Köpeklerde Sık Karşılaşılan İdrar Problemleri

Bir köpeğin idrar yolu böbrekler, üreterler, idrar kesesi ve üretradan oluşur.

Köpeklerde Sık Karşılaşılan İdrar Problemleri

Köpekte Üriner Sistem Problemi Nedir?

Bir köpeğin idrar yolu böbrekler, üreterler, idrar kesesi ve üretradan oluşur. İdrar yolunun bu anatomik bölümleri, karnın içinde ve ayrıca karnın arka kısmında retroperitoneal boşluk adı verilen bir alanda bulunur.

İdrar yolunun birçok işlevi vardır, en önemlilerinden bazıları toksinleri uzaklaştırmak için kanı filtrelemek, elektrolit dengesini korumak (sodyum ve potasyum gibi) ve vücut için suyu yeniden emmeyi içerir. İdrar, atık bir yan ürün olarak oluşturulur. Ne yazık ki, idrar yolu boyunca herhangi bir bölgede problemler olabilir. İdrar yolu sorunları, komplike olmayan bir enfeksiyondan ciddi kanserlere kadar değişebilir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu veya "İYE", en sık olarak idrar yolunun alt kısmının (idrar kesesi ve/veya üretra) enfeksiyonunu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. İdrar yolu enfeksiyonları idrar yaparken zorlanmaya, idrarda kan gelmesine, sıklıkla az miktarda idrara çıkmaya veya uygun olmayan yerlere idrar yapmaya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları köpeklerde sık görülür ve birçok farklı bakteri türünden kaynaklanabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, idrar kristalleri, taşlar veya kanserler gibi altta yatan bir soruna ikincil olarak da ortaya çıkabilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Mesane Enfeksiyonu

Köpeklerde Mesane Enfeksiyonu

“Alt üriner sistem hastalığı”, mesane ve/veya üretranın birden fazla problemini tanımlayabilen genel bir terimdir. Bazı köpeklerde enfeksiyon görülürken, bazılarında enfeksiyon olmaksızın iltihaplanma (steril sistit) olabilir. Semptomlar her iki sorun için benzerdir, ancak nedene bağlı olarak farklı şekilde tedavi edilir.

Köpeklerde Mesane Taşları

Bir köpeğin idrar kesesinde gelişen taşlar, tedavi edilmezse acil bir duruma dönüşebilir. Vücutta ilk oluştuklarında bir süre fark edilmeyebilirler. Bununla birlikte, mesaneden gelen bir taş (çapı çok daha küçük olan) üretraya hareket ederse, sıkışıp idrar akışını engelleyebilir.

Bu, idrar kesesinin aşırı dolmasına ve yırtılmasına neden olarak köpeklerin septik hale gelmesine ve karın içindeki idrar sızıntısından ölmesine neden olabilir. Mesane taşı olan birçok köpek, idrar yapmak için zorlanır veya tekrar tekrar idrara çıkma girişiminde bulunur, ancak yalnızca küçük miktarlarda idrar çıkarır.

Köpeklerde Mesane Kanseri

Köpeklerde idrar kesesinde gelişen en yaygın kanser türü, geçiş hücreli karsinom olarak adlandırılır . En sık olarak, idrarın mesaneden dışarı atılmak üzere üretraya çıktığı trigon adı verilen mesane alanında gelişir. Bu ağrılı kanser, idrar yaparken zorlanma, idrarda kan ve bir seferde az miktarda idrar yapma gibi semptomlara neden olabilir.

İlgili Ürünler:

Köpeklerde İdrar Kaçırma

Üriner inkontinans en sık dişi köpeklerde görülen yaygın bir idrar kaçırma sorunu olmakla birlikte erkeklerde de görülebilir. Üriner inkontinans tipik olarak, evcil hayvanın yattığı yerde idrar kaçırma (büyük veya küçük hacimler) olarak görülür. İdrar kaçırma genellikle mesanedeki zayıf sfinkter kas tonusundan kaynaklanır.

Köpeklerde Böbrek Yetmezliği

Köpeklerde böbrek yetmezliğinin yaralanma, enfeksiyon, toksinler, bazı ilaçlar ve kanser gibi birçok nedeni vardır . Nihayetinde, böbrekler artık işlevlerini yerine getiremez hale geldiğinde, köpekler birden fazla semptomla mücadele eder. Tipik olarak, böbrek yetmezliği olan köpeklerin iştahı azalır, sıklıkla çok miktarda idrar yapar, olası kilo kaybı yaşar ve kusma ve/veya ishal dönemleri olabilir.

Köpeklerde Daha Az Yaygın İdrar Yolu Sorunları

Köpeklerde benzer semptomlara sahip olabilen ancak daha az yaygın olan idrar yolu hastalıkları arasında piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu), böbrek taşları, proteinüri, idrar kesesini etkileyen nörolojik durumlar (atoni) ve üreterler veya üretra sorunları (örn. darlıklar, divertikül).

Diğer vücut sistemlerinde başlayan ancak idrar yollarında belirti gösterebilen hastalıklar arasında erkek köpeklerde prostat hastalıkları, dişi köpeklerde pyometra , Cushing hastalığı (hiperadrenokortisizm) , diabetes mellitus ve diabetes insipidus yer alır .

Köpeklerde Üriner Sorunların Belirtileri

Köpeklerde idrar sorunlarının en yaygın semptomları, tüketilen su miktarı (çok fazla veya çok az) ve idrar yapmak için zorlanma, küçük veya büyük hacimlerde idrar yapma, idrar kazaları veya kan bulunması gibi anormal idrara çıkma modelleriyle ilgilidir.

Köpeklerde Üriner Sorunların Tedavisi

Soruna bağlı olarak tedavi, kısa bir ilaç tedavisi veya diyet değişikliklerinden cerrahi müdahaleye kadar değişebilir. Herhangi bir idrar sorunu fark ettiğinizde, teşhis koymak ve uygun tedaviyi başlatmak için mümkün olan en kısa sürede veterinerinizden yardım istemek en iyisidir.