Köpeklerde Balık Yağı Kullanımının Yararları

Takviyeler köpek dünyasında çok popüler hale geldi, ancak köpeğiniz için en iyi sağlığı ararken hangilerine dikkat etmelisiniz?

Köpeklerde Balık Yağı Kullanımının Yararları

Köpeklerde Balık Yağı Kullanımının Yararları

Takviyeler köpek dünyasında çok popüler hale geldi, ancak köpeğiniz için en iyi sağlığı ararken hangilerine dikkat etmelisiniz? Köpekler için balık yağının birçok büyük faydası olabilir ve bu nedenle birçok evcil hayvan ebeveyni, onu evcil hayvanlarının günlük öğünlerine eklemeye başlamıştır.

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı, somon gibi soğuk su balıklarından elde edilen bir takviyedir. Balık yağı, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) dahil olmak üzere omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. EPA ve DHA, anti-inflamatuar ajanlar olarak görev yapar ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere inflamatuar hastalıklara yardımcı olmak için kullanılabilir:

  • Cilt alerjileri (atopi) ve dermatit
  • Artrit
  • Böbrek hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • İnflamatuar barsak hastalığı (IBD)
  • Diyabet
  • Epilepsi

Balık Yağı Köpekler İçin İyi mi?

Balık yağı, atların yanı sıra kedi ve köpeklerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Takviyenin köpek ebeveynleri arasında popülaritesi artmaya devam etti çünkü hazır ve kullanımı kolay. Kalp koruması, cildin sağlıklı tutulması ve artritli yavrularda eklemlerin yağlanmasına yardımcı olmak gibi köpekler için balık yağının birçok faydası vardır.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Balık Yağı Kalbi Korur

Balık yağının, kalbin atriyal fibrilasyon adı verilen düzensiz bir ritim geliştirmeye karşı hassasiyetini azalttığı bulunmuştur. Ayrıca balık yağı antikoagülan görevi görebilir ve kalp hastalığı olan köpeklerde kan pıhtılarının oluşmasını önleyebilir.

Balık Yağı Kuru ve Pullanmış Cildi Rahatlatır

Alerjisi olan köpeklere balık yağı verilmesi, tahriş edici maddelerin neden olduğu genel kaşıntıyı azaltabilir. Balık yağı, evcil hayvanın sitokin adı verilen güçlü iltihap uyarıcılarının üretimini azaltarak çalışır.

Balık Yağı Böbrek Hastalığının İlerlemesini Yavaşlatır

Böbrek yetmezliğinde balık yağı yüksek kan basıncını düşürebilir, idrarda istenmeyen protein kaybını azaltabilir ve böbrekleri kötüleştiren proinflamatuar maddelerin üretimini azaltabilir.

Balık Yağı Artritli Eklemlere Yardımcı Olur

Balık yağı, eklemlerde iltihaba neden olan güçlü lipitlerin üretimini azaltır. Çalışmalar, balık yağı verilen artritli köpek ve kedilerin, desteklenmeyenlere göre daha rahat ve çevik olduklarını göstermektedir.

Balık Yağı Nörolojik Gelişimi ve Bilişsel İşlevi İyileştirir

2012 yılında yapılan bir araştırma, yavru köpeklere DHA takviyesi verilmesinin, ek DHA almayan yavru köpeklere kıyasla öğrenme ve belirli becerileri koruma yeteneklerini arttırdığını buldu.

İlgili Ürünler:

Bilişsel bozukluğu olan yaşlı evcil hayvanların, balık yağı ile desteklendiğinde aile üyelerini ve diğer köpekleri daha iyi tanıdığı görüldü.

Balık Yağı Kan Trigliserit Düzeylerini Düşürür

Evcil hayvanlara balık yağı takviyesi yapmak, kanda bulunan bir yağ türü olan trigliseritin zararlı seviyelerini azaltabilir. Bu özellikle kalp hastalığı, pankreatit ve inflamatuar bağırsak hastalığı olan evcil hayvanlarda kritik öneme sahiptir.

Köpekler İçin Balık Yağı Dozajı

Tipik olarak, eğer köpeğe özgü bir omega-3 takviyesi kullanıyorsanız, ambalajın üzerinde dozaj bilgisi olacaktır. Köpeğinizin balık yağı dozajı, takviyeye ve evcil hayvanınıza bağlıdır. Köpeğinize herhangi bir takviye vermeden önce daima veterinerinizle konuşun.

Köpeklere Balık Yağı Nasıl Verilir?

İyi dengelenmiş bir köpek maması muhtemelen omega-6 yağ asitleri bakımından yüksek olan ve bazı omega-3'leri içerebilen hayvansal yağları içerir. Ancak omega-3'ler pahalı olabilir, bu nedenle köpeğinizin yemeğine katılımları genellikle minimum düzeydedir. Omega-3'leri takviyeler yoluyla sağlamak, bütçenizi zorlamadan köpeğinize ek sağlık yararı sağlamanın uygun maliyetli bir yoludur.

Balık yağı ıslak mamayla kolaylıkla karıştırılabilir ve spesifik ürünün dozajı kabın üzerinde bulunur. Sıvı veya kapsül balık yağını ağız yoluyla da verebilirsiniz; yiyecekle birlikte veya yemeksiz verilebilir. Etiketteki talimatlara uyduğunuzdan emin olun.

Aç karnına doz uygulandığında mide rahatsızlığı meydana gelirse (salya akması, gıdı yalama, hızlanma, huzursuzluk, kusma gibi belirtiler), köpeğinizin veterineri ile iletişime geçin ve balık yağını yiyeceklerle birlikte vermeyi, onu tamamen atlamayı veya alternatif bir yağ kaynağı bulmayı konuşun.

Balık yağının tam etkilerinin görülmesi birkaç haftayı bulabilir ancak kademeli iyileşmeler genellikle fark edilir.

Balık Yağının Yan Etkileri Var mı?

Köpeğinizin balık yağını iyi tolere edememesi mümkündür. Yüksek dozda verilirse veya GI rahatsızlığına yatkınsa, bunun sonucunda ishal veya diğer sindirim sorunları yaşayabilirler. Bu durumlarda alternatif bir omega kaynağı bulmak en iyisi olabilir.