Köpeklerde Pati Bakımı

Köpeklerin rahat, sağlıklı ve mutlu adımlar atması, tüm aktivitelerini eksiksiz yerine getirebilmesi için pati bakımı olmazsa olmazlardandır.

Köpeklerde Pati Bakımı

Köpeklerde Pati Bakımı

Köpeklerde pati bakımı, basit gibi gözükse de atlanmaması gereken önemli bir konudur. Köpeklerin rahat, sağlıklı ve mutlu adımlar atması, tüm aktivitelerini eksiksiz yerine getirebilmesi için pati bakımı olmazsa olmazlardandır. Enerjilerini dışa vurdukları tüm durumlarda pati bakımı şarttır.

Köpeğinizin Tırnaklarının Doğal Yollar İle Aşınması İçin Düzenli Yürüyüşler Yapın

Koşmak ve yürümek, köpeğiniz için oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Bu aktivite sırasında siz farkında olmasanız da köpeğinizin tırnakları doğal yollar ile aşınır. Bu sayede hem eğlence hem de bakım yapılarak dostunuza sağlıklı patiler kazandırmış olursunuz.

Köpeğinizin Tırnak Aralarını Yılda İki Kere Tıraş Ettirmelisiniz

Köpeğiniz ile dışarıda yaptığınız aktiviteler sırasında köpeğinizin uzun tüylü patileri tüm yabancı maddeleri ve tozu süpürerek tırnak aralarına hapseder. Tırnak aralarına giren bu maddeler, uzun tüyler nedeni ile görülmeyebilir. Bu durum, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple uzun tüylü ırka sahip bir köpeğe sahipseniz tırnak aralarını mutlaka tıraş ettirmelisiniz.

Köpeğinizin Tırnak Ve Pati Temizliğini Yapmayı Unutmayın

Sokaklar, parklar ve bahçeler, kısacası köpeğiniz ile aktivite halinde bulunduğunuz tüm ortamlar, sağlıklı ve zararsız değildir. Zeminde batmaya, kesmeye müsait olan her şey köpeğinizin patisi için zararlı olacaktır. Bu durumu önlemek adına dışarıda yapılan her aktivite sonrası detaylı bir pati kontrolü yapılmalıdır. İleride oluşacak ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilecektir.

Köpeğinizin Tırnaklarını Törpüleyebilmesi İçin Sert Bir Zemin Hazırlayın 

Normal hayatta bizler, tırnaklarımız formunu ve şeklini kaybettiğinde yaptığımız ilk şey tırnaklarımızı törpülemektir. Unutulmamalıdır ki sevimli dostlarımızın da tırnakları var ve törpüye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle evinizin her köşesine köpeğinizin tırnaklarını törpüleyebileceği sert bir zemin hazırlamalısınız. Bu sayede köpeğinizin sağlıklı ve doğal bir şekilde tırnaklarının aşınmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde pati, yürümenin yanında aynı zamanda onları dış tehlikelerden korumak üzere gelişmiştir. Patilerin altındaki etli yapı, kemikleri ve eklemleri şoktan korumak, aşırı hava koşullarına karşı yalıtım sağlamak, sert zeminde yürümeye yardımcı olmak ve pençenin derinliklerindeki dokuyu korumaya yardımcı olmak için ekstra yastıklama sağlar.

Köpeklerin patilerinin korunması ve köpek pati bakımı özen gerektiren bir iştir. Pati bakımında da tırnağın uzunluğu, çatlaklar ve pati arasında kaçan maddeler gibi pek çok faktör düzenli olarak elden geçirilmelidir.

1. Tırnak Kesme

Eğer köpeğiniz parkede, asfalt yolda ya da fayansta yürüdüğü zaman tıklamaya benzer sesler çıkıyorsa tırnaklarının kesilme vakti gelmiş demektir. İdeal olarak köpeğinizin tırnakları, yerle neredeyse hiç temas etmeyecek uzunlukta olmalı. Pek çok veteriner, hali hazırda köpek tırnak kesme hizmetini sunmakta. Eğer köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermiyor ya da siz kendiniz bu işlemden tedirgin oluyorsanız, en iyisi sadık dostunuzu işin profesyoneline emanet etmek. Öte yandan uysal ve uslu bir köpeğe sahipseniz ve konu ile ilgili herhangi bir çekinceye sahip değilseniz, tırnak kesme işlemi aslında tek başınıza da gayet halledebileceğiniz bir süreç.

2. Kurumuş Pati Altları

 Köpeklerin pati altları yeterince nem alamazsa bu durum kanamalara yol açabilir. Bu kanamalar da acılara sebebiyet verebilir. Köpeklerin patilerini nemlendirmek için insanlar için üretilen nemlendirici kullanılmamalıdır. Bu tür ürünler normalden daha fazla yumuşattığından dolayı başka sorunlara yol açar. Bunun yerine köpekler için üretilmiş olan özel köpek nemlendirici ürünlerden kullanılmalıdır. Bu kremi veya losyonu patilerine sürerken de masaj yaparak sürmenizde yarar vardır.

3. Yaz Bakımı

Yara ve yanıkları önlemek için asfalt, otopark sahaları ya da kum gibi ısı biriktiren alanlarda yürüyüş yapmaktan kaçının. Eğer her şeye rağmen köpeğinizin patilerinde yara ve yanıklar oluşuyorsa antibakteriyel sabun kullanarak onları temizleyin, ardından da steril bir gazlı bezle bandaj yaparak bir süre yürüyüşlere çıkmayı bırakın.

4. Kış Bakımı

Aşırı soğuk zeminde yürümek patilerde çatlak ve döküntülere yol açabilir. Bu da ağrılı, acılı bir süreci beraberinde getirir. Ayrıca kış aylarında kaldırım ve yol kenarlarına biriken buzları çözmek için belediyeler tarafından dökülen tuz vb. maddeler de köpeklerin patisine zarar verir. Patilerde yanık izleri olabileceği gibi kimyasal bulaşması durumunda da köpeğin patisini yalamasıyla zehirlenmelerine neden olabilir. Bu yüzden her yürüyüş sonrası eve girerken köpeğinizin patileri ılık suyla silmek veya yıkamak gerekir.

5. Kesik ve Çizikler

Patilerinde oluşabilecek kesiklere ve çiziklere de hemen müdahale edilmelidir. Böyle bir problemle karşılaştığınızda vakit kaybetmeden antibakteriyel bir ürünle o alanı temizleyin ve steril bir bezle o alanı sarın.