Köpeklerde Şişkinlik

​​​​​​​Risk altındaki köpeklerde GDV'yi önlemenin veya en azından gelişme şansını azaltmanın yolları vardır.

Köpeklerde Şişkinlik

Gastrik dilatasyon volvulusu veya GDV olarak da bilinen Bloat, tüm köpekleri etkileyebilecek yaşamı tehdit eden bir durumdur. Bununla birlikte, iri cins veya derin göğüslü köpekler bu duruma daha duyarlıdır. Bu sorun hızlı ilerleyebilir ve her zaman acil bir durum olarak ele alınmalıdır.

Bloat nedir?

Mide genişlemesi volvulusu veya köpek (mide) şişkinliği; mide gaz, sıvı veya yiyecekle dolduğunda ve genişlediğinde veya şiştiğinde ortaya çıkan son derece ağrılı bir durumdur. Bu meydana geldiğinde, mide kendi üzerine bükülebilir, böylece hem giriş hem de çıkış tıkanır. Midedeki bükülme aynı zamanda mideye giden kan akışını da engelleyerek doku hasarına neden olur. Bazen dalak mide ile birlikte döner. Büyük ölçüde şişmiş bir mide, kanı vücudun arka yarısından kalbe taşıyan ana damara (vena kava) baskı yapabilir. Kalbe giden kan akışında ortaya çıkan azalma, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse genellikle ölümcül olan şoka neden olabilir.

Köpeklerde Şişkinlik Belirtileri

  • Şişmiş / şişkin karın
  • Çok az veya hiç yiyecek gelmeyen öğürme
  • Rahatsızlıktan kaynaklanan huzursuzluk
  • Karın ağrısı
  • Aşırı salya
  • Hızlı, ağır veya başka türlü nefes almada zorluk
  • Soluk mukoza zarları
  • Letarji
  • Çöküş
  • Ölüm

Şişmiş, sert veya şişkin karın: Şişkinlikten muzdarip köpeklerin midesi şişmiş veya büyümüş olabilir, bu sadece köpeğinize bakarak görülebilir veya görülemeyebilir. Daha erken aşamalarda şişlik görünmeyebilir. Köpeğinizin karnına nazikçe dokunabilirsiniz ve zor geliyorsa ve köpeğiniz acı çekiyor gibi görünüyorsa (sesler çıkarırsa, başını hızla elinize çevirir veya uzaklaşmaya çalışırsa), şişkinlik veya diğer ciddi rahatsızlıklardan muzdarip olabilir.

Çok az yiyecekle veya hiç yiyecek gelmeden öğürme: Şişkinlikten muzdarip köpekler, hiçbir şey veya çok az şey çıkmadan kusmaya çalışabilir. Az miktarda su veya büyük miktarlarda kalın tükürük görebilirsiniz. Köpeğiniz bir şeyler öksürmeye çalışıyor veya öğürüyor gibi görünebilir.

Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.

 

Aşırı tükürük / salya akması: Şişkinlikten muzdarip köpekler, dudak şapırdatması ile birlikte aşırı miktarda tükürüğe sahip olabilir. Bu kısmen köpeklerin mide bulantısı hissetmesinin ve ayrıca tükürüğün mideye girememesinin bir sonucudur.

Hızlı, ağır veya başka türlü zor nefes alma: Büyümüş mide, diyaframı iter, bu da akciğerlerin genişlemesi için mevcut olan alanın azalmasına neden olur, bu nedenle solunum genellikle sığ ve hızlıdır. Şişkinliğin neden olduğu ağrı ve sıkıntı da bu solunum değişikliklerine katkıda bulunur.

Mukoz membranlar soluk: Köpeğinizin diş eti rengi onların dolaşım sisteminde (kalp ve kan damarları) sağlık ve fonksiyonunun bir göstergesi olabilir. Evcil hayvanınızın üst dudağını geri çekin ve diş etlerini inceleyin. Normal mukoza zarları pembedir ancak şişkinlik ve şok durumunda köpeğinizin diş etleri soluk renkte veya beyaz olabilir.

Collapse: Collapse, şişkinliğin geç bir işaretidir. Köpeklerdeki birçok durum, çökmeye neden olabilir ve çökme, her zaman bir veterinerin derhal değerlendirmesini gerektiren ciddi bir sorunun işaretidir.

GDV / bloat'a sahip tüm köpekler bu semptomların tümünü göstermeyecektir. Hastalığın erken dönemlerinde semptomlar hafif olabilir ve görülmesi kolay olmayabilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ediyorsanız veya köpeğinizin GDV'den muzdarip olabileceğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinizin acil veteriner müdahalesine ihtiyacı vardır. Veteriner kliniğiniz açık değilse, en yakın veteriner acil kliniğine başvurun. Bu durumu tanımanız ve hızlı hareket etmeniz önemlidir.

