Köpeklerde Saldırganlık Nasıl Çözülür?

Agresif bir köpeğin yanında olmak korkutucu bir deneyim olabilir. Genellikle uysal ve arkadaş canlısı bir köpek de birden agresifleşebilir, hırlayıp dişini gösterebilir, işte bu daha da korkutucudur.

Köpeklerde Saldırganlık Nasıl Çözülür?

Agresif bir köpeğin yanında olmak korkutucu bir deneyim olabilir. Genellikle uysal ve arkadaş canlısı bir köpek de birden agresifleşebilir, hırlayıp dişini gösterebilir, işte bu daha da korkutucudur. Bu durum aşırı bir hale gelirse, köpek sizi ya da iyi tanıdığı ve daha önce hiç karşı çıkmadığı bir aile üyesini bile ısırabilir veya saldırabilir.

Peki köpeğiniz bu düşmanca davranış belirtilerini gösterdiğinde ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu saldırganlık davranışı kontrolden çıkabileceğinden ve köpeklerin veya insanların yaralanmasına neden olabileceğinden, sebebini bulmak çok önemlidir. Böylece köpeğinizin saldırganlığın üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Köpekler Neden Saldırganlık Gösterir?

Köpeğinizin neden agresif davrandığını bilmek, bu korkutucu davranışı durdurmak için en iyi planı bulmak için çok önemlidir. Köpeklerde saldırganlığın birkaç potansiyel nedeni vardır.

Hastalık ve Yaralanma

Bazı tıbbi durumlar köpeklerin agresifleşmesine neden olabilir. Hiçbir saldırganlık belirtisi göstermeyen bir köpek aniden hırlamaya, ısırmaya başlarsa bunun nedeni bir hastalık olabilir.

Ağrı, köpeklerde özellikle yaygın bir saldırganlık nedenidir. Aniden saldırganlaşan köpeğin bu davranışına bir yaralanma, büyük bir rahatsızlık veya stres kaynaklı bir hastalığı olabilir. Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtıklar bulunur.

Diğer hastalıklar ise köpeğinizin beynini etkileyerek görünüşte mantıksız bir saldırganlığa yol açabilir. Bu gibi durumlar; kognitif fonksiyon bozukluğu, beyin hastalıkları veya tümör saldırganlık başlamasını teşvik edebilir. Bu sorunların daha yaşlı köpeklerde ortaya çıkması daha olasıdır ancak her yaşta olabilir.

Köpeğiniz ani, açıklanamayan saldırganlık gösteriyorsa, bunu bir davranış sorunu olarak ele almadan önce mutlaka veterinerinizle konuşun.

Ağrıyı hafifletmek için köpeğinize ilaç vermeyi denemek isteyebilirsiniz ancak bu, yapmamanız gereken bir şeydir. Köpeğiniz hastaysa, herhangi bir tedaviye başlamadan önce tam olarak neyin yanlış olduğunu bilmeniz gerekir. Neyle karşı karşıya olduğunuzu anlayana kadar meseleleri kendi elinize almaya çalışmayın. Köpeğiniz için hangi ilaçların uygun olduğunu yalnızca bir veteriner söyleyebilir.

Korku

Korkmuş bir köpek kolayca agresif davranışlar geliştirebilir. Çoğu köpek yalnızca tehlikede olduğunu, kaçamadığını ve kendini savunma ihtiyacı duyduğunu hissederse saldırgan bir davranış sergiler. Örneğin, bir köpeğin bir çıkış yolu olmayan bir köşeye geri çekilmesi veya başının üzerine kaldırılan bir elin vurulacağı anlamına geldiğini düşünmesi durumunda bu gerçekleşebilir.

Köpeğiniz normalden daha fazla saldırgan veya korkulu davranış sergileyen bir kurtarma köpeğiyse, istismar edilmiş, ihmal edilmiş, travmatik bir olay yaşamış veya bir köpek yavrusu olarak uygun şekilde sosyalleştirilmemiş olabilir. Köpeğinizi evlat edindiyseniz önceki ailesinden, barınaktan veya onu tanıyan birilerinden alabileceğiniz herhangi bir bilgi, durumu ele almanın en iyi yolunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Bazen kurtarma köpekleri, istismara uğramış veya uygun şekilde sosyalleştirilmemiş köpeklere öğretme konusunda uzmanlaşmış bir eğitmenle itaat eğitimine ihtiyaç duyar. Bazı durumlarda, köpeğinizin korkusunu eğitim ve sabırla kendi başınıza yönetebilirsiniz. En iyi hareket şekli hakkında bir veterinerle konuşabilirsiniz.

Bu tür saldırgan davranışları kışkırtmaktan kaçınmak için, bilinmeyen köpeklere dikkatlice yaklaşın (daha da iyisi, size yaklaşmalarına izin verin). Yolda korkuyu önlemeye yardımcı olmak için köpeğinizi eğitin ve sosyalleştirin.

Hakimiyet Gösterisi

Köpekler bazen baskınlık göstergesi olarak agresif davranırlar. Bu genellikle diğer köpeklere yöneliktir, ancak insanlarda da olabilir.

Hakimiyetin bir kişilik özelliği değil davranış olduğunu anlamak önemlidir. Köpekler "doğası gereği" baskın veya itaatkâr değildir. Bazılarının bir davranışa veya diğerine yönelik eğilimleri olabilir ancak bu genellikle koşullar tarafından belirlenir.

Baskın davranış sergileyen köpekler, bir durumdan sorumlu olduklarını kanıtlamaları gerektiğini hissederler. Hırıltı veya ısırma, pozisyonlarına meydan okunduğunu hissettiklerinde meydana gelir.

Ne yazık ki, insanlar başka bir neden olduğunda genellikle köpek saldırganlığının nedenini baskınlıkla ilgili davranış olarak görüyorlar. Gerçekte, saldırgan baskın davranış, diğer saldırganlık nedenleri kadar yaygın değildir.

Hüsran

Hayal kırıklığının neden olduğu saldırganlık, genellikle yönlendirilmiş saldırganlık veya engel hayal kırıklığı olarak adlandırılır. Bir köpek bir şeye ulaşamamaktan hüsrana uğradığında ve hayal kırıklığını başka bir şekilde çıkardığında ortaya çıkar. Bu tür bir saldırganlık, bağlı, tasmalı veya zincirli bir çitin arkasında çok fazla zaman harcayan köpeklerde yaygındır.

Örneğin, bir bahçede zincirlenmiş bir köpek, caddenin karşısında veya bitişik bir bahçede yaşayan bir köpeğe ulaşmak için günü zorlayarak geçirebilir. Kısıtlanmış köpek genellikle hayal kırıklığı büyüdükçe daha şiddetli bir şekilde havlar ve homurdanır. Sahibi yaklaştığında, köpek hayal kırıklığını yeniden yönlendirebilir ve sahibini ısırabilir.

Köpeğinizin saldırganlığını yanlış yorumlamamaya dikkat edin. Köpeğinizin saldırgan davranışının nedenini bildiğinizi varsaymadan önce her zaman bir sağlık sorununu veya korkuyu ekarte edin. Aksi takdirde, düzeltici önlem girişimleri sorunu daha da kötüleştirebilir.