçük köpeklerin bu kadar itaatsiz görünmesinin nedeni bu olabilir. Çünkü hiç eğitilmemişlerdir.

Küçük Köpek Sendromunu İyileştirmek

Küçük köpeklerde heyecanlanma ve zayıf itaat gibi istenmeyen davranışlar, doğrudan sahip davranışı ile ilgili olarak kabul edilir. Aşağıdaki öneriler davranışlarını iyileştirebilir:

  • Etkileşimlerde daha tutarlı olun. Kuralları ve sınırları belirleyin ve tüm aile üyelerinin bunlara bağlı kalmasını sağlayın.
  • Köpeğinizle düzenli olarak oyun seanslarına katılın ve köpeğinizin başkalarıyla, özellikle de kendi boyutlarından olanlar ile uygun bir şekilde oynamasına izin verin.
  • Daha büyük köpekleri sevmiyorlarsa, onları arkadaş canlısı ve nazik olduklarını bildiğiniz köpeklerle tanıştırın. Köpeğinizi aniden kendi haline bırakarak diğer köpeklerle tanıştırmanız ve serbestçe etkileşime girmesine izin vermemeniz gerek, çünkü bu kaba oyun veya agresif davranışlara neden olabilir. Onları yerel köpek parkı gibi tarafsız bir yerde tanıtın, birbirlerinin yanından uzaklaşın ve yavaşça yaklaşın, köpeğinizden arada bir oturmasını isteyin, bu köpeğinizin iyi davranışını güçlendirir ve durumu kontrol altında tutmanızı sağlar.
  • İtaat dersleri de dahil olmak üzere köpeğinize biraz eğitim verin. Uyulması gereken komutları isteyin, örneğin köpeğinizi beslemeden önce 'oturun' komutu verin. Köpeğinizi eğitmenin ve bu seanslar sırasında odaklanmasını sağlamanın en iyi yolu, ikramlar ve övgü ile ödüllendirmektir.
  • Lisanslı bir eğitmenden yardım alın. Eğer bu durum ile başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız, bir köpek eğitmeni, küçük köpek sendromundan muzdarip bir köpek için harikalar yaratabilir. Köpeğinizin sorunları düzelmiyorsa, bölgenizdeki eğiticiden yardım isteyebilirsiniz.