Şişkinliğin Nedenleri

Kesin nedeni hala bilinmemektedir. Midede biriken havanın midenin genişlemesine (genişlemesine) neden olduğunu ve midenin büküldüğünü (volvulus kısmı) biliyoruz. Havanın birikip kıvrılmaya neden olup olmadığını veya midenin bükülüp sonra havanın oluşup oluşmadığını bilmiyoruz.

Bazı Köpekler Diğerlerinden Daha Eğilimli mi?

Evet, bu durum için birkaç risk faktörü vardır:

  • Büyük, derin göğüslü ırklar (Great Danes, Saint Bernards, Weimaraners, Standard Poodles, Basset Hounds, Wolfhounds, Golden Retriever, Doberman Pinschers, Old English Sheepdogs ve Alman Çobanlar)
  • Günde bir kez büyük bir öğünle beslenen ve / veya hızlı yemek yiyen köpekler
  • Yükseltilmiş bir yemek kasesinden yemek yemek
  • Bu durumu yaşamış başka bir köpekle ilgili olanlar
  • Stres, özellikle nefes nefese kalıyorsa, GDV'nin gelişiminde rol oynayabilir.

Tedavi

GDV, yaşamı tehdit eden bir acil durum olduğu için acil müdahale gerektirir. Bu durum evde tedavi edilemez. Köpeğiniz veterinere ne kadar çabuk ulaşırsa prognozu o kadar iyi olur.

Veteriner hastanesinde, evcil hayvanınızın GDV'den muzdarip olup olmadığını belirlemek için röntgen çekilecektir. Şok tedavisi ve evcil hayvanınızın ilk önce gerçekleşmesi gerekebilir. Şok tedavisi tipik olarak bir IV kateterin yerleştirilmesini ve köpeğe ilaç, sıvı ve oksijen verilmesini içerir.

Veteriner hekim, köpeğinizi dengede tutarken midesini de sıkıştırmaya çalışacaktır. Bunu yapmak için, köpeğin ağzından bir mide tüpü geçirmeyi deneyebilirler. Midenin bükülmesinden dolayı bu mümkün olmazsa, mideyi açmak için deriden mideye geniş çaplı bir iğne sokulabilir.

Stabilize olduktan sonra, köpeğinizin midesini döndürmek ve gelecekte tekrar dönmesini önlemek için vücut duvarına yapıştırmak için ameliyat olması gerekecektir.

Köpeklerde Şişkinliğin Prognozu

Çoğu köpeğin GDV'den kurtulma prognozu, zamanında destekleyici bakım ve ameliyatla iyidir. GDV'den ölüm riskinin artmasıyla ilişkili birkaç faktör vardır. Bu faktörler:

 

  • Köpek 6 saatten uzun süredir semptomatik ise
  • Anormal kalp ritimleri varsa
  • Midenin bir kısmı ölürse ve çıkarılması gerekiyorsa
  • Dalağın çıkarılması gerekiyorsa

Ne kadar uzun süre beklerseniz, prognozun o kadar kötü olacağını unutmayın.

Risk altındaki köpeklerde GDV'yi önlemenin veya en azından gelişme şansını azaltmanın yolları vardır.

  • Gastropeksi (midenin vücut duvarına cerrahi olarak bağlanması) korunmanın en etkili yoludur.  Bir veteriner gastropeksi ameliyatı yaptığında, mideyi vücut duvarına yapıştırır, böylece bükülmez ve yaşamı tehdit eden bir GDV'ye neden olmaz. Yüksek riskli ırklarda, bazı veteriner hekimler koruyucu gastropeksinin kısırlaştırma veya kısırlaştırma zamanında yapılmasını önermektedir.
  • Mide genişlemesini önlemek için beslenme rejimlerine dikkat edin. Bu, günde iki veya daha fazla küçük öğün beslemeyi, köpekler için yüksek yemlik kullanmamayı ve bir yapboz kasesi ve / veya bir bulmaca oyuncağı ile yemeyi yavaşlatmayı içerir.
  • Özellikle yemek yeme saatinde köpeğiniz için stresi azaltın. Köpeğiniz mamasını koruyorsa ve diğer köpeklerinizin ona ulaşmasını önlemek için hızlı bir şekilde örtülerse, herkesin daha sakin yemek yiyebilmesi için besleme sırasında köpeklerinizi ayırmayı düşünün.