Köpeklerde Pika Sendromu: Belirtileri ve Tedavisi Yolları

Pika, bir köpeğin sürekli olarak yiyecek olmayan nesneleri yediği yaygın bir durumdur. Bir köpeğin pika olarak kabul edilebilmesi için öğeyi yutması gerekir; sadece çiğnemesi değil.

Köpeklerde Pika Sendromu: Belirtileri ve Tedavisi Yolları

Köpeklerde Pika Sendromu: Belirtileri ve Tedavisi Yolları

Köpeklerde Pika Nedir?

Pika, bir köpeğin sürekli olarak yiyecek olmayan nesneleri yediği yaygın bir durumdur. Bir köpeğin pika olarak kabul edilebilmesi için öğeyi yutması gerekir; sadece çiğnemesi değil.

Metal, plastik, kumaş, çöp, taş, kağıt, kir ve dışkı, pikalı köpeklerin yediği yaygın, besleyici olmayan maddelerdir. Bir köpeğin evcil hayvan ebeveynlerinin kokusunu algılama yeteneği nedeniyle iç çamaşırı, çorap, külotlu çorap, havlu ve ıslak mendil gibi eşyalar özellikle favorilerdir.

Bazı köpekler temas ettikleri gıda dışı herhangi bir maddeyi tüketirken, diğerleri her zaman aynı türdeki maddeyi seçecektir. Pika genellikle psikolojik, obsesif-kompulsif bir alışkanlık olarak kabul edilir, ancak tıbbi bir durumun veya yetersiz beslenmenin sonucu da olabilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Bu maddeleri yutmak çok tehlikeli olabilir ve köpeğinizi zehirlenme, boğulma, mide rahatsızlığı ve hatta yaşamı tehdit eden mide-bağırsak tıkanıklığı riskine sokar. Köpeğinizin gıda dışı bir madde yemiş olabileceğini görürseniz veya bundan şüpheleniyorsanız derhal veterinerinizle iletişime geçin.

Köpeklerde Pika Belirtileri

Köpeğinizi yiyecek dışı bir madde yerken yakalayabilirsiniz; bu, köpeklerde pikanın ilk belirtisi olabilir. Bu kompülsif alım, mide veya bağırsakta ciddi bir tıkanma olasılığının yanı sıra, mide-bağırsak sisteminde ülserlere ve tahrişe yol açabilir. Pika ile ilişkili yaygın klinik belirtiler (gıda dışı bir maddenin yutulmasının yanı sıra) şunları içerir:

  • Kusma
  • İshal, gevşek dışkı
  • Halitoz (kötü nefes)
  • Kırık dişler
  • İştah azalması veya anoreksi
  • Öğürme
  • Karın şişkinliği (şişkin mide)
  • Aşırı salya akması
  • Öksürme
  • Ağızdaki mavi/mor mukozalar

Köpeklerde Pika Nedenleri

Pika bir hastalığın, parazitlerin veya beslenme eksikliğinin sonucu olabilir, ancak daha sıklıkla can sıkıntısı, depresyon, kaygı veya aşırı açlık gibi zihinsel sağlık durumlarından kaynaklanır.

Köpeklerde pikanın en yaygın şekli, dışkı yutulması anlamına gelen koprofajidir. Emziren dişi köpeklerde pika yaygındır ve normal kabul edilir, çünkü anne, bağırsak hareketini uyarmak için anüs çevresini yaladığında yavru köpeğinin dışkısını yutacaktır. Koprofaji genç yavru köpeklerde de yaygındır ancak bu, yaşlandıkça tipik olarak büyüdükleri bir davranıştır. Ayrılık kaygısı yaşayan köpekler genellikle sahipleri etrafta olmadığında eşyaları çiğner ve yutarlar.

Labradorlar gibi bazı ırklar doğal olarak pikaya daha yatkın olsa da yüksek enerjiye sahip ancak yeterli egzersiz veya uyarı almayan köpekler genellikle gıda dışı maddeleri yemeyi tercih eder. Pika aynı zamanda ilgi çekici bir davranış olarak kabul edilir ve insanlarla veya diğer köpeklerle sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanabilir. Prednizon gibi steroid ilaçlar veya fenobarbital gibi nöbet önleyici ilaçlar kullanan köpeklerde genellikle doyumsuz bir iştah vardır ve bu da pikaya yol açabilir.

Hem anemi (düşük demir) hem de tıbbi durumlar, bir köpeğin yiyeceklerindeki besin maddelerini almasını engelleyebilir ve sıklıkla toprak, kil ve kir yemelerine neden olabilir. Pika aşağıdaki tıbbi durumlarla ortaya çıkabilir:

  • İmmün aracılı hemolitik anemi (IMHA)
  • Demir eksikliği anemisi
  • İnflamatuar barsak hastalığı (IBD)
  • Karaciğer veya pankreas hastalığı
  • Mide veya bağırsak kanserleri
  • Şeker hastalığı
  • Hipertiroidizm
  • Yetersiz beslenme veya dengesiz beslenme

Veteriner Hekimler Köpeklerde Pika'yı Nasıl Teşhis Ediyor?

Köpeğinizin veteriner hekimi tam bir fiziksel muayene yapacak ve köpeğinizi gıda dışı bir madde yedikten sonra değerlendirmek için tam kan sayımı (CBC), serum kimya profili, dışkı kontrolü ve idrar tahlili dahil olmak üzere laboratuvar çalışması önerecektir. Bu testler altta yatan bazı tıbbi durumları teşhis edebilecektir.

İltihaplı bağırsak hastalığı veya pankreas rahatsızlıklarından şüpheleniliyorsa, veterinerinizin karın ultrasonuna ek olarak daha fazla kan testi yapması gerekecektir. Bir köpeğin yuttuğu gıda dışı maddelerin çoğu, mide ve bağırsakları da içeren karın röntgeninde görülebilir.

Röntgen ayrıca köpeğinizin yuttuğu nesnede bir engel olup olmadığının belirlenmesine ve bu nesnenin nasıl çıkarılacağının belirlenmesine de yardımcı olacaktır.

Pika nedeni olarak tüm tıbbi durumlar dışlandıktan sonra, altta yatan neden olarak davranışsal koşullar teşhis edilir. Bazı köpeklerde pikanın nedenini belirlemek zor olabilir ve hem evcil hayvanın ebeveyni hem de veteriner hekim için bir hayal kırıklığı kaynağı olabilir.