Köpeklerde Prostat Büyümesi

Köpeklerde Prostat Büyümesi Nedir? Bir erkek köpeğin prostatı, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretralarını saran bir bezdir.

Köpeklerde Prostat Büyümesi

Köpeklerde Prostat Büyümesi

Köpeklerde Prostat Büyümesi Nedir?

Bir erkek köpeğin prostatı, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretralarını saran bir bezdir. Bez, mesaneden çıktıktan sonra üretranın başlangıcına yakın bir yerde bulunur. İnsan erkeklerdeki işlevi gibi, erkek köpeklerdeki prostat da semendeki sıvı bileşenin çoğunu geliştirir.

Prostat enfeksiyon, kitleler veya başka nedenlerle büyüyebilir. Bu meydana geldiğinde, prostatın üretra, mesane ve rektum gibi önemli anatomik yapılara yakınlığı nedeniyle köpek başka problemler geliştirebilir.

Büyümüş prostat üretrayı sıkıştırarak idrara çıkmayı zorlaştırabilir. Prostat rektuma baskı yapacak kadar büyükse, köpek dışkılamak için zorlanabilir. Kısırlaştırılmamış köpeklerde prostat büyümesinin doğurganlık üzerinde etkileri vardır.

Prostat büyümesinin tüm nedenleri kanserle bağlantılı değildir. Prostat büyümesinin en yaygın nedeni iyi huyludur, yani kanserli değildir.

Yazı İçeriği

Köpeklerde Prostat Büyümesinin Belirtileri

 

  • Sık idrara çıkma
  • İdrarda kan
  • Karın üzerine basınç uygulandığında köpeğin ses çıkarmasına neden olabilecek karın ağrısı

 

Köpeklerde Prostat Büyümesinin Nedenleri

İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), prostat enfeksiyonları (prostatit) ve prostat kanseri gibi çeşitli durumlar köpeklerde prostat büyümesine neden olur.

Hiperplazi, hücrelerin artan replikasyonundan kaynaklanan bir organ veya dokunun büyümesidir. İyi huylu prostat hiperplazisi ile erkek hormonları, prostat büyümesiyle sonuçlanan hücre üretiminin artmasına neden olur.

BPH, sağlam erkek köpeklerde yaşa bağlı normal bir değişiklik olarak kabul edilirken, prostat çok büyürse veya prostat kist geliştirirse köpek için sorunlara neden olabilir. Prostat kistleri prostat enfeksiyonuna neden olabilir.

İyi huylu prostat hiperplazisi, kısırlaştırılmamış erkek köpeklerde prostat büyümesinin en yaygın nedenidir. Yüksek BPH riski taşıyan ırklar arasında İskoç Teriyerleri, Alman Çoban Köpekleri ve Doberman Pinschers bulunur.

Prostat enfeksiyonu genellikle üretra yoluyla prostata giden bakteriler nedeniyle oluşur. BPH'li kısırlaştırılmamış yaşlı erkek köpeklerde prostatit gelişme riski artar. Büyük cins köpekler, küçük cins köpeklere göre prostat enfeksiyonuna daha yatkındır.

Prostat kanseri hem kısırlaştırılmış hem de kısırlaştırılmamış köpeklerde gelişebilir. Köpekler tipik olarak teşhis anında daha yaşlıdır ve teşhislerin çoğu 8,5 ila 11 yaşları arasındadır. Prostat kanserine yatkın ırklar şunları içerir:

 

  • Flandre çoban köpeği
  • Doberman Pinschers
  • Shetland Çoban Köpekleri
  • İskoç Teriyerleri
  • Tazılar
  • Airedale Teriyerleri
  • Norveç Elkhoundları

İlgili Ürünler:

Veteriner Hekimler Köpeklerde Prostat Genişlemesini Nasıl Teşhis Eder?

Köpeğinizin sergilediği klinik belirtilere dayanarak, veterineriniz fizik muayene ile başlayacaktır. Bu, karnı palpe etmeyi (dokunarak incelemeyi) ve prostatı hissetmek için rektal muayene yapmayı içerecektir.

Veterineriniz, evcil hayvanınızın genel sağlığına bakmak için kan tahlili yapacaktır. Evcil hayvanın idrarını incelemek ve bakteri için kültür yapmak, evcil hayvanınızın prostat enfeksiyonu olup olmadığını belirlemeye de yardımcı olabilir.

Karın röntgeni ve ultrasonu, veterinerin prostatın boyutunu ve şeklini daha fazla incelemesine ve ayrıca kist olup olmadığını görmesine olanak tanır.

Bazı durumlarda, özellikle prostat enfeksiyonu endişesi varsa ve köpek kısırlaştırılmamışsa, veteriner enfeksiyon kanıtı aramak veya bakteri kültürü yapmak için evcil hayvanın menisini değerlendirmek isteyebilir.

Kesin bir teşhis için, veteriner prostattan bir hücre örneği alabilir. Bazı veteriner hekimler bunu iğne ve ultrason rehberliğinde yapmayı tercih ederken, bazıları cerrahi olarak elde edilen biyopsiyi tercih etmektedir.

Kanserden şüpheleniliyorsa, kanserin yayılmasını izlemek ve tedaviyi planlamak için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması önerilebilir.

Köpeklerde Prostat Büyümesinin Tedavisi

Tedavi, prostat büyümesinin altında yatan nedene bağlıdır.

Köpeğinizin kısırlaştırılması ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Prostat iltihabı üç hafta içinde %50'den, dokuz hafta içinde %70'ten fazla azalacaktır. Damızlık köpekler veya anestezinin önemli bir risk oluşturduğu köpekler için, durumu yönetmek için finasterid gibi oral ilaçlarla uzun süreli tedavi verilebilir. Prostat enfeksiyonu olan köpeklerde antibiyotik kullanımı idrar kültürü sonuçlarına göre yapılmalıdır.