Köpeklerin Vücut Dilini Okumak

Köpeğinizin vücut dili, köpeğinizin davranışlarını anlamanın anahtarıdır ve aynı zamanda siz ve yavrunuz arasındaki bağı güçlendirecektir.

Köpeklerin Vücut Dilini Okumak

Köpeklerin Vücut Dilini Okumak

Dürüst olalım, herkes köpeğiyle iletişim kurabilmeyi ister. Ne yazık ki, bu göründüğü kadar kolay değildir. Bununla birlikte, evcil hayvan ebeveynleri olarak köpeklerimizin ne düşündüğünü ve hatta ne hissettiğini anlamanın yolları vardır. Köpeğinizin vücut dili, köpeğinizin davranışlarını anlamanın anahtarıdır ve aynı zamanda siz ve yavrunuz arasındaki bağı güçlendirecektir.

İşte köpeğinizi daha iyi anlamak için onun beden dilini etkili bir şekilde okumanın birkaç yolu:

KUYRUK

Evcil hayvan ebeveynleri, kuyruklarının konumu ve hareketinden köpeklerinin mevcut davranışları hakkında bilgi edinebilirler.

Mutlu kuyruk: Bir köpek mutlu olduğunda kuyruğu, sabit bir sallama ile hafif dik bir pozisyonda tutulacaktır.

Meraklı kuyruk: Kuyruğu yatay bir pozisyonda düz bir şekilde tutulan bir köpek meraklı olabilir veya yeni bir durumu araştırmakla ilgilenebilir.

Tedirgin veya hazır kuyruk: Köpeğiniz kuyruğu yukarıda ve kulakları dik bir şekilde güçlü durduğunda tetiktedir.Duruşları, ilgilerini çeken şeyle karşılaşmaya hazır olduklarını açıklar.

Agresif kuyruk: Bir köpek, kuyruğunu rahat bir pozisyondan güçlü bir dikey pozisyona getirirse stres veya saldırganlık hissediyor olabilir.Kuyruk, ne kadar yüksekse köpeğe yaklaşmaya çalışırken o kadar dikkatli olunmalıdır.

İtaatkâr kuyruk: Bir köpeğin kuyruğu, nötr pozisyondan daha alçak bir pozisyona geçtiğinde köpek, tehdit edici değildir ve itaatkârdır.

GÖZLER

Bir ağzın söyleyemediği her şeyi gözlerin söylediği söylenir ki bu köpekler için de geçerlidir! Köpeğinizin gözlerine tek bir bakışla o anki ruh halini, nasıl hissettiğini anlayabilirsiniz. Köpeğiniz mutlu, rahat ve huzurluysa gözleri ortalama boyut ve şekilde görünecektir. Genişlemiş, büyümüş gözler stres veya korkunun göstergesidir. Son olarak, yavru köpeğinizin gözlerinin daraldığını, normalden daha küçük göründüğünü veya şaşı baktığını fark ederseniz bu, yavru köpeğinizin agresif hissettiğinin bir işaretidir. Bu, aynı zamanda hastalanmış bir yavrunun da göstergesi olabilir.

KULAKLAR

Her köpek cinsinin farklı boyut, şekil ve tarzda kulakları vardır. Tüm köpekler ve kulakları arasında ortak olan tek şey, yeni başlayan bir duygu veya his yaşadıklarındaki konumlarıdır.

Rahat bir köpek, kulaklarının normal bir şekilde düşmesine izin verecektir. Bir köpek, yeni bir ses duyduğunda veya bir şeyi ilk kez deneyimlediğinde kulakları öne doğru ve başının üstünde konumlanmış gibi görünecektir. Bu iki kulak pozisyonunu ayırt etmek bazen zor olabilir ancak köpeğinizle ne kadar çok zaman geçirirseniz mutlu kulaklar ile meraklı kulaklar arasındaki farkı anlamak o kadar kolay olacaktır.

Bir fırtına sırasında köpeğinizin kulaklarının başının üzerinde düz durduğunu fark edebilirsiniz. Bu bir korku işaretidir. Bir şey, köpeğinizi ürküttüğünde veya savunmasız bir pozisyona soktuğunda kulakları, rahat hissedene kadar düzleşerek buna göre tepki verecektir.

AĞIZ

Tüylü aile üyelerimizle doğrudan kelimelerle konuşamasak da bir köpeğin dişlerini, çenesini ve dilini nasıl gösterdiğine dikkat etmek çok şey anlatacaktır.

Köpekler mutlu olduklarında bunu gösterirler! Ağızları kapalı ya da hafif açık olabilir.Ekstra mutlu bir yavru dilinin dışarı sarkmasına izin verebilir. Genellikle buna sallanan bir kuyruk eşlik eder. Ayrıca, ekstra mutluluk yaşayan köpekler, belirgin bir gülümseme de sergileyebilir. Bu anlar en iyi fotoğrafları oluşturur!

Ayrıca köpekler, saldırganlık ve koruma duygularını da ağızları aracılığıyla etkili bir şekilde iletebilirler. Köpek, dudakları kırışmış bir ağızla dişlerini göstermek için geri çekildiğinde herkesin mesafesini koruması gerektiğini ve yaklaşırsa ısırmaya çalışabileceğini belirtir.

DURUŞ

Bir köpeğin duruşu, köpeğinizin ruh halini ve davranışlarını kolayca anlamanın en basit yöntemlerinden biridir. Köpekler, ruh hallerini etkili bir şekilde iletmek için diğer duruş değişikliklerine ek olarak kendilerini daha büyük veya daha küçük göstermeye çalışabilirler.

Genellikle, rahat ve mutlu bir köpek normal, rahat bir vücut duruşu sergileyecektir. Bu, zıplama, atlama veya istekli davranışsal işaretleri içerecektir. Bir köpek, endişeli veya gergin hissettiğinde kendini olabildiğince küçük göstermeye çalışabilir. Köpeğiniz başını öne eğmiş, kulaklarını geriye itmiş, kuyruğunu aşağıya veya bacaklarının arasına sıkıştırmış ve kendini yere yaklaştırmışsa, köpeğiniz endişeli, gergin veya korkmuş hissediyor olabilir.

Not: Köpeğiniz itaatkâr olmaya ve bir tehdit olarak algılanmamaya çalışıyorsa benzer bir vücut dili sergileyebilir.

Öfkeli ve iddialı köpekler, başka bir köpek veya durum üzerinde hakimiyet kurmaya çalışacaktır. Bu köpekler, başlarını ve göğüslerini yüksekte tutacak ve hafifçe öne eğik bir duruşla kendilerini mümkün olduğunca uzun göstermeye çalışacaklardır.

En önemlisi, tüm evcil hayvan ebeveynleri, köpeklerin kişilik olarak aynı olmadığını hatırlamalıdır. Yukarıdaki duruşlar, genellikle ilgili özellikleri ifade edecektir; ancak bazı köpekler duygularını ve hislerini benzersiz bir şekilde gösterme eğilimindedir. Bu, bir köpeğin davranışını yorumlamanın zor olmasının ana nedenlerinden biridir, ancak zamanla evcil hayvan ebeveynleri köpeklerinin dilini öğrenecek ve onlara mutlu ve memnun bir köpek olmaları için tam olarak ihtiyaç duydukları şeyi sağlayacaktır.