Köpeklerde Kulak Akarları Nelerdir?

​​​​​​​Kulak akarları, kulak kanallarının içinde ve çevresinde yaşayan oldukça bulaşıcı parazitlerdir.

Köpeklerde Kulak Akarları Nelerdir?

Kulak akarları, kulak kanallarının içinde ve çevresinde yaşayan oldukça bulaşıcı parazitlerdir. Köpek kulak akarı, bazı akar türlerinin yaptığı gibi derinin içine girmek yerine cildin yüzeyinde yaşayan bir grup parazitik akar olan Psoroptidae familyasına aittir.

Bilimsel isimleri Otodectes cynotis'tir . Yarım milimetreden daha kısa olma eğilimindedirler ve en iyi mikroskop altında görülebilirler. Bu akarlar, köpekler, kediler , tavşanlar , gelincikler ve bazen çiftlik hayvanları dahil olmak üzere çeşitli türleri etkiler .

Köpeklerde Kulak Akarlarının Belirtileri

Kulak akarları yoğun bir kaşıntıya neden olur. Bir köpek kulak akarı enfeksiyonunun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kulakları tırmalamak ve ovmak
  • kafa sallamak
  • Kulaklardan koyu akıntı

Tüm kaşıma ve sürtünmeden kulak, baş ve boyun çevresinde gelişebilen tüy dökülmesi, cilt lezyonları ve ikincil cilt enfeksiyonları

Bakteriyel ve maya kulak enfeksiyonları  , kulak akarı istilasına benzeyebilir. Köpeğinizin kulaklarında bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, muayene için veterinerinize başvurun.

Köpeklerde Kulak Akarlarının Nedenleri

Köpekler, bu parazitlerin istila ettiği diğer hayvanların yanında bulunarak kulak akarları kaparlar.

Köpeklerin kulak akarlarını nasıl kaptığını anlamak için akarların yaşam döngüsünü anlamak önemlidir. Yetişkin akarlar, larvalara dönüşen yumurtalar bırakır, nimflerin iki aşaması boyunca büyür ve sonra yetişkin olur. Bir yumurtanın tam yetişkin bir kulak akarına dönüşmesi yaklaşık üç hafta sürer. Yetişkin akarlar yaklaşık iki ay yaşayabilir.

Akarlar, köpeğinizin kulağı ve deri yüzeyindeki döküntülerle beslenir, bu da iltihaplanma ve tahrişe neden olur. Akar, bir hayvandan diğerine fiziksel temas yoluyla bulaşır.

Kulak akarları çok bulaşıcı olduğundan, yalnızca bir evcil hayvana teşhis konulsa bile, evinizdeki tüm hassas hayvanları ortadan kaldırmak için aynı anda tedavi etmeniz gerekir .

Veterinerler Kulak Akarlarını Nasıl Teşhis Eder?

Kulak enfeksiyonu olan bir köpek, kulak akarları olan bir köpekle aynı semptomlara (kaşıma ve kulak akıntısı) sahip olabilir. Bu nedenle, tanı ve tedavi konusunda yardım için veterinerinizi görmek önemlidir.

Teşhis koymak, tedavi için uygun ilacın verilmesini sağlar. Yanlış ilacı kullanmak tehlikeli olabilir ve/veya evcil hayvanınız için rahatsızlığa neden olabilir - ayrıca bu, zaman ve para kaybıdır. Ve köpeğinizin kulak zarı yırtılırsa, yalnızca belirli ilaçlar kullanılabilir, bu nedenle veterinere görünmek çok önemlidir.

Resmi bir teşhis için, veteriner hekiminiz tipik olarak bir otoskop ile köpeğinizin kulaklarına bakar ve hem akar yumurtalarını hem de yetişkin akarları mikroskop altında görmek için eline bir kulak çubuğu alacaktır. Veterineriniz ayrıca ikincil veya eşzamanlı bakteriyel veya maya enfeksiyonlarını dışlamak için bir kulak sitolojisi çalıştırabilir. Bazen bir deri sıyrığı da akarı ortaya çıkarır.

Köpekler İçin Kulak Akarı Tedavisi

Köpeklerde kulak akarlarının tedavisi, hem kulakların temizlenmesini hem de köpeğe ilaç verilmesini içerir.

Köpeğinizin kulak kanalını temizlemek,  kalıntıları ve birikintileri giderir, ilaçların daha etkili olmasını sağlar ve kulak kanalını normal, sağlıklı dokuya döndürmeye yardımcı olur. Veterineriniz köpeğinizin kulağını temizleyecek ve gerekirse evde nasıl temizleyeceğinizi size gösterecektir.

Kulak akarları için ilaç şunları içerebilir:

  • Kulak içi için topikal bir ürün
  • Köpeğinizin cildine uygulanan ve tüm vücudu tarafından emilen topikal bir ürün
  • Oral hap
  • enjeksiyonlar

Köpeğinizin kulak kanalı için topikal ilaçların bir kısmı tek kullanımlık olabilirken, diğerleri 7-30 gün boyunca günlük olarak uygulanmalıdır. Veterineriniz, evcil hayvanınızın bireysel durumuna göre bir ilaç kararı verecektir.

Tedavi aynı zamanda evdeki tüm evcil hayvanların birbirlerini yeniden enfekte etmeye devam etmemeleri için ilaç almasını gerektirir . Veterinerinize evcil hayvanlarınızın her birine özgü uygun tedavileri sorun.

Köpek Kulağı Akarlarının İyileştirilmesi ve Yönetimi

Çoğu köpek, kulak akarlarından nispeten hızlı ve sorunsuz bir şekilde kurtulur, ancak bazı köpeklerin sinir bozucu akarlarla devam eden bir savaşı olabilir. Veterinerler, bir köpeğin kulaklarının normale döndüğünden emin olmak için bir takip muayenesi önerebilir.

Bazen köpeğinizin kulak kanalında yıkanması gereken artık kalıntılar olabilir. Ve ayrıca bir bakteriyel veya maya enfeksiyonu varsa, veterinerinizin enfeksiyonu ele almak için ek ilaç veya farklı bir ilaç reçete etmesi gerekebilir.