Köpeklerde Mevsimsel Cilt Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Mevsimsel Cilt Hastalıkları (Yan Alopesi) Nedir? Mevsimsel yan alopesi, köpeklerde meydana gelen bir cilt durumudur. Bir köpeğin yanları, göğsün arkasındaki ve bacakların önündeki yan alanları ifade eder ve alopesi, saç dökülmesi anlamına gelir.

Köpeklerde Mevsimsel Cilt Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Mevsimsel Cilt Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Mevsimsel Cilt Hastalıkları (Yan Alopesi) Nedir?

Mevsimsel yan alopesi, köpeklerde meydana gelen bir cilt durumudur. Bir köpeğin yanları, göğsün arkasındaki ve bacakların önündeki yan alanları ifade eder ve alopesi, saç dökülmesi anlamına gelir. Mevsimsel yan alopeside, köpeğin her iki tarafında veya her iki tarafında saç dökülmesi yamaları vardır. Bu genellikle kış aylarında olur, ancak diğer aylarda da ortaya çıkabilir.

Saç dökülmesi farklı aylarda başlayabilse de Kuzey Yarımküre'de gün ışığının azalması nedeniyle en sık başlangıcı Kasım ve Mart ayları arasındadır ve tüylerin yeniden uzaması üç ila sekiz ay sonra kendiliğinden gerçekleşir.

Tüy dökülmesinin kendisi dışında, köpekte rahatsızlık, kaşıntı veya tahrişe neden olmaz. Bazı köpeklerde, tekrarlanan epizotlar tüy dökülmesinde artışa ve tüylerin yeniden çıkması için daha uzun süreye neden olur.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Mevsimsel Yan Alopesi Belirtileri

  • Köpeğin her iki tarafında veya her iki tarafında tüy dökülmesi
  • Tüy dökülmesi alanları her iki tarafta eşit veya düzensiz olabilir
  • Tüy dökülmesi olan bölgelerde cilt bazen koyulaşır (hiperpigmente olur)
  • Tüy dökülmesi döngüler halinde gerçekleşir

Köpeklerde Mevsimsel Yan Alopesi Nedenleri

Ne yazık ki, durumun bilinen bir nedeni yoktur ancak araştırmalar bunun muhtemelen sonbahar ve kış aylarında meydana gelen daha kısa gündüzler ve daha uzun gecelerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Kısalan günler nedeniyle, hormonal değişiklikler (melatonin ve prolaktin gibi) normalde kalın, kışlık bir ceketin büyümesini tetikler. Ancak mevsimsel yan alopesili köpeklerde bu olmaz.

Tipik olarak, durum ilk olarak 1 ila 6 yaşındaki köpeklerde görülür ve köpeğin hayatı boyunca devam eder. En çok etkilenen ırklar Boksörler, İngiliz Bulldogları, Airedale Teriyerleri ve Schnauzer’lerdir ancak saf veya karışık herhangi bir ırkta da görülebilir. 

Veterinerler Köpeklerde Mevsimsel Yan Alopesiyi Nasıl Teşhis Eder?

Tekrarlayan vakalarda, öyküye dayalı olarak tanı nispeten basittir; ancak, önce diğer hastalıkları ekarte etmek önemlidir. Veterineriniz cilt enfeksiyonları (piyoderma), demodektik uyuz, saçkıran (dermafitoz), hipotiroidizm gibi endokrin bozuklukları ve Cushing hastalığı gibi diğer durumları ekarte etmek isteyebilir.

İlgili Ürünler:

Köpeğin geçmişi bilinmiyorsa veya tanıyı kesin olarak doğrulamak için veterineriniz deri biyopsisi yapmak isteyebilir. Bu, evcil hayvanınızın sakinleştirilmesini ve yerel bir ağrı kesici verilmesini içerir. Küçük bir cilt alanı çıkarılacak ve kurul onaylı bir veteriner patoloğunun incelemesi için bir laboratuvara gönderilecek. Bir mikroskop kullanarak, keratinle dolu saç köklerinin anormal ve azalmış büyümesi ve klasik bir "dallanma" modeli gibi karakteristik modelleri arıyorlar.

Köpeklerde Mevsimsel Yan Alopesi Tedavisi

Bu duruma sahip köpekler başka türlü sağlıklı olduklarından ve bu kozmetik bir durum olduğundan, çoğu köpeğin yalnızca zaman içinde gözlemlenmesi gerekecektir. Bu, semptomların kötüleşmemesini veya tüy dökülmesiyle birlikte ek semptomların ortaya çıkmasını önlemek içindir.

Melatonin tipik olarak tercih edilen tedavidir. Başarılı bir tedavide kritik bir husus, melatonine beklenen saç dökülme zamanından bir ay önce (kış başlangıcından önce) başlamaktır. Melatonin oral olarak veya bileşik bir enjeksiyon olarak verilebilir. Üçüncü bir seçenek de var, melatonin implantı. Ancak bazı köpekler, ciltlerinde apselere neden olan ters bir reaksiyon gösterebilir.

Oral melatonin ile ilgili öneriler için veterinerinizle veya kurul onaylı veteriner dermatoloğunuzla sohbet edin. Takviyeler, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından düzenlenmez, bu da etkinliğinde bir fark olabileceği anlamına gelir.

Köpeklerde Mevsimsel Yan Alopesinin İyileşmesi ve Yönetimi

Bazı köpeklerde tüy tamamen yeniden uzar. Ancak diğer köpekler, etkilenen bölgede tam olmayan bir yeniden büyümeye veya farklı bir renk ve dokuya sahip olabilir.

Saçların yeniden uzaması, tüy dökülmesi başladıktan yaklaşık üç ila sekiz ay sonra kendiliğinden başlayabilir, ancak döngüsel model hayvanlar arasında değişkendir. Tüy dökülmesi döngüsü belirginleştiğinde, tedaviye beklenen saç dökülmesinden yaklaşık bir ay önce başlanabilir.