Köpeklerde Hıçkırık

Köpeklerde hıçkırık, en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Yavru ya da yetişkin fark etmeksizin bu sorun sevimli dostlarımızda görülebilir.

Köpeklerde Hıçkırık

Köpeklerde hıçkırık, en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Yavru ya da yetişkin fark etmeksizin bu sorun sevimli dostlarımızda görülebilir. Köpekler neden hıçkırır ve hangi noktada endişelenmelisiniz? İşte sorunuzun cevabı…

Köpekler Neden Hıçkırır?

Köpeğinizin solunum anatomisi aslında sizinkine oldukça benzer. Tıpkı sizin gibi, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran bir diyafram kasına sahipler ve tıpkı sizin gibi bu düz kas köpeğinizin düşünmek zorunda kalmadan nefes almasını sağlayan şeydir. Diyafram kasıldığında köpeğiniz nefes alır ve rahatladığında köpeğiniz nefes verir. Bu nedenle, köpeğinizin diyafram spazmları, tıpkı kendi diyafram spazmlarınızda olduğu gibi, vücudun hızlı bir şekilde hava almasına neden olarak, köpeğinizin ağzından hızla nefes alırken bir 'hic' sesi çıkarmasına neden olur.

Bazen ters hapşırma hıçkırık ile karıştırılabilir ancak aslında bunlar tamamen iki farklı davranıştır. Ters hapşırma, köpeğiniz havayı hızlı ve kuvvetli bir şekilde burnundan emdiğinde ortaya çıkar. Bunun yarattığı ses, çok daha hızlı bir aralıkta ortaya çıkar ve bir köpek hıçkırığının yarattığı 'hic' sesten farklı bir sese sahiptir.

Hıçkırık en çok yavru köpeklerde görülür. Bazen yaşlı köpeklerde görülebilir ve yetişkin köpeklerde daha az yaygındır.

İster inanın ister inanmayın, köpeklerde ve insanlarda da hıçkırığın gelişmesinin gerçek amacı ve nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, köpeklerde hıçkırığa neyin neden olabileceğine dair bazı teoriler var. Bazı iddia edilen nedenler şunları içerir:

  • Çok hızlı su içmek
  • Çok hızlı yemek
  • Heyecan ve enerjik oyun
  • Stres

Köpeğiniz çok hızlı içiyor veya yiyorsa, muhtemelen su ve yiyecek kadar hava yiyordur. Bazıları, köpeğinizin midesindeki tüm bu havanın diyaframına baskı yapıp hıçkırıklara neden olabileceğini düşünüyor.

Özellikle yavru köpeklerde gürültülü oyun süresi, katılan köpeklerin çok hızlı nefes almasına neden olabilir ve bu da hıçkırıkları tetikleyebilir.

Nefes nefese kalmak, sıkıntı içindeki köpekler için bir başa çıkma mekanizması olduğundan, stres hıçkırıkları da tetikleyebilir. Bununla birlikte, dudak yalama ve esneme gibi diğer 'sözlü' davranışların hıçkırmadan daha sık görülen stres davranışları olduğu unutulmamalıdır.

Tedavi

Çoğu zaman, köpeğinizin hıçkırıkları kısa ömürlü olacak ve kendi kendini sınırlayacaktır, bu da kendi başlarına geçecekleri anlamına gelir. Yavru köpeğiniz hıçkırıklarından dolayı mutsuz görünüyorsa, diyaframını sakinleştirmeye çalışmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Köpeğinize bir kaşık bal, akçaağaç şurubu veya karo şurubu vermeyi deneyebilirsiniz. Bu kalın ve yapışkan maddelerin boğazı kaplayarak yatıştırmaya yardımcı olduğu ve köpeğinizin nefesini yedikçe yavaşlayıp daha düzenli hale gelebileceği düşünülmektedir. Aynı şekilde, şekersiz olarak etiketlenen her şeyden kaçınmalısınız. Bunun nedeni, birçok şekersiz gıda maddesinin ksilitol adı verilen bir tatlandırıcı içermesidir. İnsanların yemek yemesi tamamen güvenli olsa da ksilitol köpekler için toksik olabilir ve yaşamı tehdit eden hipoglisemiye (düşük kan şekeri) neden olabilir.

Köpeğinizi yapışkan şuruplarla besleyebileceğiniz bir şey değilse, köpeğinize içmesi için az miktarda su vermeyi deneyebilirsiniz. Yavaş ve sakince içtiklerinden emin ol. Ayrıca göğüs bölgelerine nazikçe masaj yapmayı da deneyebilirsiniz. Bu, köpeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir, özellikle de göbek ovuştururken olduğu gibi sırt üstü tamamen rahatlarsa. Son olarak, köpeğiniz yiyeceklerini ve suyunu yutarsa, sadece bir veya iki öğün yerine günde birkaç küçük öğün yedirmeyi düşünün.

Köpeğinizin Hıçkırıklarından Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Köpeklerde hıçkırık, ara sıra meydana gelirse ve neredeyse başladıkları kadar çabuk durursa iyi huylu olabilir. Bununla birlikte, köpeğiniz özellikle diğer semptomlarla bağlantılı olarak düzenli, uzun süreli hıçkırık geliştirmeye başlarsa, veterinerinize danışmayı düşünmelisiniz. Hıçkırıkla birlikte öksürme, hapşırma ve / veya dinlenirken ağır / nefes almada güçlük gibi semptomlar bir kalp veya solunum probleminin göstergesi olabilir. Kusma veya ishal görürseniz, bu, bağırsak paraziti gibi gastrointestinal bir sorunun göstergesi olabilir.

Hıçkırıklara, köpeğinizde tanık olmak sevimli olabilir ve çoğunlukla tıbbi bir endişe kaynağı değildir. Bu yüzden, bir dahaki sefere köpeğiniz hıçkırmaya başladığında, onu atmalarına yardımcı olmak için göğsüne birkaç dokunuş yapın.