Köpeklerde Herpes Virus Enfeksiyonları

Köpek herpes virüsü (CHV), köpekler, kurtlar ve çakallar dahil olmak üzere köpeklere özgü bir durumdur.

Köpeklerde Herpes Virus Enfeksiyonları

Köpek Herpes Virüsü nedir?

Köpek herpes virüsü (CHV), köpekler, kurtlar ve çakallar dahil olmak üzere köpeklere özgü bir durumdur. CHV öncelikle bir üreme hastalığıdır, bu da köpek arkadaşlarımızın (ve evcil hayvan ebeveynlerinin) çoğunun bu konuda çok fazla endişelenmesine gerek olmadığı anlamına gelir. 

Bununla birlikte CHV, köpek sahipleri için önemli bir sorundur çünkü bu hastalık 3 haftalık ve daha küçük yavru köpeklerde yüksek ölüm oranına sahip olabilir ve spontan düşüklerin ve ölü doğumların önemli bir nedenidir. 3 hafta sonra yavru köpeğin vücut ısısı yükselmeye başlar ve virüsle savaşma yeteneği gelişir. 6 aylıktan büyük yavru köpekler nadiren virüse yenik düşer.

Virüse maruz kalma genellikle burun, ağız veya cinsel organlar yoluyla gerçekleşir. Yavru köpekler (ve köpek fetüsleri) için virüs çoğalabilir ve lenfatik sistem ve kan akışı boyunca yayılarak yaygın hasara neden olabilir. 

Herpes virüsleri ayrıca kendilerini "kamufle edebilecekleri", uykuda kalabilecekleri ve stres zamanlarında enfeksiyona neden olabilecekleri sinir hücrelerine giderler. Köpekler daha sonra virüsü yaşamları boyunca aralıklı olarak yayabilir. 

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpek Herpes Virüsünün Belirtileri

Virüsün ciddiyeti göz önüne alındığında, birçok evcil hayvan ebeveyni veya yetiştiricisi için fark edebilecekleri tek işaret maalesef ölen bir köpek yavrusu olabilir. (Hastalık maalesef çok ayırt edici semptomlar göstermemektedir) Diğerleri için işaretler şunları içerebilir:

  • Emzirememek veya kilo alamamak gibi gelişememe
  • Aşırı ağlama
  • Kayıtsızlık
  • Vücut ısısı normalden düşük

Diğer belirtiler karın, iç kulaklar, konjunktiva veya diş etlerinde ishal, burun akıntısı, zatürree ve peteşi (iğne şeklinde kanamalar) içerir. 

Virüsten muzdarip yetişkin köpekler herhangi bir klinik belirti göstermeyebilir veya soğuk algınlığı ile ilişkili hafif belirtiler (ör. öksürük, burun akıntısı veya uyuşukluk) sergileyebilir. Bazıları ayrıca kısırlık, cinsel organlarında lezyonlar sergileyebilir.

Köpek Herpes Virüsünün Nedenleri

CHV genellikle tükürük, burun veya vajinal akıntı/salgılar veya cinsel temas yoluyla bir köpekten diğerine doğrudan temas yoluyla yayılır. Nadiren, virüs fomitler (giysiler, su ve mama kapları gibi virüsü taşıyan nesneler) yoluyla bulaşabilir. Virüs ayrıca anneden yavrulara da geçebilir.

Veterinerler Köpek Herpes Virüsünü Nasıl Teşhis Eder?

Bir veteriner, 3 haftalık veya daha küçük ve klinik semptomlar gösteren (veya vefat etmiş) bir köpek yavrusu ile köpek herpes virüsünden şüphelenebilir. 

Doku örnekleri veya sıvılar üzerinde bir PCR testi yapılabilir, ancak ne yazık ki çoğu teşhis, köpek herpes virüsü ile ilişkili lezyonlar aranarak köpek yavrusu öldükten sonra yapılır.

İlgili Ürünler:

Köpek Herpes Virüsü Tedavisi

Köpek Herpes Virüsü Tedavisi

Ne yazık ki, bir kez teşhis edildiğinde veya hatta şüphelenildiğinde, enfekte yavru köpeklerin çoğunun sonucu kötüdür. Çoğu durumda, bir köpek yavrusu çoktan ölmüş olacak veya veteriner ötenazi önerecektir. Yavru köpeği öldükten sonra bile incelemek önemlidir, böylece virüsün bulaşmasını sınırlamak ve kardeşleri veya evdeki diğer köpekleri korumak için önlemler alınabilir.

Virüsün ısıya duyarlı olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle hayatta kalan yavrular için daha sıcak bir ortam sıcaklığı sağlamak bulaşmayı önlemeye yardımcı olabilir. Bazı antiviraller ve antikor serum enjeksiyonları bir tedavi biçimi olarak bildirilmiştir ve sıklıkla kullanılan diğer tedavi biçimleri genellikle rehidrasyon, yavruyu yemeye zorlama veya ağrıyı, mide bulantısını ve ishali hafifletmek için verilen ilaçlar gibi destekleyici bakım önlemleridir. 

Köpek Herpes Virüsünün İyileştirilmesi ve Yönetimi

Ne yazık ki, etkilenen yavruların çoğu hayatta kalamaz, ancak hayatta kalanlar genellikle körlük, böbrek hastalığı veya nörolojik işlev bozukluğu gibi uzun vadeli zayıflatıcı etkilerle bir yaşam sürerler. 

3 haftalıktan büyük birçok yetişkin köpek ve köpek yavrusu, nispeten normal bir yaşam sürmeye devam eder. Bazıları doğurganlık sorunlarından etkilenebilir ve hamile kalmadan önce enfekte olan veya zaten virüsten kürtaj geçirmiş olan dişiler gelecekte sağlıklı yavrulara sahip olabilir (yavruların başka bir yerde enfeksiyon kapmadığı varsayılarak).  

Köpek herpes virüsü ne kadar yaygındır?

 

Canine herpesvirus, dünya çapında bulunan ve bir kez bulaştığında asla ortadan kalkmayan yaygın ve ölümcül bir virüstür.

Köpek herpes virüsü insanlara bulaşıcı mıdır?

Hayır. Sadece köpekler, kurtlar ve çakallar bu tip herpesvirüslere duyarlıdır. Bununla birlikte, bu tür virüslerde yaygın olduğu gibi, köpekler gizli taşıyıcılar haline gelebilir ve virüsü yaşamları boyunca periyodik olarak saçabilir veya yayabilir ve hatta stres zamanlarında köpeklerde belirtilere neden olabilir.