Köpeklerde Ayakkabı Takıntısının 5 Nedeni

Eşya kemirme, yavru köpek dostlarımızın hayatı tanımada ve keşfetme sürecinde yaptıkları bir davranış türüdür.

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısının 5 Nedeni

Eşya kemirme, yavru köpek dostlarımızın hayatı tanımada ve keşfetme sürecinde yaptıkları bir davranış türüdür. Aynı zamanda diş çıkarma döneminde olan yavru köpekler eşya kemirme ihtiyacı duyarlar ve genellikle ayakkabıyı tercih ederler.

birçok hayvansever, her yaştan köpek dostlarımız ayakkabı veya terlik çiğneme problemine tanık olmuştur. Ve bu duruma bir çözüm aramıştır. Aslında köpeklerin ayakkabı kemirme sorunu birbirinden farklı 5 sebepten kaynaklanabilir.

  1. Köpek ayakkabı takıntısının ilk sebebi oyun oynama isteği olabilir. Oyun oynama maksadı ile ayakkabı saklama, kemirme gibi durumlarla sıkça karşılaşılır. Bunun ana sebebi ise köpeklerin atalarından gelen içgüdülerdir. Köpekler, büyüme evresinde etrafı tanımak ve algılamak ister.
  2. Köpeklerin ayakkabı takıntısı kumaş ve oyuncak gibi eşyaları emme hareketlerinden kaynaklı da olabilir. Bazı uzmanlara göre bu davranış sütten kesilme sürecinden kaynakladığını söylemekte. Fakat bu davranış uzun zamandan beri varsa ve önüne geçilemiyorsa köpekte kompülsif olabilir ve bu durumda mutlaka bir uzmana danışılmalı.
  3. Köpeklerdeki ayakkabı takıntısı ayrılık anksiyetesi olabilir. Köpekler endişe duyduklarında eşyaları kemirmeyi başlar.  Yalnız kaldıklarında bu eylemi ayakkabılarla yapıyorsa dikkatli olunması gerekmektedir. Kemirme davranışı dışında ağlamasını, havlamasını, huzursuzluk çekmesini ve olta atmasını gözlemliyorsanız bu belrirtileri dikkate almalısınız. Köpeğiniz onu bırakacağınızı düşünüyor olabilir.
  4. Köpeklerde ayakkabı kemirme takıntısının bir diğer nedeni ise diş kaşıntısı ve ağrısıdır. Diş çıkarmak köpeğinizin rahatsız olmasına neden olabilir. Kaşıntı isteğini gidermek için ayakkabılarınıza sarabilir! Bu süreçte köpeğinizi yumuşak gıdalar ile beslemeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz ama bu kesin sonuç vermez. Diş ağrısı ve kaşıntısı geçene kadar ayakkabı kemirmesi devam eder.
  5. Köpeklerde ayakkabı kemirme sebeplerinden son olanı köpeklerin atalarında gelen bir davranış biçiminden kaynaklanıyor! Yavru köpekler büyürken av ve avlanma ile ilgilenebilir. Fakat henüz yetenekleri avlanacak kadar gelişmemiş olabilir! Bunu bilen sürünün yaşça büyük üyeleri yavru köpeklerin daha iyi beslenmesi için et parçalarını etrafa bırakır. Böylelikle, yavru köpekler avla ilgilenmeye başlar ve yeteneklerini geliştirmek ister. Günümüze dek uzanan bu davranış biçimi zamanla evrimleşmiş ve köpeklerin kolay ulaşılabilen ve yere bırakılan ayakkabılara olan takıntısını geliştirmiştir. Köpek ayakkabı takıntısı yetişkin sürü üyelerinin hediyesi olarak gören köpeklerin geliştirdiği maalesef anlam vermekte zorlanılan bir davranış  biçimi haline geldi.

Ayakkabı kemirme köpeklerde yaygın olarak görülsede önlenebilir bir davranış biçimidir. Alacağınız birkaç basit önlem ile köpeğinizin yaşam kalitesini ve konforunu arttırabilir, ayakkabılarınızı kurtarabilirsiniz. Kemirme ve saklama eylemlerini azaltmak için köpeğinizin kemirebileceği yumuşak oyuncaklar alabilirsiniz. Diş çıkarma evresinde olan yavru köpeklere de faydalı olabileceği gibi zararlı ürünleri kemirmiş olmazlar.

Köpeğiniz yetişkin ise çiğneme alışkanlığını düzene sokmak için çiğneyebileceği tüketilebilir doğal ürünler alabilirsiniz. Kurutulmuş dana kulağı muhteşem bir seçim olacaktır! Son olarak köpeğinizin kemirmeye meyilli olduğu saatleri gözlemleyebilir bu saatlerde onunla daha fazla ilgilenebilir onu güzel bir yürüyüşe çıkartabilirsiniz.