Köpekler Sizi Neden Yalar? Köpeklerde Yalama Davranışı

Siz köpeğinizi seviyor olabilirsiniz ama hepimiz tüylü köpek dostlarımızın salyalı öpücüklerinden hoşlanmıyoruz.

Köpekler Sizi Neden Yalar? Köpeklerde Yalama Davranışı

Köpekler Sizi Neden Yalar? Köpeklerde Yalama Davranışı

Siz köpeğinizi seviyor olabilirsiniz ama hepimiz tüylü köpek dostlarımızın salyalı öpücüklerinden hoşlanmıyoruz. Pek çok evcil hayvan ebeveyni, köpeklerinin sevgi göstermek için onları yaladığına inanır ve bu bazen doğru olsa da yalamanın başka birçok işlevi de vardır.

Peki köpekler neden bizi yalıyor? Köpeklerin ellerinizi, yüzünüzü, kulaklarınızı, ayaklarınızı veya bacaklarınızı yalamasının farklı nedenleri var mı?

Köpekler Neden İnsanları Yalar?

Yalama köpeklerde doğal bir içgüdüdür. Çalışmalar, yalamanın köpeğin beyninde endorfin salgıladığını göstermiştir. Endorfinler köpeklerin (ve bizim!) daha sakin ve rahat hissetmesini sağlayan nörotransmitterlerdir. Bu daha sonra zevk ve motivasyonla ilişkili başka bir nörotransmiter olan dopaminin salınmasına yol açar.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Köpeklerin yaladığı birçok şey vardır; bazıları diğerlerinden daha iticidir. Peki bir köpeğin sizi yalaması ne anlama gelir? Tek bir net cevap yok. Köpekler insanları sevgi, iletişim, bakım, keşif, dikkat ve tat alma gibi çeşitli nedenlerle yalar.

Köpekler Yavru Olarak Yalamayı Öğrenir

Anne köpekler, yavrularını doğar doğmaz temizlemek ve uyarmak için yalarlar. Yaşamlarının ilk birkaç haftasında yavru köpekler, annelerinin yalaması yoluyla idrara çıkma ve dışkılama yapmaya teşvik edilir. Bu nedenle köpekler, dillerin çevrelerindeki dünyayla iletişim ve etkileşimde yararlı araçlar olduğunu çok erken öğrenirler.

Yavru köpekler, anneleri de dahil olmak üzere yaşlı köpekleri yatıştırmak ve güvenli sosyal etkileşimlerin önünü açmak için yalarlar. Yavrular şefkat göstermek, kendilerini ve bazen de yavru arkadaşlarını rahatlatmak için birbirlerini yalarlar.

Köpekler Neden Ellerinizi Yalar?

Siz dünyada dolaşırken elleriniz, eve geldiğinizde köpeğinizin araştırmak istediği kokuları ve tatları toplar. Başka insanlara veya hayvanlara dokunabilirsiniz ve muhtemelen yiyeceklere de dokunursunuz. Elleriniz, yavru köpeğiniz için günün hikayesini anlatan bir yol haritası gibidir ve ellerinizin ziyaret ettiği her "hedefi" tatmak ve koklamak ister.

Köpekler Neden Yüzünüzü Yalar?

Ellerinizle birlikte yüzünüz de sürekli olarak dünyaya maruz kalıyor, dolayısıyla pek çok ilginç koku ve tat alıyor. Ayrıca, muhtemelen yüzünüze düzenli olarak dokunacaksınız, bu da köpeğinize yüzünüzü yalaması için daha fazla neden sunacaktır!

İlgili Ürünler:

Yüzünüz her iki tür ter bezini de içerir. Yanaklarınızdaki ve alnınızdaki ekrin bezleri, birçok köpeğin hoşuna gideceği kesin olan tuzlu bir tat bırakır. Ancak göz kapaklarınız ve burun delikleriniz, bu bölgelere, köpeğinizin süper güçlü burnu tarafından kolayca tanınabilecek hafif ama farklı bir koku veren apokrin bezleri içerir.

Yediğiniz yemek sayesinde dudaklarınız ve ağzınız köpeğiniz için her türlü çekici koku ve tadı barındırır. Bu, bazı yavruların neden siz yemek yedikten sonra dudaklarınıza salyalı bir öpücük bırakmak istediklerini açıklayabilir.

Yüzünüzün sunduğu tüm koku ve tatların yanı sıra, yüzünüzü yalamak köpeğiniz için muhtemelen içgüdüsel bir davranıştır. Köpekler karşılıklı bakım, sevgi ve yatıştırma veya zararsızlık mesajı vermek için birbirlerinin yüzlerini yalarlar. Köpeklerinin onları yalamasından hoşlanan evcil hayvan ebeveynleri de heyecanlı tepkileriyle bu davranışı pekiştirebilirler.

Köpeğim Neden Kulaklarımı Yalıyor?

Köpeğiniz tatmak, temiz tutmak veya muhtemelen size ekstra sevgi göstermek için kulaklarınızı yalıyor olabilir.

Kulak kanallarınızdaki apokrin bezleri, cildinizdeki doğal bakterilerle karıştığında koku oluşturan yoğun bir sıvı salgılar. Kulak kirini oluşturan seruminöz bezlerle birleştiğinde kulaklarınız baştan çıkarıcı koku ve tatlardan oluşan bir koleksiyon sunar.

Köpekler birbirlerini tımarlamak için birbirlerinin kulaklarını yalarlar. Ve bu çok hassas bir etkileşim olduğundan, buna izin veren köpekler muhtemelen diğer köpekle birlikte kendilerini çok güvende hissederler.

Köpeğim Neden Ayaklarımı Yalıyor?

Ayak tabanlarınızdaki tüm ekrin bezleri çok fazla ter yaratır ve bu ter de çok fazla tuz oluşturur. Ayaklarınız ve ayak parmaklarınız yavrunuz için tuzlu bir ikramdır ve eğer gıdıklanıyorsanız, bu aynı zamanda sizinle köpeğiniz arasında eğlenceli bir oyun da sağlar.

Köpeğiniz ayaklarınızı yalarken gülümserseniz veya kahkaha atarsanız, davranışa olumlu destek sağlıyor olabilirsiniz. Ayaklarınızı yalamanın dikkatlerini sizden çektiğini çabuk öğrenirler. Bu sadece yalama seansını uzatmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte çorapsız ayaklarınız ortaya çıktığında bunun gerçekleşme ihtimalini de artırır.