Köpeklerin sürekli ulumasının nedenleri nelerdir?

Köpekler çok farklı nedenlerle uluyabilirler ancak ulumanın her zaman bir iletişim biçimi olduğu düşünülmektedir.

Köpeklerin sürekli ulumasının nedenleri nelerdir?

Köpekler çok farklı nedenlerle uluyabilirler ancak ulumanın her zaman bir iletişim biçimi olduğu düşünülmektedir. Ulumak vahşi köpeklerin sıklıkla yaptığı normal bir seslendirmedir ancak sadece çakallara ve kurtlara özel değildir. Küçük bir Pomeranian veya bir Chihuahua dahil olmak üzere tüm köpek ırkları uluma kabiliyetine sahiptir. Bazı cinsler bu sesi çıkardıkları için daha iyi bilinir. Bazen korkudan, anesteziden uyandıktan sonra yönelim bozukluğundan ya da sadece varlığını bildirmek için bir uluma yapılır. Köpeğinizin ulurken sizinle neyi anlatmaya çalıştığını bilmek önemlidir.

Tıbbi Bir Sorun

Bir köpek hastalandığında veya yaralandığında uluyabileceği gibi ani bir yaralanma, karın rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlık türünden kaynaklanan ağrının bir göstergesi olabilir. Köpeklerde bilişsel işlev bozukluğu bazen köpek demansı olarak da anılır, bir köpeğin beynini etkileyen tıbbi bir sorundur ve ayrıca bir köpeğin ulumasına neden olabilir. Bu sorun yaşlı köpeklerde görülür ve insanlarda ise Alzheimer'a benzer. Köpeklerde bilişsel işlev bozukluğuna sahip köpekler genellikle yönünü şaşırmış, kafası karışmış ve işlerini yapmak için dışarı çıkıp, kapının hangi tarafının açıldığını veya evdeki mobilyaların etrafından dolaşmayı bilmiyormuş gibi davranırlar. Bu işlev bozukluğu nörolojik bir sorundur ve bir köpeğin kafası karışabileceğinden, sadece kendisini duymak için ya da kafası karıştığı ya da korktuğu için ulumaya başlayabilir. Köpeğinizin tıbbi bir sorun nedeniyle uluyabileceğinden endişeleniyorsanız, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime kontrol ettirmeniz önemlidir.

Korku

Tıpkı köpeklerde bilişsel işlev bozukluğundan dolayı kafası karışmış bir korku durumundan uluyan bir köpek gibi, başka korku durumlarında olan köpekler de uluyabilir. Aşırı derecede korkmuş yavru köpekler, hayatları için korkarlarsa bir ulumaya izin verebilirler veya korkmuş bir başıboş köpek uluyabilir. Ancak korkunun nedeni ne olursa olsun, eğer bir köpek uluyorsa ve korkutucu olarak yorumlanabilecek bir durumdaysa, bu ne yazık ki korktuklarının iyi bir göstergesidir. Mutlu, heyecanlı veya rahat köpekler tipik olarak uluma yapmazlar.

Davranışsal Bir Kaygı

Köpek davranışı büyük ölçüde uzmanlar tarafından incelenmiştir ve köpeklerle en iyi nasıl iletişim kuracağımızı öğrenirken, bazen ulumanın davranışsal bir sorunun göstergesi olduğunu biliyoruz.

Ayrılık kaygısı olan köpekler sahipleri uzaktayken komşular tarafından uğultu yaparak gürültülü bir görüntüye neden olduğu belirtilmektedir. Ne yazık ki, ayrılık kaygısı ve diğer davranışsal kaygıları olan köpekler genellikle endişeli ve streslidir. Bu nedenle yardım için ya da sahiplerinin dikkatini çekmek için ulurlar. Köpeğinizi evde bırakırsanız ve kapıdan çıktığınızda uğultu duyarsanız, köpeğinizin stresli, korkmuş ve ayrılık kaygısı olabileceğinin iyi bir işaretidir. Ayrılık kaygısı genellikle yıkıcı davranış, hızlanma veya kapıya pençe atma gibi ulumayla birlikte başka şeyleri içerir. Neyse ki, bu kaygıyı ve bununla sıklıkla ilişkilendirilen uğultu davranışını hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler var. Bu zaman, eğitim ve bazen feromonların, takviyelerin, ilaçların ve diğer eğitim yardımcılarının kullanılmasını gerektirecektir.

Diğer Gürültülere Yanıt Olarak

Bir siren veya başka bir gürültü duyduğunda uluyan bir köpeğiniz olabilir. Bunun nedeni büyük olasılıkla köpeğinizin gürültünün aslında başka bir köpeğin uluması olduğunu düşünmesi ve uluma bir bağlanma aktivitesi veya köpekten köpeğe bir iletişim biçimi olabileceğini düşünmesidir. Bir köpek ulumaya başlarsa, işitme mesafesinde bir köpek varsa, büyük olasılıkla başka bir köpek ulumaya başlayacaktır. Sibirya kurdu gibi yavru yavruların, bu doğal içgüdüyü grup olarak gösterdikleri görülüyor.

Dikkat Çekmek İçin

Davranışsal kaygısı olmayan diğer köpekler de dikkatinizi çekmek için uluyabilir. Bazı köpekler doğal olarak diğerlerinden daha seslidir ve tüm köpeklerin farklı kişilikleri olduğundan, ulumayı seven bir köpeğiniz olabilir. Dikkat çekmek için bir kişiye ulumak, eğer köpek birini veya başka bir şeyi koruyorsa "uzak dur" anlamına gelebilir ama aynı zamanda köpeğiniz veya ilginizi isteyen başka bir dost köpek ise "gel oyna" anlamına da gelebilir.