Köpeklerde Perianal Fistül

Köpeklerde Perianal Fistül Nedir? Perianal fistül, anüsün yakınında olmaması gereken bir deliktir. Bazen sadece bir veya iki küçük delik vardır ve diğer zamanlarda etkilenen bir köpeğin anüsünün yakınında ülserli yaralara benzeyen çok sayıda büyük, drenaj deliği olabilir.

Köpeklerde Perianal Fistül

Köpeklerde Perianal Fistül

Köpeklerde Perianal Fistül Nedir?

Perianal fistül, anüsün yakınında olmaması gereken bir deliktir. Bazen sadece bir veya iki küçük delik vardır ve diğer zamanlarda etkilenen bir köpeğin anüsünün yakınında ülserli yaralara benzeyen çok sayıda büyük, drenaj deliği olabilir. Bu durum aynı zamanda anal furunküloz olarak da bilinir ve çok acı verici olabilir.

Anüs, bir köpeğin bağırsak hareketi olduğunda dışkının geçtiği rektumun açıklığıdır. Perianal fistül geliştiğinde evcil hayvan ebeveynleri anüsün yakınında küçük bir delik veya drenaj fark edebilir. Bu delik aslında normalde orada olmayan bir yol veya tüneldir. Tünel anüsü dış deriye bağlar ve genellikle enfekte olur.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Bu durum tedavi edilmediğinde çok ciddileşebilir, ancak genellikle tıbbi bir acil durum olarak kabul edilmez ve genellikle bir veterinerin normal çalışma saatleri içinde müdahale edilebilir.

Köpeklerde Perianal Fistül Belirtileri

  • Anüs yakınında drenaj yolu veya delik
  • Anüs yakınında kızarıklık, sızıntı, irin veya akıntılı cilt
  • Bağırsak hareketleri sırasında ıkınma
  • Dışkıda kan
  • Dışkı inkontinansı, kabızlık veya ishal
  • İştahsızlık
  • Oturmak veya kuyruk sallamak konusundaki isteksizlik

Köpeklerde Perianal Fistülün Nedenleri

Perianal fistüllerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı hücre ve dokulara saldırdığı otoimmün bir hastalık olduğundan şüpheleniliyor. Genetik bir bileşen olması muhtemeldir; Alman Çoban Köpekleri en sık etkilenen türdür. Perianal fistülü olan köpeklerin %84'ünün Alman Çoban Köpekleri olduğu ve orta yaşlı köpeklerin daha çok etkilendiği bildirilmektedir.

Anal keseler olarak da bilinen anal bezler dahil olabilir veya olmayabilir. Bu keselerin enfeksiyonu perianal fistül gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Fistülü olan birçok köpekte kolon iltihabı olan kolit de gelişecektir.

Veteriner Hekimler Köpeklerde Perianal Fistülü Nasıl Teşhis Ediyor?

Teşhis genellikle bir veteriner tarafından yapılan fizik muayeneye dayanarak yapılır. Veteriner muhtemelen anüsü, fistülü ve anal keseleri elle muayene edecektir. Perianal fistüller ağrılı olabileceğinden ve sedasyon, doktor dokuları incelerken köpeğinizin rahat ve stressiz kalmasına yardımcı olacağından, bu sedasyon gerektirebilir.

Köpeğinizde perianal fistül olup olmadığını belirlemek için çeşitli koşulların göz ardı edilmesi gerekir. Anal kese apseleri, anal kese ve çevre dokudaki tümörler ve diğer otoimmün ve inflamatuar hastalıklar benzer görünebilir.

İlgili Ürünler:

130 Yorum
565.00 TL

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin tavsiye edilebilecek oral ilaçları tolere edebilmesini sağlamak için tedaviye başlamadan önce kan tahlili önerebilir. Dışkı ve idrar örnekleri, röntgen ve hatta doku biyopsisi gerekebilir.

Köpeklerde Perianal Fistül Tedavisi

Perianal fistüller çeşitli şekillerde tedavi edilebilir veya yönetilebilir. Çoğu evcil hayvan için bu durum iyileştirilemez, yalnızca yönetilebilir.

Bir zamanlar ameliyatın tedavi için en iyi seçenek olduğuna inanılıyordu. Ne yazık ki, birçok evcil hayvanın ameliyattan sonra perianal fistülleri yeniden ortaya çıktı. Anal keseler tutulmuşsa bunların çıkarılması önerilebilir.

Şu anda, bağışıklık sistemini baskılayan ağızdan alınan ilaçlar perianal fistüllerin tedavisinde daha yaygın olarak reçete edilmektedir. Bu durumdan muzdarip köpekler için reçete edilen çeşitli kombinasyonlarda çeşitli ilaçlar vardır.

Trombosit açısından zengin plazma (PRP) veya kök hücre enjeksiyonları ve floresan ışık tedavisi dahil olmak üzere diğer tedaviler araştırılmıştır. Evcil hayvanınız için tedavi önerileri hakkında veterinerinizle konuşun.

Köpeklerde Perianal Fistülün İyileştirilmesi ve Yönetimi

Perianal fistüllerden kurtulmak genellikle uzun bir yoldur, ancak etkilenen evcil hayvanların çoğu uzun, kaliteli yaşamlar yaşar. Çoğu evcil hayvan birkaç haftalık tedaviden sonra iyileşme gösterir, ancak tedavi genellikle ömür boyu sürer ve düzenli izleme gerektirir. Nüksetme nadir değildir ve evcil hayvan ebeveynleri fistülün geri dönüşü açısından etkilenen bölgeyi yakından izlemelidir.