Köpeklerde Epilepsi Nedenleri ve Tedavisi

Epilepsi, beyni etkileyen yaygın bir nörolojik bozukluktur ve nedeni bilinmeyen tekrarlayan nöbetlerle tanımlanır. Köpeklerin yaklaşık %0,75'ini etkilediği tahmin edilmektedir.

Köpeklerde Epilepsi Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde Epilepsi Nedir?

Epilepsi, beyni etkileyen yaygın bir nörolojik bozukluktur ve nedeni bilinmeyen tekrarlayan nöbetlerle tanımlanır. Köpeklerin yaklaşık %0,75'ini etkilediği tahmin edilmektedir.

Bir nöbet, beynin korteksindeki aşırı elektriksel aktiviteden kaynaklanır. Epilepsili köpeklerde beyin yapısal olarak normal görünür, ancak anormal elektriksel uyarılara sahiptir. Epilepsi bir dışlama teşhisidir, yani ancak diğer tüm olası nedenler dışlandıktan sonra teşhis konur. Buna birincil epilepsi veya idiyopatik de denir.

Anormal elektriksel dürtüler beynin bir bölgesinde ("nöbet odağı") başlar ve tüm alana yayılır ve istemsiz hareketlere ve bilinç kaybına neden olur. Beyindeki elektriksel aktivitedeki bu dalgalanma, seğirme, sallanma, titreme ve kasılmalar şeklinde görünen bir nöbete neden olabilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Epilepsi Türleri

Nöbetler (nörolojik olaylar) bayılma nöbetleri (kardiyovasküler olaylar) ile karıştırılabilir. Nöbetler üç aşamada kategorize edilebilir:

Aura: Bu, sanki köpek bir nöbetin geldiğini hissedebiliyormuş gibi, nöbet öncesi duygudur. Bu aşamada köpek endişeli, korkmuş veya dikkat çekme davranışı sergileyebilir. Bu davranışı evcil hayvan ebeveyninin tanıması zor olabilir.

İktal: Bu, tipik olarak 1-2 dakika süren nöbetin kendisidir, ancak 5 dakikadan fazla sürerse derhal tıbbi yardım almalısınız.

Post-iktal: Post-iktal oryantasyon bozukluğu, nöbetlerin ayırt edici özelliğidir. Bu süre zarfında köpeğin kafası karışacak ve hatta kör görünebilir. Bu sadece birkaç dakika veya birkaç saate kadar sürebilir. Buna karşılık, bayılan hayvanlar, bölüm sonrası yönelim bozukluğu olmadan bölümün saniyeleri içinde normaldir.

Ana kategoriler:

Genelleştirilmiş (Grand Mal) Nöbetler: Bu, köpeklerde en yaygın nöbet şeklidir. Bu nöbet tipinde köpek yan yatarak yere yığılır ve bilincini kaybeder, uzuvları uzar ve sertleşir, kasılmalar veya şiddetli sallanmalar olur. Köpek kendi üzerine idrar yapabilir veya dışkılayabilir, nefesini tutabilir ve/veya çiğneme hareketleri yapabilir ve salyaları akabilir. Tüm epileptik nöbetler grand mal'dir, ancak diğer nöbet nedenleri grand mal tipi nöbetlerle sonuçlanabileceğinden, tüm grand mal nöbetler epilepsi değildir.

Kısmi (Odak) Nöbetler: Kısmi motor nöbetler olarak da adlandırılan bu tür nöbetler, yüz veya bir bacak gibi vücudun yalnızca bir kısmıyla sınırlı anormal hareketler olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, kısmi bir nöbet sıklıkla yayılır ve jeneralize bir nöbetle sonuçlanır. Ayrım önemlidir çünkü kısmi nöbetler edinilir (yani altta yatan bir neden vardır) ve birincil epilepside görülmezler. Kısmi bir nöbetin klasik muayenesi, evcil hayvanın bilinçli olduğu ancak istemsiz olarak ağzıyla sakız hareketi yapıyormuş gibi göründüğü bir "sakız" nöbetidir.

İlgili Ürünler:

Karmaşık Kısmi Nöbetler: Psikomotor veya davranışsal nöbetler olarak da adlandırılan bu fokal nöbet alt kümesi, titreme veya kasılmadan çok anormal davranış epizodu gibi görünür. Köpek bilinçli ama farklı davranıyor (histeri veya öfke dahil) veya halüsinasyon görüyor gibi görünüyor. Klasik bir örnek vermek gerekirsek, köpeğin hayali bir sineği kovalıyor ve ısırıyor gibi göründüğü "sinek ısırma" nöbetleri olarak adlandırılır.

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri

Klinik belirtiler şunları içerir:

  • Vücudun ve bacakların sertleşmesi
  • Çökmek ve yan tarafa düşmek
  • Çiğneme hareketi
  • Salya akıtma
  • İşemek
  • Dışkılama
  • Şiddetli sallama, titreme ve konvülsiyon

Köpeklerde Epilepsi Nedenleri

Epilepsi bir dışlama teşhisidir, yani epilepsi teşhisine varmadan önce nöbetlerin bilinen tüm nedenleri dışlanmalıdır. Primer epilepsili köpeklerde ilk nöbet genellikle 6 ay ile 5 yaş arasında görülür.

Epilepsi bazı köpeklerde kalıtsal olabilir. Genetik bir temele sahip olduğu bilinen köpek ırkları şunları içerir:

  • Tazı
  • Dachshund
  • Alman Çoban Köpeği
  • Keeshond
  • Belçika Tervuren

Ek olarak, bilinen bir genetik bağlantı olmamasına rağmen, bazı köpek ırklarında yüksek bir epilepsi insidansı vardır:

  • Golden Retriever
  • Labrador köpeği
  • Kaniş
  • Saint Bernard

Sibirya kurdu

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi

Epilepsi, tedavi edilemeyen, ancak yönetilebilen, ömür boyu süren bir durumdur. Çoğu durumda, ömür boyu günlük ilaçlar gerektirecektir. Köpeğiniz için doğru anti-epileptik ilaç birkaç faktöre bağlı olabilir ve veterineriniz tarafından belirlenecektir.

Daha iyi kontrol için tipik olarak gabapentin (Neurontin) ve pregabalin (Lyrica) kullanımı dahil olmak üzere nöbet önleyici ilaçların bir kombinasyonu reçete edilir .

Aşağıda ACİL DURUM kriterleri yer almaktadır. Köpeğiniz bu endişelerden herhangi birini yaşıyorsa, lütfen onu hemen bir veteriner acil hastanesine götürün:

  • 5 dakikadan fazla süren bir nöbet
  • Küme nöbetleri, yani bir nöbet diğerine yuvarlanır ve arka arkaya nöbetlerin tekrarlanmasına neden olur. Bu hayatı tehdit edici olabilir.
  • 24 saat içinde 3'ten fazla nöbet