Köpekler Neden Çok Uyur?

​​​​​​​Köpeklerin gece boyunca uyuması normaldir ve birçok köpek de günün çoğunu uyuyarak geçirir.

Köpekler Neden Çok Uyur?

Köpeklerin gece boyunca uyuması normaldir ve birçok köpek de günün çoğunu uyuyarak geçirir. Biz insanlar karanlıkta uyumaya alışkın olsak da köpeklerimizin gün boyunca uyumasını biraz tuhaf buluyoruz. Yine de köpekler neden bu kadar uyur?

Köpekler Neden Bu Kadar Çok Uyuyor?

Ulusal Uyku Vakfı'ndaki uzmanlara göre, köpeklerin günlerinin yaklaşık %50'sini uykuda geçirmeleri normaldir. Günün bir diğer %30'u ise "dinlenmek" ile geçirilirken, günün yaklaşık %20'si köpekler hareket halindedir. Bu etoburlar için oldukça normaldir. Aslanlar günde 18 veya daha fazla saatini uyumak ve dinlenmek için harcarlar.

Çoğu köpek yapacak daha iyi bir şey olmadığında uyuyacaktır. Akıllı telefonları, işleri veya ev ödevleri olmadığından, uyumak genellikle uzun ve sıkıcı saatler geçirmenin en iyi yoludur.

Köpeğinizin ne kadar uyuyacağı çeşitli faktörlere bağlı olacaktır:

  • Yavrular ve yaşlı köpekler muhtemelen zamanlarının çoğunu uykuda geçireceklerdir.
  • Fazla kilolu ve hasta köpekler de sağlıklı köpeklerden daha fazla uyuyabilir.
  • Bazı ırklar daha fazla uyumaya yatkındır.

Tabii ki, saatler ve saatler süren erteleme de bir sorunun işareti olabilir. Birçok hastalık ve yaşa bağlı sorun, uyku düzeninde bir değişiklikle birlikte gelebilir.

Çoğu durumda, günde 12 saat veya daha fazla uyuyan bir köpek endişe edilecek bir durum değildir. Bu çok normal ancak sahipler, aşırı uykunun da olası sorunların bir işareti olabileceğinin farkında olmalıdır ve bu endişeleriniz olduğunda veteriner hekiminizle konuşmak en iyisidir.

Köpeğinizin Gününü Nasıl Daha Heyecanlı Hale Getirebilirsiniz?

Çoğu köpek işe ya da okula gitmediğinden, sıkılmaları ve bütün gün yalnız kalmaları yaygındır. Köpeğiniz hayatını uyuyarak geçiriyormuş gibi hissediyorsanız, zamanını başka ne yaparak geçireceğini düşünün.

Köpeğinizin gün boyunca uyanık ve aktif kalmasına yardımcı olmanın en iyi yolu, yapboz oyuncakları kullanmaktır. Süper kolaydan (bir havlu veya yumurta kartonunun içinde yuvarlanan ikramlar) yüksek teknolojiye kadar değişen yapboz oyuncakları, köpeğinizin gün boyunca aktif kalmasına yardımcı olur. Bir köpek kamerası kullanarak köpeğinizi kontrol etmek, yapboz oyuncaklarıyla oynayıp oynamadığını veya onları görmezden gelip gelmediğini kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca, öğlen köpek yürüyüşleri ve sabah ve akşam daha uzun süreli egzersizlerle köpeğinizin gününü renklendirebilirsiniz.

Yapacak daha iyi bir şey olsa bile köpeğinizin uyuduğunu fark ederseniz, yardım alma zamanı gelmiş olabilir.

Ne Zaman Yardım Almalı?

Genel olarak, köpeğinizin gününün çoğunu uyuyarak veya dinlenerek geçirmesi oldukça standarttır. Bununla birlikte, çok fazla uyku köpeğinizin sağlığı ile ilgili sorunların bir işareti olabilir.

Köpeğinizin çok fazla uyuduğuna dair birkaç hikaye belirtisi var:

  • Köpeğinizin uyku düzeni değişti.
  • Köpeğiniz “yapacak daha iyi bir şey” olsa bile uyur, özellikle de bu şey genellikle onun dikkatini çekerse.
  • Köpeğinizin uykusu yemek yemeyi veya içmeyi engelliyor.
  • Sabah köpeğinizi uyandırmak zor.
  • Köpeğiniz oyunun ortasında bile aniden uykuya dalar (narkolepsi).
  • Köpeğiniz aniden veya korku veya stres durumunda uyanır.
  • Uykudaki artış, topallama veya topallık gibi diğer fiziksel semptomlarla birlikte gelir.
  • Yürümeye, koşmaya veya zıplamaya isteksizlik.
  • Yemek yeme, idrara çıkma veya dışkılamada artış veya azalma.
  • Uykudaki artış, aşağıdaki gibi diğer davranış problemleriyle birlikte gelir:
    • Köşelere veya duvarlara bakmak.
    • Saldırganlık veya korkuda artış.
    • Hızlı nefes alma, salya akması ve diğer kaygı belirtileri.

Köpeğiniz başka türlü zarafetle yaşlanıyorsa, özellikle de her zaman biraz tembel davrandıysa, bu işaretlerden bazıları o kadar korkutucu olmayabilir. Ama bunu veterinere sormak asla zarar vermez.

Veterinerinizin muhtemelen birçok sorusu olacaktır ve bazı testler yapması gerekebilir. Köpeğinizin uykusunun ve diğer semptomlarının ayrıntılı bir kaydına sahip olsanız bile, sorunu çözmek zor olabilir.

Bunun sizi caydırmasına izin vermeyin. Uykulu köpekler hipotiroidizm, sırt ağrısı, diyabet, anksiyete veya diğer birçok ciddi rahatsızlıktan muzdarip olabilir. Kesin olarak bilmenin tek yolu, veterinerinizden kan testi ve diğer testleri içerebilecek kapsamlı bir çalışma yapmaktır.

Köpeğinizin uyku düzenini ve diğer semptomlarını takip etmeye çalışın. Sağlıklı bir kiloda olduğundan ve gün boyunca yapacak çok şeyi olduğundan emin olun. Hala alışılmadık miktarda uyuyorsa, veterineri görme zamanı gelmiş olabilir.