Köpeklerin Yalama Güdüsü Neden Kaynaklanır?

Köpeklerin kendi cinslerini ve sahiplerini yalamasının birçok farklı sebebi var.

Köpeklerin Yalama Güdüsü Neden Kaynaklanır?

Köpeklerin Yalama Güdüsü Neden Kaynaklanır?

Köpeğiniz, yanınıza geldiğinde ve siz onu sevmeye başladığınızda sizi yalamaya başlar. Elbette bu bir sevgi gösterisi ve neticede iyi niyetli olan bir şey; peki köpekler neden yalar?

Köpeklerde Yalamanın Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerin kendi cinslerini ve sahiplerini yalamasının birçok farklı sebebi var. Bu davranışı törpülemek gibi bir planınız var ise ilk önce köpeklerin neden yaladığını anlamanız gerekmektedir.

İnsan Tadının Güzel Olması

Köpeğiniz yere herhangi bir şey döküldüğünde yeri ya da boş mama kabını yalamasının en basit nedeni, elbette o yerin tadının güzel olmasıdır. Aynı şekilde sizin teninizin tadının da köpeklere göre güzel olduğunu biliyor muydunuz? Bazen sadece onların tadını alabildiği ufak yemek partiküllerine denk gelirler, bazen de sadece derimizdeki tuz, onların hoşuna gider.

Temizleme İsteği

Köpeğiniz size çok temiz gelmeyebilir ama onlar da kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Buna rağmen bu alışkanlığa yakından ilgi göstermenizde fayda var. Çünkü aşırı yalama ve kendini temizleme, deri gözeneklerinin açılmaya ihtiyacının olduğunun bir göstergesidir.

İyileşme İhtiyacı

Köpeklerin tükürük bezlerinde bakterileri öldüren özel enzimler yer alır. Kendilerini yalayan köpekler, ölü derilerden ve derideki pisliklerden arınmış olurlar. Bazı köpekler ise kendini yalama konusunda kendilerini durduramaz ama iyileşmeye meyilli olan yaraları tekrar açabilmektedir. Kendilerini aşırı yalamaktan zarar verebilirler.

Takıntı

Eğer ki köpeğiniz sürekli, düzenli aralıklar ile aynı yeri veya aynı objeyi yalıyorsa üstelik bunu yaparken stresliyse ve korkuyorsa tıbbi bir yardım almanız gerektiğini gösterir. Yalama, köpekler için stres boşaltma aracı olarak görülse de obsesif yalama aslında daha fazla strese yol açabilir.

İletişim

Köpekler, başka köpeklerle iletişim kurabilmek için onları yalarlar: açım, arkadaş olalım gibi. Bunu insanlara karşı da yaparlar ancak biz bu mesajları tam olarak anlayamayız. Köpeğiniz ısrarlı bir şekilde sizi yalıyorsa etrafı kontrol etmenizde fayda var. Su kabı boş olabilir, tuvaletinin kapısı kapalı kalmış olabilir. Aşırı yalama söz konusu olduğunda köpeğiniz, büyük ihtimalle size bir şey anlatmak istiyordur.

İlgi

Evcil hayvanların yalamalarının en temel sebebi ilgi ve sevgi ihtiyacıdır. Şefkat ve ilgi ihtiyacı ile yalama, köpeklerinizde zevk endorfinlerinin salgılanmasına ve sakinlik, rahatlık oluşmasına vesile olmaktadır. Bu durumda köpeğiniz sizi yaladığında başka odaya geçin. Yalamanın sizin gitmenize yol açtığını anlayacak ve bunu kesecektir.