Köpeklerde Akciğer Ödemi ve Nedenleri?

Ödem genellikle şişlik olarak düşünülür, ancak aslında bundan daha karmaşıktır.

Köpeklerde Akciğer Ödemi ve Nedenleri?

Köpeklerde Ödem

Köpeklerde Ödem Nedir?

Ödem genellikle şişlik olarak düşünülür, ancak aslında bundan daha karmaşıktır.

Ödem, vücut hücreleri arasındaki dokularda anormal derecede büyük miktarlarda sıvı birikmesidir ve bu sıvı biriktiğinde görsel sonuç şişliktir.

Bu şişlik ya kan damarlarından dokulara çok fazla sıvı hareket etmesinden ya da dokulardan kan damarlarına yeterli sıvı hareket etmemesi nedeniyle oluşur. Her iki senaryo da sıvı dengesizliği ile sonuçlanır. Ödem ayrıca kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya yetersiz beslenme gibi önemli hastalıkların bir yan etkisi olarak da ortaya çıkar.

Basit şişlik de anormal sıvı birikimi ve dengesizliğidir. Ancak geleneksel olarak, şişmenin yaralanma, travma veya tümör gibi iltihaptan kaynaklandığını düşünürüz. Ödem ve şişlik genellikle birbirinin yerine kullanılan terimlerdir ve ödem şişmeye neden olur ancak ödemle birlikte genellikle önemli hastalıklar söz konusudur.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Ödem Belirtileri

Neyse ki, köpeğinizin diğer semptomları, ödemin altında yatan nedeni belirlemenize yardımcı olabilir.

Bir hayvanın bir bacağının bir kısmı veya yüzünün bir tarafı gibi vücudunun sadece küçük bir bölümünde şişlik varsa, altta yatan neden genellikle iltihaplanmadır.

Bazen, köpek sanki tüm vücudu şişmiş gibi her yerinde kabarık görünecektir. Bu, vücutta yeterli protein olmadığında, çok fazla sodyum olduğunda veya ciddi bir bakteriyel enfeksiyon olduğunda meydana gelebilir.

Diğer bir yaygın semptom, bazen köpek büyük bir top yutmuş gibi görünen çok şişmiş bir karındır. Bu, ödem (sıvı birikimi) nedeniyle olabilir, ancak daha çok organ şişmesi veya karında kan birikmesi ile ilişkilidir. Sadece sıvı olduğunda, kalp hastalığı bunun en yaygın nedenlerinden biridir.

En yaygın olarak, şişlik görünmez ancak sıvının belirtileri, nefes almada zorluk (pulmoner ödem veya efüzyonun neden olduğu, diğer adıyla göğüste sıvı) veya nörolojik semptomlar/nöbetler (beyin ödemi veya sıvı) gibi farklı şekillerde ortaya çıkar (beyin boşluğunda). Erken belirtiler daha ince olabileceğinden, bunlar en zorlu vakalar olabilir.

Köpeklerde Ödem Nedenleri

Enflamasyonun neden olduğu ödem genellikle diğer ödem türlerinden daha az ciddidir. Şişliğin nedeni teşhis edildikten ve belirlendikten sonra, genellikle ödemi de ortadan kaldıran iltihaplanma giderilebilir.

Diğer ödem biçimleri çok daha önemli ve ciddidir. Karındaki sıvıya en yaygın olarak kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği veya kanser neden olur. Akciğerlerdeki sıvı kalp hastalığında sıklıkla görülür. Sinir sistemindeki sıvı, travma, toksinler veya diyabet ve elektrolit anormallikleri gibi ciddi metabolik bozuklukların sonucu olabilir.

Veterinerler Köpeklerde Ödemi Nasıl Teşhis Eder?

Bir veterinerin yapacağı ilk şey, kapsamlı bir öykü almak ve tam bir fizik muayene yapmaktır. Bu kombinasyon genellikle teşhis testine nereden başlayacağınızı bilmek için yeterli bilgi verecektir.

İlgili Ürünler:

Çoğu köpeğin tam kan sayımı, biyokimya profili ve idrar tahliline ihtiyacı olacaktır. Bazı köpeklerin ayrıca tiroid testine ihtiyacı olacaktır.

Çoğu zaman, bir veteriner muayene için sıvının bir kısmını aspire etmek için izin isteyecektir. Bu, özellikle göğüste veya karında sıvı biriktiğinde yararlı olabilir, ancak merkezi sinir sistemi ve eklemler gibi diğer alanlarda da analiz için sıvı alınabilir.

Çoğu zaman, röntgen ve ultrason muayenesi de yararlıdır.

Ödem ve tedavi planı için bir yanıt almak genellikle bir dizi test gerektirir, bu nedenle veterineriniz teşhisten emin olabilir ve ileriye dönük en iyi seçenekleri seçebilir.

 

Köpeklerde Ödem Tedavisi

Her durumda, ödem tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Şişliğin nedeni enflamasyonsa, enflamasyonun nedenini ortadan kaldırmak ve antiinflamatuar ilaçlarla tedavi etmek olası bir stratejidir.

Organ yetmezliğine (kalp hastalığı, karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı) ikincil ödem daha karmaşıktır, çünkü sıvıdan kurtulmanın anahtarı, altta yatan hastalığın uygun şekilde teşhis ve tedavisine bağlı olacaktır.

Örneğin, kalp hastalığı varsa, tam teşhis için ekokardiyogram gerekebilir. Tedavi daha sonra kalbe yardımcı olacak bir ilaç kombinasyonunun yanı sıra sıvı birikimini azaltmak için ek ilaçlar gerektirecektir.

Beyin ödemi olan köpekler, altta yatan nedeni aramak için CT taraması veya MRI gerektirebilir ve bir miktar sıvının çıkarılıp incelenmesi gerekebilir. Bir kez daha, tedavi tanıya bağlı olacaktır. Sıvıyı çıkarmak için özel olarak hazırlanmış ilaçların yanı sıra antibiyotiklerin, iltihap önleyicilerin ve nöbet önleyici ilaçların bir kombinasyonunu içerebilir.