Köpeklerde Pulmoner Kontüzyon Nedir?

Köpeklerde pulmoner kontüzyon, köpeğin göğsüne (göğüs boşluğu) donuk, sert bir yüzey veya nesneyle - örneğin köpeğe araba çarptığında olduğu gibi - çarpma nedeniyle künt bir travmadan kaynaklanan akciğerlerde bir yaralanma veya morarmadır.

Köpeklerde Pulmoner Kontüzyon Nedir?

Köpeklerde Pulmoner Kontüzyon Nedir?

Köpeklerde pulmoner kontüzyon, köpeğin göğsüne (göğüs boşluğu) donuk, sert bir yüzey veya nesneyle - örneğin köpeğe araba çarptığında olduğu gibi - çarpma nedeniyle künt bir travmadan kaynaklanan akciğerlerde bir yaralanma veya morarmadır. . Bu yaralanma, akciğerlerin içindeki ve çevresindeki kan damarlarına verilen hasardan kaynaklanan bir kanamaya veya kontrolsüz kanamaya neden olur.

Pulmoner kontüzyonlar, bir akciğer lobunda hafif morarmadan tüm akciğerde şiddetli kanamaya kadar değişebilir. Göğüs boşluğuna ve akciğerlere künt bir kuvvet travmasından sonra kontüzyonlar gelişebilir ve 24-48 saate kadar ilerleyebilir. Böyle bir travma geçiren köpekler başlangıçta normal nefes alıyor gibi görünebilir, ancak bu kanama zaman geçtikçe hızla kötüleşebilir ve köpeğinizin ciddi solunum sıkıntısı yaşamasına ve hatta ölmesine neden olabilir.

Köpeğinizin göğsünde veya vücudunda herhangi bir travma varsa, tıbbi bir acil durum olarak düşünülmeli ve tedavi edilmelidir. Köpeğiniz mümkün olan en kısa sürede veterinerine veya acil durum veterinerine gitmeli ve tedavi ve gözlem için en az 48-72 saat orada kalmalıdır.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Pulmoner Kontüzyon Belirtileri

Aşağıdakiler, köpeklerde pulmoner kontüzyonlarla ilişkili klinik belirtilerdir. Belirti ve semptomların şiddeti, travmanın boyutuna ve akciğer dokusunun ne kadar etkilendiğine bağlı olacaktır.

  • Hızlı, anormal solunum (taşipne)
  • Nefes almada zorluk
  • Öksürük, kanlı veya kanlı veya kanlı sıvı olmadan
  • Burundan kan gelmesi (burun kanaması)
  • Kırık kaburgalar gibi torasik travma belirtileri
  • Kusma, öğürme
  • Hırıltı, özellikle ekshalasyon sırasında
  • Titrek yürüyüş veya ayakta duramama
  • Mavi veya mor diş etleri
  • Soluk diş etleri

Köpeklerde Akciğer Kontüzyonunun Nedenleri

Herhangi bir künt travmadan sonra akciğer kontüzyonları oluşabilir, örneğin:

  • Araba çarpması
  • Önemli bir yükseklikten düşme
  • İnsanlar tarafından istismar veya zulüm
  • Başka bir hayvan tarafından tekmelenmek
  • Delici olmayan ısırık yaraları
  • Ezilme yaralanması

Veterinerler Köpeklerde Pulmoner Kontüzyonları Nasıl Teşhis Eder?

Köpeklerde pulmoner kontüzyonların teşhisi, yakın zamanda göğüs kafesine/göğüs travmasına, solunum sıkıntısı semptomlarına veya teşhis testlerine dayanır. Pulmoner kontüzyonların gelişmesi 48 saat kadar sürebileceğinden, köpeğinizin başlangıçta hiçbir klinik belirtisi olmayabilir. Göğüs röntgenleri başlangıçta normal sınırlar içinde olabilir, ancak zaman geçtikçe anormal olmaya başlayabilir ve akciğerlerin içinde veya çevresinde sıvı belirtileri gösterebilir.

İlgili Ürünler:

Tam bir tıbbi öykü alındıktan ve fizik muayene yapıldıktan sonra, köpeğinizin yaralanmalarını ve pulmoner kontüzyon geliştirmeye yatkınlığını değerlendirmek için röntgen görüntülerine ek olarak başka teşhis testleri gerekebilir. Veterineriniz ayrıca, travmatik bir kaza geçirmenin anemi veya diğer olumsuz etkilerine dair kanıt aramak için temel kan çalışması yapacaktır. Mümkünse, köpeğinizin normal nefes alma ve kanını oksijenlendirme yeteneğini değerlendirmek için bir kan gazı analizi yapılacaktır.

Köpeğiniz künt kuvvet travmasına maruz kaldıysa, hemen veterinere götürülmelidir . Veterinere giderken, güvenliğini sağlamak için köpeğinizi bir sandıkta veya köpek araba koltuğunda bulundurmak en iyisidir. İdeal olarak, ona ekstra sevgi ve ilgi göstermek ve onu olabildiğince sakin tutmak için köpeğin yanında arabada başka bir kişinin oturmasını sağlayın.

Köpeklerde Pulmoner Kontüzyon Tedavisi

Pulmoner kontüzyonlar, köpeğinizi en az birkaç gün hastanede tutmak da dahil olmak üzere agresif tedavi gerektirir. Hafif vakalarda, köpeğinizin burnuna küçük tüpler takılarak veya özel bir maske taktırılarak oksijen tedavisine ihtiyaç duyulur. Köpeğiniz buna müsamaha göstermiyorsa, çoğu hastanenin onu yerleştirmek için özel bir oksijen kafesi vardır.

Şiddetli vakalarda, akciğerlerdeki kan ağızdan emilir ve ardından köpeğinizin entübe edilmesi gerekir. Entübasyon, vücuda oksijen sağlamak için ağız yoluyla akciğerlere bir tüp yerleştirildiğinde gerçekleşir. Entübasyon ayrıca köpeğiniz için sedasyon gerektirecektir, böylece tüp yerinde kalır.

Köpek ciddi şekilde etkilenmişse ve özellikle nefes almakta zorlanıyorsa, biriken kanı boşaltmak için bir göğüs tüpü gerekebilir. Bu tüp, anestezi veya ağır sedasyon altında köpeğinizin göğsüne yerleştirilir.

Köpeğinizin hem sahip olduğu semptomlar için ihtiyaç duyduğu ilaçları hem de hidrasyon ve sağlıklı bir kan basıncı için destekleyici sıvıları alabilmesi için bir IV kateter yerleştirilmesi gerekecektir. Ağrı kesici ilaçlar da tedavinin önemli bir parçasıdır. Köpeğinizin pulmoner kontüzyonlarının ciddiyetine bağlı olarak, nefes almasına yardımcı olması için vantilatöre bağlanması bile gerekebilir.