Köpekler neden yabancılara havlar?

Köpeklerimiz yabancılara havladığında, genellikle bu davranışa yol açan birkaç olası faktör vardır.

Köpekler neden yabancılara havlar?

Köpeklerimiz yabancılara havladığında, genellikle bu davranışa yol açan birkaç olası faktör vardır. Köpeklerin yabancılara havlamasının en yaygın nedenleri şunlardır:

Bölgelerini koruma isteği

Bazen köpekler evlerini ve sahiplerini son derece koruyucu hissedebilirler. Bu yüzden köpekler yabancıları bölgeleri için bir tehdit olarak görebilir ve tanıdık olmayan yüzlere havlama isteğinde bulunabilirler. Yani, köpeğiniz evine birinin yaklaştığını hissettiğinde veya birlikte yürürken size biri yaklaştığında havlıyorsa bunun nedeni bölgelerini koruma içgüdülerinden kaynaklanıyordur.

İnsanlarla Sosyalleşme Eksikliği

Bazen köpeklerimiz yabancılara, onların varlığına alışık olmadıkları için havlarlar. Sosyalleşmemiş bir köpek, tanıdık olmayanlara havlama eğilimindedir ve yeni yüzlerle tanıştıklarında kaba bir role bürünürler.

Korku

Sosyalleşme eksikliğine benzer şekilde, bilinmeyenin korkusu, köpeklerimizin tanıdık olmayan yüzlerde havlamasına ve hırlamasına neden olabilir. Köpeğiniz yeni insanlardan ve hayvanlardan korkuyorsa, size veya evinize yaklaşan yabancılara havlamasını doğal karşılayabilirsiniz.

 

Peki Köpeğinizin Yabancılara Havlamamasını Nasıl Sağlarsınız?

Artık köpeğinizin yabancılara havlamasının olası nedenlerini anladığınıza göre, bu sinir bozucu alışkanlığa son verebilecek yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

Kötü Davranışı Görmezden Gelmek

İlk olarak, köpeğinizin yabancılara havladığında ve üzerine atladığında ilgiyle ödüllendirilmeyeceğini anlamasına sağlamak önemlidir. Bir arkadaşınızı evinize çağırabilir veya dışarda köpeğinizin en çok tepki gösterdiği noktaya getirip arkadaşınızdan bir yabancı gibi davranmasını isteyerek köpeğinizin havlamasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra Köpeğiniz sakinleşip havlamayı kestiğinde, arkadaşınız onu bir ödülle ödüllendirebilir. Böyle yaparak yabancıların yanında sakin kalmasını sağlarsınız.

Uzaklaşın

Köpeğiniz yabancılara havlamaması gerektiğini anlamakta güçlük çekiyorsa, havlamaya devam etmesi durumunda ödüllendirilmeyeceğini göstermek gerekir. Bunu köpeğiniz havladığı anda hemen arkanızı dönüp yabancının yürüdüğü yönde yürüyerek yapabilirsiniz. Bunu yapmak, havlamaya devam etmesi durumunda etkileşime giremeyeceğini gösterecektir. Köpeğiniz havlamayı kestikten sonra ona bir ödül verebilirsiniz. Köpeğiniz havlamanın sonlanması ve ödül arasındaki bağlantıyı tam olarak çözene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Oyalama Yöntemi

Köpeğinizin yaklaşan bir yabancıya havlamasını engellemenin bir başka yararlı yolu da dikkat dağıtmaktır. Köpeğiniz havlamaya başladığında, gürültüyle dikkatlerini dağıtın. Bunu, anahtarlarınızı şıngırdatarak veya tasmasını kullanarak yapabilirsiniz. Köpeğiniz havlamayı bıraktığında ve onların dikkatini çektiğinizde, ona oturmasını ve sakin kalmasını söyleyebilirsiniz. Dikkatini başarılı bir şekilde dağıtabildiğiniz her seferde köpeğinizi bir ödülle ödüllendirdiğinizden emin olun.

Oturmak ve Sakin Kalmak

Köpeğiniz sakin kalmayı ve bir yabancı ona doğru yaklaştığında havlamaktan kaçınmayı öğrendikten sonra, bir yabancıyı oturarak nasıl kibarca selamlaması gerektiğini öğretmenin zamanı geldi. Bunu, köpeğinizden oturmasını istedikten sonra yabancı kişinin ona yaklaşmasını isteyerek yapın. Sakin kalırsa, onu hemen ödüllendirin. Yerinde durmaması halinde tekrar olması gerektiği pozisyona geri gelmesini isteyin ve tam olarak doğru yapana kadar kesinlikle ödül vermeyin.

Diğer tüm komutlar gibi, yabancılara karşı davranışlarına dikkat etmeyi öğrenmek de zaman alabilir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz adımları gözden geçirdiğinizden emin olmayı ihmal etmeyin, böylece köpeğiniz kısa sürede yabancıları selamlamaya başlayacaktır.