Köpeklerde Stres Belirtileri Nelerdir?

Köpekleri, bizim gibi mutlu ve şanslı hayat arkadaşlarımız olarak düşünsek de onlar da bizim gibi birçok farklı nedenden dolayı stres yaşayabilirler.

Köpeklerde Stres Belirtileri Nelerdir?

Köpekleri, bizim gibi mutlu ve şanslı hayat arkadaşlarımız olarak düşünsek de onlar da bizim gibi birçok farklı nedenden dolayı stres yaşayabilirler. Neyse ki, endişelerini anlamamız ve bu endişenin giderilmesi için yardım etmemiz gereken bilindik yollar var. Ama oraya varmadan önce, problemin kökünden başlayalım: stresin kendisi…

Köpeklerde Stresin Yaygın Nedenleri

Köpekler birçok nedenden dolayı strese girebilirler. Bilinen en yaygın dört neden şunlarla ilgilidir:

Korku: Yeni bir insanla tanışmak, yüksek bir ses duymak, ilk kez tecrübe etiikleri bazı ortamlarda veya durumlarda olmak, rahatsız edici yüzeylerde yürümek ve hatta belirli nesnelerin yakınında olmak köpeklerde korkuya dayalı endişeye neden olabilecek sadece birkaç durumdur.

Ayrılık: Ayrılık kaygısı köpeklerde en yaygın stres türüdür ve bu durum köpeklerin neredeyse %15'ini etkiler. Buna ya kısa ya da uzun bir süre boyunca aile bireylerinden uzak kalmaları neden olur ve bu durum ailedeki bir değişiklikten de kaynaklanabilir.

Yaşlanma: Köpekler yaşlandıkça, hafıza, öğrenme, algı ve farkındalık gibi bilişsel işlevlerde bir azalma deneyimleyebilirler. Anlaşılabilir bir şekilde, yaşadıkları kafa karışıklığı endişeye neden olabilir.

Değişim: Bazı köpekler, rutin değişimlerinde stres yaşarlar, eğer yeni bir eve taşınırlarsa, yeni evcil hayvan ebeveynleri tarafından evlat edinilirlerse stres düzeylerinde bir değişiklik olabilir.

Köpekler bu faktörlerin tamamı üzerinde mutlaka strese girmeyebilirler. Bazı köpekler sadece strese ve endişeye diğerlerinden daha eğilimlidirler. Örneğin, Labrador Retrievers gibi yüksek düzeyde sosyal cinsler, yeni biriyle karşılaştıklarında nadiren stres altına girerler ancak yalnız kaldıklarında ayrılık endişeleri artabilir.

Köpeklerinin Stresli Olabileceğine Dair İşaretler

Patili dostunuzun stresli bir köpek olduğunu nereden biliyorsunuz? İnanın bunu aslında size ifade etmeye çalışacaklar. Bu işaretler fiziksel, ses veya davranışsal stres işaretleri olabilir.
 

Stresin Fiziksel Göstergeleri

- Titreme

- Esneme

- Salya akıtma

- Yalama

- Büyümüş göz bebekleri

- Hızlı soluk alıp verme

- Kulakları arkaya atma

- Büyümüş gözler

- Korkma

- Kuyruğu bacak arasına alma
- İshal

Stresin Ses Göstergeleri

- Mızmızlanma
- Havlama
- Uluma
- Hırlama
- Çiğneme
- Evdeki eşyalara zarar vermeye başlama

Stresin Davranışsal Göstergeleri

- Yemek yememe

- Kaçmaya çalışma

- Saklanma

Gördüğünüz gibi, bu stres belirtilerinden bazıları normal köpek davranışlarını taklit ediyor. Bir köpek her esnediğinde, havladığında ya da bir kaza yaptığında stres altında oldukları anlamına gelmez. Sadece stresli oldukları zaman değil, düzenli olarak köpeğinizin davranışına dikkat etmeniz önemlidir. Bu, onlar için normal davranışların temelini oluşturmanıza yardımcı olur. Bunlardan hangisi endişeleri yönetmek için fazladan yardıma ihtiyaç duyduğunun bir işareti olabilir.