Köpeklerde Genişlemiş Kalp (Dilate Kardiyomiyopati)

Dilate kardiyomiyopati (DCM), büyük cins köpeklerde en sık görülen kalp hastalıklarından biridir.

Köpeklerde Genişlemiş Kalp (Dilate Kardiyomiyopati)

Köpeklerde Dilate Kardiyomiyopati Nedir?

Dilate kardiyomiyopati (DCM), büyük cins köpeklerde en sık görülen kalp hastalıklarından biridir. DCM ile, kalp kası zayıfladıkça köpeğin kalbi büyür, incelir ve gerilir.

Kalbin kare şeklinde düzenlenmiş dört odası vardır. Üstteki iki odacık sol ve sağ atriyumdur, alttaki iki oda ise sol ve sağ ventriküllerdir. Kan vücuttan kalbin sağ tarafına doğru hareket eder ve burada pulmoner arterler yoluyla akciğerlere doğru hareket eder. Akciğerlerde kan, oksijeni alıp vücudun geri kalanına pompalanmadan önce kalbin sol tarafına geri getirir. Bu süreç vücut hücrelerinin yaşam fonksiyonları için gerekli olan oksijeni almasını sağlar.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Oksijenli kan, köpeklerin bacaklarındaki kasları besleyerek koşmalarına, zıplamalarına ve oynamalarına olanak tanır. Yiyeceklerin sindirimine ve besin maddelerinin emilimine yardımcı olmak için bağırsak yollarını besler. Böbrekleri ve karaciğeri besleyerek toksinlerin ve atık ürünlerin kandan uzaklaştırılmasını sağlar. Bir köpeğin vücudundaki her organ, kalbin pompaladığı oksijenli kana ihtiyaç duyar. DCM'li köpeklerde ventriküller yıpranmaya, incelmeye ve zayıflamaya başlar. Bu, zenginleştirilmiş kanı vücuda geri pompalamalarını zorlaştırır.

DCM zamanla yavaş yavaş gelişse de genellikle hafiftir ve evcil hayvan ebeveynleri tarafından fark edilmez. Köpeklerde aniden kalp yetmezliği gelişebilir ve acil bakıma ihtiyaç duyabilir. DCM aynı zamanda birkaç saat içinde ölümcül olabileceği için tıbbi acil durum olarak kabul edilen konjestif kalp yetmezliğine (KKY) de ilerleyebilir.

Köpeklerde DCM Belirtileri

DCM aniden ortaya çıkabilir; görünüşte normal bir köpek ciddi klinik belirtiler gösterebilir ve hatta aniden ölebilir. Bu belirtiler vücuda giden oksijenli kanın eksikliğinden kaynaklanabilir, bu da yorgunluğa veya iştahsızlığa neden olabilir veya sıvının kalpten akciğerlere geri gelerek nefes almayı zorlaştırmasının bir sonucu olabilir.

DCM belirtileri şunları içerir:

  • Hızlı nefes alma
  • Uzanmada veya rahat olmada zorluk, huzursuzluk
  • Diş etlerinde veya dilde mavi renk
  • Nefes alırken artan efor, göğüste şişme
  • Kolay yorulma, egzersize tahammülsüzlük
  • Uyuşukluk veya zayıflık
  • İştah azalması
  • Şişmiş karın
  • Bayılma

Köpeklerde DCM'nin Nedenleri

Dilate kardiyomiyopatiye genetik, beslenme ve enfeksiyonlar gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Birçok türün etkilenme olasılığı daha yüksek olduğundan uzun süredir kısmen genetikle ilişkilendirilmektedir.

DCM tipik olarak büyük cins köpeklerde görülür, en yaygın olarak:

  • Doberman Pinscher
  • İrlanda Kurt Köpekleri
  • Boksörler
  • Aziz Bernard'lar
  • Newfoundland

DCM büyük cins köpeklerde daha yaygın olsa da, İngiliz Springer Spaniel , Cocker Spaniel ve Portekiz Su Köpekleri de onları bu duruma yatkın hale getirebilecek kalıtsal bir özelliğe sahiptir.

Veteriner Hekimler Köpeklerde DCM'yi Nasıl Teşhis Ediyor?

DCM tanısı bir dizi testle konur. Veterineriniz, köpeğinizin kalbini üfürüm veya aritmi (anormal ritim) varlığı açısından dinleyerek başlayacaktır. Ayrıca akciğerlerde sıvı birikimini gösterebilecek herhangi bir sönümlenmiş (boğuk) akciğer sesini veya çıtırtıyı da dinleyeceklerdir. Kalbin boyutuna bakmak ve herhangi bir genişleme veya sıvı olup olmadığını kontrol etmek için röntgen çekecekler.

Ek olarak, birçok hastada aynı anda kalp ve böbrek hastalığı bulunduğundan, altta yatan böbrek hastalığını taramak için kan tahlili yapabilir ve idrara bakabilirler. Ayrıca, kalp kasının gerilmesine veya hasar görmesine neden olan belirli bir proteinin yüksek miktarlarını araştıran bir ProBNP testi de yapabilirler.

Köpeklerde DCM'nin Kurtarılması ve Yönetimi

DCM'nin yönetimi köpeklerde ömür boyu sürer. Kalp hastalığı zamanla ilerleyicidir ve prognozu değiştirebilecek birçok faktör vardır; bunlar arasında köpeğinizin cinsi, hastalığın beslenmeyle ilişkili olup olmadığı ve teşhis anında hastalığın ne kadar şiddetli olduğu yer alır.

Doberman Pinschers gibi bazı ırklar bu hastalığın daha agresif formlarına sahiptir ve teşhisten sonra ortalama hayatta kalma süresi üç aydır. Cocker Spaniel gibi diğer ırklar daha yaygın olarak DCM'nin daha yavaş ilerlemesine sahiptir ve teşhisten sonra ortalama 6 ay ila iki yıl kadar yaşarlar.

İlgili Ürünler:

Taurin eksikliği bulunur ve düzeltilirse kalbin işlevi bir miktar iyileşebilir. Ancak köpeğiniz teşhis anında zaten konjestif kalp yetmezliği yaşıyorsa, bu durum onların prognozunu kötüleştirebilir. Hastalık sürecinin erken döneminde yakalanan dilate kardiyomiyopatili köpeklerin prognozu daha iyi olabilir ve yıllarca rahat bir hayat yaşayabilirler.