Köpekler ve Merdiven Korkusu

Köpeğiniz merdivenlerden korkuyor mu? Bazı köpekler merdivenlerden inip çıkmaktan korkabilir.

Köpekler ve Merdiven Korkusu

Köpeğiniz merdivenlerden korkuyor mu? Bazı köpekler merdivenlerden inip çıkmaktan korkabilir. Aslında bu oldukça yaygın bir sorundur. Neyse ki, köpeğinizin bu korkuyu aşmasına ve merdivenlerden güvenle inip çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. İşte köpeğinizin merdiven korkusu varsa bilmeniz gerekenler...

Tıbbi Bir Durumu Önleyin

Bir köpeğin merdiven korkusuna neden olabilecek davranışsal sorunları aramaya başlamadan önce mutlaka veterinerinizle konuşun. Köpeğinizin korkusu fiziksel bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Ağrıya neden olduğu için (artrit veya yaralanma vakalarında) merdivenlerden inip çıkmak istemeyebilir. Herhangi bir eğitime başlamadan önce eğer böyle bir sorun varsa veterinerinizin bu tıbbi sorunu çözmesini sağlayın.

Merdiven Çıkma Korkusunun Nedeni

Merdivenlerden korkan köpeklerin çoğu, “erken maruz kalma” eksikliği nedeniyle korku geliştirir. Örneğin tek katlı bir evde yaşıyorsanız, köpeğinizin hayatının ilerleyen zamanlarına kadar merdiven görmemesi mümkündür. Elbette bu alışkanlık ilerleyen durumda tam tersi bir durumla karşılaşınca köpek için zorlayıcı olabilir. Unutmayın, can dostunuzun hayatı tamamen alışkanlıklar üzerine kurulur.

Bazı durumlarda, bir köpek travmatik bir deneyimden merdiven korkusu geliştirebilir. Örneğin, merdivenlerden düşen bir köpek merdiven çıkma fobisiyle baş başa kalabilir.

Yukarı Aşağı Merdiven Çıkma Korkusunun Üstesinden Gelmek

Çoğu zaman, bir köpeğin merdiven korkusunun üstesinden gelmek kolaydır. Aşağıdaki ipuçları, süreçte gezinmenize yardımcı olabilir:

  • Merdivenlerde köpeğinizin takılıp düşebileceği veya devrilebileceği hiçbir şey olmadığından emin olun. Bu nedenle köpeğinizin düşmesi, yaralanması ya da korkması, eğitiminizde büyük bir aksamaya neden olabilir.
  • Kormuş olan köpeğinizin dikkatini dağıtın. Köpeğinizi merdivenlerde yukarı ve aşağı zorlamaktan ziyade, biraz dikkatini dağıtarak onu yukarı veya aşağı gitmesi için kandırmayı deneyebilirsiniz. Ellerinizi bacaklarınıza hafifçe vurun, köpeğinizle mutlu bir tonda konuşun ve ona bolca ilgi gösterin. Mutlu konuşmaya devam ederken bir adım yukarı bir adım atın ve sonra geri dönün. Bir dahaki sefere birkaç adım yukarı çıkın ve geri dönün. Böylece köpeğinizin farkına bile varmadan sizi birkaç adım aşağı yukarı takip etmesini sağlayabilirsiniz. Köpeği merdivenlere çıkarmayı başarırsanız, bol bol övgü ve bazı ikramlar verdiğinizden emin olun. Yavaş yavaş her seferinde köpeğinizi biraz daha ikna etmeye çalışın.
  • Yüksek bir merdiven bazen köpeğinizin üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olabilir. Korkusu hafifse, onu kaldırıp ilk adımına yardımcı olurn. Burnunun önünde birkaç ödül sallayın ve onu bir adım aşağı çekin. Yine, onu cesaretlendirmek için çok sayıda olumlu pekiştirme kullanın. Tek bir adımda kendini rahat hissettiğinde, onu bir kez daha yukarı hareket ettirin ve ikramlarla onu aşağıya çekin. Bu şekilde, köpeğinizi merdivenlerde gezinirken yavaş yavaş rahat ettirebilmelisiniz.
  • Köpeğinize merdivenlerden çıkmayı öğretmek için yukarıdaki adımların aynısını uygulayabilirsiniz. Merdivenlerin altındayken ona ikramlar vererek başlayın. Ardından, alt adımda birkaç ödül atın. Bu ikramları alınca rahat hissettiğinde, bir sonraki adıma bazı ikramlar atın. Yavaş yavaş köpeğinizin yiyecekleri almak için merdivenleri çıkmasını sağlamaya çalışın. Siz farkına varmadan, köpeğiniz merdivenlerden bir profesyonel gibi gidiyor olacak!

Köpeğinize karşı sabırlı olmayı unutmayın. Korku düzeyine bağlı olarak merdivenlerde rahat etmesi biraz zaman alabilir. Kısa, iyimser eğitim seanslarında çalışın. Köpeğiniz bunalmış, sinirli, sıkılmış veya stresli görünüyorsa, seansı sonlandırma zamanı gelmiştir. Her zaman olumlu bir notla bitirmeye çalışın. Köpeğinizin fobisinin üstesinden gelinemeyecek kadar yoğun olduğunu fark ederseniz, bir köpek eğitmeni veya davranışçıdan yardım istemek iyi bir fikirdir. Doğru uzmanı bulmanıza yardımcı olması için veterinerinizden tavsiyeler isteyebilirsiniz.