Köpekler Yumurta Yiyebilir mi?

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür ve yumurtalar, sabahları başlamanıza yardımcı olacak ucuz, besleyici bir temel öğedir.

Köpekler Yumurta Yiyebilir mi?

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür ve yumurtalar, sabahları başlamanıza yardımcı olacak ucuz, besleyici bir temel öğedir. Ama köpeğiniz özlemle omletinize veya çırpılmış yumurtalarınıza bakmaya başladığında, dört ayaklı arkadaşınızın sizinle birlikte yemek yemesine izin vermek güvenli midir?

Kısa cevap; evet. Haşlanmış veya pişirilmiş olsun, yumurtalar köpeğiniz için harika bir yiyecektir veya onun için faydalı besin takviyeleri barındırır.

Uyarı

Tuz gibi katkı maddeleriyle baharatlanmış veya soğan veya diğer köpeğiniz için potansiyel olarak zararlı maddeler içeren bir omlette bulunan yumurtaları sunmadığınızdan emin olun. Ayrıca yumurtaların yağ, tereyağı veya biber gibi köpeğiniz için potansiyel olarak zararlı olabilecek başka katkı maddelerine sahip olmadığından da emin olmak isteyeceksiniz. Köpeğinizin basit bir damağı vardır ve yine de herhangi bir baharat olmadan kasesindeki yumurtaların her ısırığını yutması muhtemeldir.

Yumurtaların Köpekler İçin Faydaları

Yumurtalar proteinle doludur ve birçok temel amino ve yağ asidi, A ve B12 gibi vitaminlerin yanı sıra folat, demir, selenyum ve riboflavin bakımından zengindir ve bunların tümü, köpek dişleri için iyileştirilmiş cilt ve daha güçlü dişler ve kemikler için kaplama sağlığı. Bu nedenle yumurta, birçok ev yapımı evcil hayvan diyetinde ortak bir bileşendir ve çoğu köpek için güvenli ve besleyici olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, yumurtalar köpeğinizin diyetine güvenle dahil edilebilirken, asla birincil besin kaynağı olmamalıdır. Genel fikir birliği, yumurtaların yüksek kaliteli bir ticari gıda veya et bazlı diyete ek olarak kullanıldığında haftada birkaç kez ölçülü olarak sunulabileceğidir.

Köpeğinizin Yumurtalarını Nasıl Beslersiniz?

Yumurtalar güvenli bir "insan yiyeceği" olsa da evcil hayvanınıza yumurta vermeden önce her zaman veterinerinize danışmalısınız. Özellikle yumurtayla aşırı beslenme obeziteden Salmonella gibi hastalıklara kadar değişen sağlık sorunlarına neden olabilir. Besinlerle dolu olsalar da yumurtaların yağ oranı da yüksektir, bu nedenle fazla kilolu köpeklerin evcil hayvan sahipleri, bu protein santrallerini sunarken her zaman ölçülü davranmalıdır.

İster inanın ister inanmayın, yumurtalar köpeğiniz için sağlıklı (ve şahane) bir atıştırmalık olmakla kalmaz, aynı zamanda mama midesi çok zor olduğunda tavuk ve pilav mide ve karın ağrısı gibi karın sorunlarını gidermeye bile yardımcı olabilirler. Veterineriniz, evcil hayvanınızın kaç yumurtayı tolere edebileceği konusunda size rehberlik edebilir.

Çiğ gıdalardan elde edilen bir miktar bakteri evcil hayvanınız için faydalı olsa da yumurtalarınızı uygun şekilde saklamak, zararlı bakterilerin güvenli bir seviyede tutulmasına yardımcı olacaktır.

Köpekler İçin Yumurtaların Tehlikeleri

Tarihsel olarak, köpeklerin kuşların yuvalarını kaptığı ve yumurtaları - kabuk da dahil olmak üzere - tamamen çiğ yedikleri biliniyordu ancak bu tabii ki günümüzün evcil hayvanları için tavsiye edilmiyor. Çiğ veya az pişmiş yumurta tüketmek, tıpkı insanlar için olduğu gibi, köpeğiniz için de doğal riskler taşır. Bu yan etkiler nispeten nadir olsa da veteriner hekimler, köpeğinizi beslemeden önce yumurtayı pişirmenizi önerir.

Uyarı

Hem evcil hayvanlar hem de insanları çiğ yumurtalardan Salmonella gibi hastalıklara yakalanma riski altındadır. Hem hayvanların hem de insanların çiğ yumurta ve etten veya kontamine süt ürünlerinden veya ürettiği gıda kaynaklı bir hastalık olan Salmonella, evcil hayvanınızda kusma, ateş, ishal (kanlı olabilir), iştahsızlık gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Kanser, enfeksiyon veya diğer ciddi sağlık sorunları olan evcil hayvanlar, bağışıklık sistemleri potansiyel kontaminasyon riskiyle başa çıkmak için donatılmayabileceğinden, özellikle çiğ yumurtalardan kaçınmalıdır.

Çiğ yumurta beyazlarının uzun süre beslenmek, evcil hayvanınıza yumurta beslemenin daha az bilinen bir diğer tehlikesidir. Biyotinin vücuda emilimini engelleyen yumurta beyazlarında bulunan bir enzimin neden olduğu biotin eksikliğidir. Biotin, hem köpeklerde hem de insanlarda sağlıklı cilt, metabolizma, sindirim ve hücreleri destekleyen bir B kompleks vitaminidir. Yumurta beyazı sindirime müdahale edebilen bu enzim inhibitörlerini içerdiğinden - özellikle yavru köpeklerde ve yaşlı köpeklerde - yumurtalar her zaman ölçülü olarak köpeğinize sunulmalıdır. Köpeğinizde biotin eksikliğine neden olmak için aşırı miktarda yumurta gerekse de veterinerler yine de dikkat edilmesi konusunda uyarıyorlar.

Ve her zaman olduğu gibi, köpeğinizin çırpılmış veya haşlanmış yumurtaları herhangi bir sorun olmadan atıştırmasını tolere edebilmesi için her türlü mide rahatsızlığı belirtisine karşı evcil hayvanınıza göz kulak olun.