Köpeklerde Çim Alerjileri ve Tedavisi

Köpeklerde Çim Alerjileri Nelerdir? Köpeklerde yaygın olan çimen alerjileri, çimenlerle ilişkili polenlerin neden olabileceği inhalan alerjileridir.

Köpeklerde Çim Alerjileri ve Tedavisi

Köpeklerde Çim Alerjileri Nelerdir?

Köpeklerde yaygın olan çimen alerjileri, çimenlerle ilişkili polenlerin neden olabileceği inhalan alerjileridir. Çim polenleri havada bulunur, bu nedenle köpeğinizin semptomları olması için fiziksel olarak çimenlerin üzerinde olması gerekmez. Çim alerjileri cilt alerjilerine veya üst solunum yolu alerjilerine yol açabilir. 

Çim alerjileri, mevsimsel türlerin değişmesi nedeniyle çimen polenlerinin daha yaygın olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genellikle daha kötüdür, ancak köpeğiniz için tüm yıl boyunca bir sorun olabilir. Köpeklerde alerjenler (çim polenleri) cilt ve mukus zarları tarafından emilir. Ot alerjisi olan birçok köpeğin pire ve gıda alerjisi de olabilir.

Çim alerjileri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğu köpek, alerjenlere önceden maruz kalması nedeniyle 1 yaşından sonra alerjiye başlar. Semptomlar köpeğiniz için rahatsız edici olsa da çoğu yaşamı tehdit edici değildir.  

Anafilaksi olarak bilinen ciddi bir alerjik reaksiyon nadirdir. Anafilaksi, alerjenle temastan sonraki 5-30 dakika içinde ortaya çıkabilir. Köpeklerdeki semptomlar, ilgili farklı şok organları nedeniyle insanlardaki semptomlardan farklı olabilir. Köpeklerde şiddetli kurdeşen, yüzde şişme (özellikle göz çevresinde ve ağızda), hırıltılı soluma, nefes almada zorluk ve artan solunum hızı görebilirsiniz. Kanlı veya kansız kusma ve ishal de olabilir. 

Köpeğinizin anafilaksi yaşadığını düşünüyorsanız veya bu semptomlardan herhangi birini görüyorsanız, lütfen hemen veterinere başvurun.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Çimen Alerjisinin Belirtileri

Çim alerjilerinin belirtileri şunları içerir:

  • Deride kızarıklık (eritem)
  • Sürekli kaşıntı
  • Yalama
  • Yüzün (kaşıntı), ayakların, koltuk altlarının ve vücudun yanlarının çiğnenmesi 

Köpeklerde Çimen Alerjilerinin Nedenleri

Bermuda, fescue, yonca veya çavdar gibi çimenlerden gelen yaygın çim polenlerinin neden olduğu çimen alerjileri, ağaçlardan (sedir, çam, meşe) ve yabani otlardan (ragweed, domuz otu) polenlerin neden olduğu alerjilere benzer semptomlara sahiptir. 

Çimlerde yuvarlanmaktan hoşlanan köpekler, doğrudan temastan semptomlar alabilir. Diğerleri, yürüyüş sırasında poleni solumaktan veya sadece çim poleninin bulunduğu bir alanda olması bile tetikleyebilir.

Bu, çimlerin büyüdüğü ve polenlerin arkasında sarı bir toz izi bıraktığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sıklıkla meydana gelir. Bir köpek polen bulunan bir bölgeden geçerse ve polen mukoza zarları (burun, gözler, ağız), cilt ve ayaklarla temas ederse, köpek semptomlar yaşayabilir. 

İlgili Ürünler:

Veterinerler Köpeklerde Çim Alerjilerini Nasıl Teşhis Eder?

Veteriner hekiminiz, semptom süresi, şiddeti, mevsimselliği ve (varsa) tedavisi dahil olmak üzere köpeğinizde mevcut semptomlarla ilgili eksiksiz bir geçmiş alacaktır.  

Bir sonraki adım, tüylerin ve derinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi olacaktır. Tüy dökülmesinin dağılımı, ciltte sivilce, kızarıklık gibi herhangi bir lezyon, kuru veya yağlı cilt; kaşıntı, kızarıklık veya cilt tahrişinden (iltihabı belirtmek için) kaynaklanan çizikler (ekskoriyasyonlar) tanının belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Tedavi, vakaya bağlı olarak herhangi bir teste ihtiyaç duyulmadan yalnızca klinik semptomlara dayalı olarak başlatılabilir. Topikal veya konservatif tedaviler etkili değilse, daha fazla test gerekebilir. 

Köpeklerde Çim Alerjilerinin Tedavisi

Köpeklerde Çim Alerjilerinin Tedavisi

Köpeklerde çim alerjilerinin çoğu tedavi edilemediğinden, tedavinin amacı semptomları doğru yönetmek olacaktır. Tedavi semptomların şiddetine göre yapılır. Semptomlar hafifse, aşağıdaki topikal tedaviler önerilebilir:

Hipoalerjenik bazlı evcil hayvan şampuanı ile banyo yapmak

Düzenli banyo, alerjenlerin cilt tarafından emilmeden önce çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Bu, kaşıntıyı önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.

İlgili Ürünler:

Dışarıdan Sonra Temizlik

Köpeğinizin dışarıdan içeriye girdikten sonra ayaklarının ve vücudunun temizlendiğinden emin olmak, kaşıntı belirtisi olan ayakları yalamayı ve çiğnemeyi de önlemeye yardımcı olacaktır.

Antihistaminikler

Benadryl, sulu gözler, burun akıntısı ve hapşırma için etkili olabilir, ancak genellikle alerjik cilt rahatsızlıklarında (alerjik dermatit) etkili değildir. Köpeğinize reçetesiz satılan ilaçlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilaç vermeden önce veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin. 

Hidrokortizon şampuanı veya hidrokortizon spreyleri

Bu ürünler genellikle reçetesiz satılır ve kırmızı, kaşıntılı cildi hafifletmeye yardımcı olabilir. Fakat İnsanlara yönelik kremleri veya merhemleri sakın kullanmayın. Çünkü bunlar evcil hayvanlar için formüle edilmemiştir.