Köpeklerde Dirsek Higroma

Herhangi bir köpek sahibi için can dostunun vücudunda ya da organlarında herhangi bir büyüme veya şişme bulmak endişe verici olabilir.

Köpeklerde Dirsek Higroma

Herhangi bir köpek sahibi için can dostunun vücudunda ya da organlarında herhangi bir büyüme veya şişme bulmak endişe verici olabilir. Bu, büyük cins köpeğinizin dirseğinde büyümeye devam eden ve zamanla daha belirgin hissedilen bir şişlik fark etmeniz durumunda, şişliği değerlendirmek ve kozmetik bir şey mi yoksa daha ciddi bir şey mi olduğunu belirlemek için mutlaka bir veteriner ziyareti yapmanızı öneririz. Bu yeni şişlik, dirsek higromu adı verilen kanserli olmayan bir büyüme olabilir.

Dirsek Higroma Nedir?

Dirsek higroması, dirsek eklemi üzerinde oluşan sıvı dolu bir şişliktir. Daha çok Labrador retrieverlar, Alman çobanlar, mastiffler ve Great Danes gibi kısa tüylü, iri cins köpeklerde görülür. Küçük, yumuşak ve hareketli bir kütle olarak başlar ancak zamanla oldukça büyüyebilir ve sertleşebilir. Dirsek higromaları ağrısızdır ve kalça ve/veya diz ekleminin "oturma kemikleri" de dahil olmak üzere herhangi bir kemik çıkıntısı veya basınç noktasında meydana gelebilir, ancak çoğunlukla dirsek üzerinde görülür.

Köpeklerde Dirsek Higromasının Belirtileri

Bir dirsek higroması, bir köpeğin vücudundaki kemikli bir kısım veya basınç noktası üzerinde sıvı ile (genellikle sarı ila kırmızı renkte) dolu yumuşak bir şişliktir. Yaklaşık bir yumurta kadar büyüyebilirler. Higroma enfekte olmadıkça köpeğiniz muhtemelen herhangi bir hastalık veya rahatsızlık belirtisi göstermeyecektir.

Dirsek Higromalarının Nedenleri?

Dirsek higromaları, büyük ve dev cins köpeklerin sıklıkla parke zeminler, fayans veya beton gibi sert yüzeylerde uzandıklarında ortaya çıkar ve bu da kemik çıkıntısı üzerindeki ince deride tekrar tekrar küçük travmalara neden olur. Zamanla, tekrarlanan travma ile bu sıvı dolu kapsül büyümeye devam edecektir.

Bir higroma, boyutu ne olursa olsun genellikle ağrısız olsa da ülserasyon ve apse noktasına kadar yeterince büyük olmasına izin verilirse, köpeğiniz ağrı ve rahatsızlık hissedebilir.

Tedavi

Bir higroma yeterince küçükse, basıncı hafifletmek için dolgu eklemek sadece higromanın ilerlemesini durdurmakla kalmaz, aynı zamanda gerilemesine de izin verebilir. Soğuk lazer tedavisi de iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, higromaların ilerlemesini ve apseasyonunu önlemeye yardımcı olabilecek, bazıları özel yapım olan diş telleri ve dirsek pedleri de vardır. Köpeğinizin bir korseden yararlanıp yararlanamayacağını ve tavsiyesinin ne olacağını veterinerinize sorun.

Köpeğinizin higroması daha konservatif tedavi yöntemleriyle yönetilemeyen bir boyuta büyürse, sıvının boşaltılması ve / veya higromanın cerrahi olarak çıkarılması en iyi seçenek olabilir. Bununla birlikte, boşaltmanın ve çıkarmanın higromanın tekrar etmeyeceğini garanti etmediğine dikkat edilmelidir. Yastıklı dinlenme alanlarını artırmaya yönelik adımlar, yeni çıkarılmış bir alanda başka bir higromanın ortaya çıkmamasını sağlamak için artırılmalıdır. Basınç noktalarında higromaların oluştuğu göz önüne alındığında, köpeğinizin higroması cerrahi olarak çıkarılırsa, dinlenme alanlarına yastıklama ve dolgu eklemek de enfeksiyonlar ve kesiğin açılması gibi iyileşme sırasında herhangi bir komplikasyonu önlemeye yardımcı olacaktır.

Küçükse ve ikincil enfeksiyonlarla komplike değilse, higromalar kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bir higroma büyüdükçe, tedavi sırasında komplikasyon riski artabilir. Bir higromayı erken, karmaşık hale gelmeden ve boşaltma ve ameliyat gibi daha invaziv tedaviler gerektirmeden önce yakalamak, kolay bir iyileşmenin anahtarı olabilir. Köpeğinizde ne kadar küçük olursa olsun bir büyüme fark ederseniz, veterinerinizle bir randevu planlamak, evcil hayvanınızın rutininde uzun bir iyileşme dönemi potansiyeli olan invaziv bir ameliyata göre basit bir değişiklikte fark yaratabilir.