Köpekler ve Fırtına Fobisi

Köpeklerde fırtına fobisi veya kaygı, birçok köpek için oldukça yaygın ve ciddiye alınması gereken bir sorundur.

Köpekler ve Fırtına Fobisi

Köpekler ve Fırtına Fobisi

Köpeklerde fırtına fobisi veya kaygı, birçok köpek için oldukça yaygın ve ciddiye alınması gereken bir sorundur. Fırtına fobisi olan köpekler, fırtınalar sırasında son derece tedirgin, kaygılı görünebilir hatta çılgınca davranışlarda bulunabilir ve korkuya kapılabilir. Astrafobi bunun için teknik bir terimdir; “gök gürültüsü ve şimşek korkusu.” Köpeklerinin bu korkuyu yaşadığını gören sahipleri genellikle kendilerini çaresiz ve zaman zaman öfkeli hissedebilirler. Köpeklerde fırtına fobisine neyin sebep olduğunu, bunu köpeğiniz ve kendi huzurunuz için nasıl yöneteceğinizi mutlaka öğrenmeniz gerekmektedir. İnanın bu hayatını kolaylaştıracak, can dostunuz ile daha mutlu hayat sürmenizi sağlayacaktır.

Fırtına Fobisinin Nedenleri

Bir köpeğin fırtınadan korkmasına neyin sebep olduğunu kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, köpekler hakkında bildiklerimize dayanarak varsayımlar yapabiliriz. Fırtına fobisinin muhtemelen birden fazla nedeni vardır ve nedenleri köpekten köpeğe değişir. Bunun en belirgin nedeni gök gürültüsünün yüksek sesidir. Çoğu köpek gürültü fobisinden muzdariptir ve gök gürültüsü birkaç korkutucu sesten yalnızca biridir (diğerleri arasında havai fişek, silah sesleri vb.) Ancak korkunun nedeni gürültüsü ile sınırlı kalmayabilir. Barometrik basınç ve nemdeki değişiklikler köpeğinizin duyularını etkileyebilir ve hatta muhtemelen kulaklarda rahatsızlığa neden olabilir. Artritik köpekler veya ortopedik rahatsızlığı olanlar normalden daha fazla ağrı yaşayabilir. Fırtına fobisinin bir başka olası nedeni, travmatik bir deneyimle ilişkilidir. Ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz ancak bir fırtına sırasında köpeğinizin geçmişinde çok stresli veya korkutucu bir şeyin meydana gelmesi olasıdır. Son olarak, genetik yapı, fırtına korkusuna, hatta tek nedene katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Fırtına Fobisi İşaretleri

Köpeğiniz fırtınalar sırasında endişeli, hiperaktif, yıkıcı veya münzevi görünüyorsa, muhtemelen fırtına fobisi ile uğraşıyorsunuzdur. İşaretler genellikle oldukça açıktır, bu nedenle muhtemelen köpeğinizin fırtına fobisi olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Pek çok köpek heyecanlanır, hızlı hızlı nefes alır veya sessizce sızlanır. Bazıları sahibine sokulur ve ilgi ister. Bazı köpekler korkudan donup saklanabilir. Köpeğinizin korkulu davranışı ilk başta belirsiz olabilir ancak zamanla daha da kötüleşebilir ve sonunda köpeğiniz için çok tehlikeli olan tam anlamıyla panik ataklara dönüşebilir. Fırtına fobisi olan köpeklerin uygunsuz bir şekilde idrar yapmaları ve / veya dışkılamaları nadir değildir. Ayrıca anksiyete belirtileri fırtına gelmeden çok önce başlayabilir, bu nedenle normal hava koşullarında meydana gelen işaretleri not alın. Köpeğiniz muhtemelen bulabileceğiniz en iyi hava tahmincisidir.

Fırtına Fobisini Önleme ve Tedavi Etme

Köpeğinizin gök gürültülü fırtınaların tetikleyicilerine olumsuz tepki vermesini önlemek veya en azından tepkiyi en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Öncelikle fırtınalar sırasında köpeğinizi asla dışarıda bırakmayın. Ardından, kendi davranışınızı ve evdeki diğer insanların davranışlarını inceleyin. Köpeğiniz fırtınayla ilgili olmasa bile insan kaygısına, korkusuna ve stresine tepki verecektir. Rahat ve iyimser kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Belki de yapabileceğiniz en önemli şey, her zamanki rutininize devam etmektir. Evcil hayvanınızı rahatlatmak tamamen iyidir ve kötü davranışları teşvik etmez.

Fırtınalar sırasında (veya diğer korku ve endişe kaynakları) köpeğinizi rahatlatmanın yolları vardır. Deneyebileceğiniz bir şey, evinizin en sessiz bölümünde rahat bir saklanma yeri sağlamaktır. İçinde yumuşak bir yatak bulunan ve ağır bir battaniyeyle kaplı bir sandık, köpeğinizin daha güvende hissetmesini sağlayabilir. Gürültüyü bastırmak için müzik çalmayı deneyin. Bazı köpekler, endorfin salgıladığı için endişe, stres ve korku zamanlarında biraz rahatlık sağladığına inanılan Thundershirt gibi bir tür sargıdan yararlanır.

Köpeğiniz sakinleşir ve fırtınaya tepki vermeyi bırakırsa, sakin övgü ve ödüllerle karşılık verin. Temel komutları uygulayarak veya bir savaş oyunu oynayarak köpeğinizi fırtınanın geri kalanından uzaklaştırmayı düşünün.

Şiddetli fırtına fobisi olan köpeklerin bir profesyonelin yardımına ihtiyacı olacaktır. Bir veteriner davranış uzmanı, bir duyarsızlaştırma veya koşullandırma programı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Fırtına fobisi zamanla daha da kötüleşeceğinden, işaretleri ilk fark ettiğinizde harekete geçmek önemlidir. Çok şiddetli olana kadar fobiye değinmek için beklemeyin - tersine çevirmek çok daha zor olacaktır. Stres insanlar için bir sağlık riski oluşturuyorsa, aynı durum köpekler için de geçerlidir. Fırtına fobisi, köpeğinizin sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek çok ciddi bir sorun haline gelebilir. Köpeğiniz için şimdi harekete geçin.