Köpeklerde Gastrit

Köpeklerin hastalandıklarında veterinere gitmelerinin en yaygın nedenlerinden biri kusma ve / veya ishaldir.

Köpeklerde Gastrit

Köpeklerin hastalandıklarında veterinere gitmelerinin en yaygın nedenlerinden biri kusma ve / veya ishaldir. Bunların her ikisi de çeşitli hastalıkların ve hastalık süreçlerinin spesifik olmayan belirtileri olarak kabul edilir. Bu hastalıklardan biri gastrit adı verilen durumdur.

Köpeklerde Gastrit Nedir?

Kelimenin tam anlamıyla mide iltihabı anlamına gelen gastrit, köpeğinizde mide rahatsızlığının akut bir bölümü olabilir. Daha kronik durumlarla da ilişkilendirilebilir. Yiyecek ve toksinler gibi dış etkenlerden kaynaklanabilir ancak metabolik bozukluklardan, bağırsak parazitlerinden ve hatta kanserden de kaynaklanabilir.

Köpeklerde Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Köpeğinizin midesi, üst gastrointestinal yolunun bir parçası olduğu için, gastritin birincil semptomu kusmadır. Diğer semptomlar iştahsızlık ve uyuşukluğu içerebilir. Bazen birden fazla kusma vakası, köpeğinizin yemek borusunu tahriş edebilir. Bu olduğunda köpeğinizin kusmasında kan görmeye başlayabilirsiniz. Elbette kanlı kusmuk daha ciddi bir şeyin belirtisi olabilir, bu nedenle bu belirtiyi fark ederseniz hemen veteriner hekiminize danışın. Gastrit yeterince şiddetli veya kronikse, köpeğiniz de dışkısında kan gösterebilir. Ayrıca ağrılı bir karınları olabilir ve sırtlarını biraz kamburlaştırarak karınlarını koruyacak şekilde durabilirler.

Köpeklerde Gastrit Sebepleri Nelerdir?

Akut gastrit, köpeklerde yaygın olarak görülen bir sorundur. Bu bölümlerin büyük çoğunluğunun nedeni diyet konusundaki kararsızlıktır, bu da köpeğinizin onlarla aynı fikirde olmayan bir şeyler yediği anlamına gelir. Bu, bakteri, yağlı yiyecekler ve hatta çöp veya kedi kumu gibi gıda dışı maddelerle kirlenmiş bozulmuş köpek mamasından, çiğ yiyeceklerden (köpeğiniz için veya insan tüketimi içindir) herhangi bir şey olabilir. Gastritin diğer nedenleri ayrıca steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, antibiyotikler, küfler, karaciğer hastalığı, mantar enfeksiyonları, köpeğinizin gastrointestinal sistemiyle ilişkili mast hücresi tümörleri ve pankreatit olabilir. Köpeğiniz kronik veya aralıklı kusma yaşıyorsa ve ayrıca iki hafta veya daha uzun sürüyorsa, köpeğiniz daha kronik bir gastrit formundan muzdarip olabilir.

Köpeklerde Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeğinizi kronik olmayan kusma için veterinere götürdüğünüzde, yani iki haftadan daha kısa sürede, kan çalışması ve dışkı kontrolü gibi temel teşhislerle başlayacaklar. Dışkı kontrolü, köpeğinizin dışarıda bir bağırsak paraziti alıp almadığını veterinerinize söyleyecektir. Kan çalışması, veterinerinize organ işlevlerine bir göz atacak, köpeğinizin tüm kusmalarından dolayı susuz kalmadığını veya tüm kusmalarından dolayı herhangi bir elektrolit dengesizliği olup olmadığını bildirecektir. Köpeğinizin karnı dokunulduğunda ağrılıysa, veterineriniz ayrıca bir karın röntgeni çekmek ve köpeğinizi pankreatit açısından test etmek isteyebilir. Karın röntgeni, köpeğinizin bağırsak yolunda anormal bir gaz paterni olup olmadığını veya bir yabancı cisim olup olmadığını veterinerinizin görselleştirmesine yardımcı olacaktır. Köpeğinizin gastriti daha kronikse, veterineriniz daha özel testler yapmak isteyebilir.

Köpeklerde Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok akut gastrit vakası kendi kendini sınırlayan kabul edilir ve herhangi bir gerçek veteriner tıbbi müdahalesi olmadan iyileşebilir. Köpeğiniz kusmaya başlarsa, hemen 24 saat boyunca mama vermeyin, ancak köpeğinizin az miktarda suya erişmesine izin verin. Köpeğiniz hala sadece su ile kusuyorsa, derhal veterinerlik hizmeti alın. 24 saat sonra köpeğiniz kusma göstermezse, köpeğinizi beyaz pirinç veya beyaz patatesle tavuk veya öğütülmüş hindi gibi hafif bir diyetle beslemeyi deneyin. Günde bir veya iki öğün yerine onlara küçük, sık öğünler verin. Hafif diyetten birkaç gün sonra, köpeğinizin normal mamasını, ana mamasına dönene kadar yavaş yavaş karıştırın. Köpeğiniz herhangi bir noktada semptomlar göstermeye başlarsa tekrar veterinerlik hizmeti alın.

Veteriner tıbbi bakımı, köpeğinizin kusmadan kaybettiği sıvıları yenilemek için sıvı tedavisini içerecektir. Bu deri altına verilebilir veya köpeğinizin durumu daha şiddetli ise intravenöz olarak verilebilir. Veterineriniz ayrıca köpeğinizi mide bulantısın ve herhangi bir ülseri hafifletmeye yardımcı olan ilaçları önlemek için ilaçlara koyacaktır.

Kronik gastrit vakalarına yönelik tedaviler, köpeğinizin kronik semptomlarına neden olan şeye bağlı olacaktır. Benzer şekilde, akut gastrit için prognoz iyidir, ancak kronik gastrit için prognoz, altta yatan nedene bağlı olacaktır. Köpeğinizin kusmasıyla ilgili endişeleriniz varsa, gastrit riski hakkında veterinerinizle konuşun.