Köpeklerde Dejeneratif Miyelopati

Dejeneratif miyelopati (DM) , orta yaşlı ve yaşlı köpeklerin omuriliğini etkileyen ilerleyici bir hastalıktır ve ikinci grup en çok etkilenir.

Köpeklerde Dejeneratif Miyelopati

Köpeklerde Dejeneratif Miyelopati

Dejeneratif Miyelopati Nedir?

Dejeneratif miyelopati (DM) , orta yaşlı ve yaşlı köpeklerin omuriliğini etkileyen ilerleyici bir hastalıktır ve ikinci grup en çok etkilenir. Alman Çoban Köpekleri, Bernese Dağ Köpekleri ve Golden Retrieverlar gibi büyük cins köpeklerin DM geliştirme riski daha yüksektir, ancak hastalık Puglar ve Corgis gibi daha küçük ırklarda belgelenmiştir.

DM'li köpekler, beyaz cevher olarak bilinen omuriliğin bir kısmı birkaç ay içinde yavaş yavaş dejenere olacağından ilerleyici arka bacak felci ile sonuçlanır. Ortopedik hastalıklar kadar acı verici olmasa da, sonunda koşmayı ve oynamayı bırakacağı için yavru köpeğiniz acı çekiyormuş gibi görünebilir.

Dejeneratif Miyelopatiye Ne Sebep Olur?

İnsanlarda olduğu gibi, köpeğinizin omuriliği, vücudun geri kalanına sinyal iletmek için kablo gibi davranan sinir sisteminden gelen özel bir doku türü olan beyaz maddeden oluşur. Miyelin olarak bilinen onu çevreleyen yağ dokusu beyazdır. Bu nedenle adı. DM'dir. Beyaz cevherde bulunan lifleri yavaş yavaş yok eder ve lifleri demiyelinize ederek koruyucu yağ tabakasını ortadan kaldırır. Bu süreç, Lou Gehrig Hastalığı veya ALS'nin insanları nasıl etkilediğine benzer.

Şu anda, bilim adamları dejeneratif miyelopatinin neden oluştuğunu bilmiyorlar. Ancak, önemli bir risk faktörü gibi görünen SOD-1 olarak bilinen bir genetik mutasyon tanımladılar . Bu, üreme köpeklerinin geni yavrularına aktarabileceği anlamına gelir. DM geliştiren köpekler, her bir ebeveynden mutasyona uğramış bir geni miras alır.

Dejeneratif Miyelopati Tedavisi

Dejeneratif miyelopatili köpekler için şu anda etkili bir tedavi yoktur. DM'li tüm köpekler için kilo yönetimi ve egzersize odaklanmak önemlidir. Fazla kilolu köpekler hareketliliklerinde daha fazla zorluk yaşayacaklardır ve derin doku masajı ve pasif hareket açıklığı egzersizleri gibi rehabilitasyon terapileri, arka bacak hareketliliği kötüleştiğinden bazı köpeklere yardımcı olabilir. DM'li bir köpek pençelerinde cilt lezyonları veya uzuvlarında yatak yaraları geliştirirse, veterinerinize hemen gitmeniz gerekir.