Köpekler Neden Agresif Davranır?

Köpeğiniz düzenli olarak hırladığında veya ısırdığında bu, ciddi bir davranış problemi olduğunun göstergesidir.

Köpekler Neden Agresif Davranır?

Köpeğiniz düzenli olarak hırladığında veya ısırdığında bu, ciddi bir davranış problemi olduğunun göstergesidir. Saldırganlık, köpek sahiplerinin profesyonel bir köpek eğitmeni veya hayvan davranış uzmanından yardım istemelerinin en önemli nedenlerinden biridir. Şunu da unutmamak gerekir; saldırganlığa yatkın olan sadece daha büyük köpekler ve sözde "tehlikeli ırklar “değil; herhangi bir cins, doğru koşullar altında agresifleşebilir.

Saldırganlık bir gecede tedavi edilemese de saldırgan davranışı engellemek ve köpeğinizin sakin kalmasına yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

Köpeklerin Agresif Olmasının Başlıca Nedenleri

Bir köpekte saldırgan davranış; bir saldırı veya yaklaşan bir saldırı ile bağlantılı herhangi bir davranışı ifade eder. Buna hareketsiz ve sert olma, hırlama, dişlerini gösterme veya ısırma dahildir.

Bu davranışı durdurmaya yönelik ilk adımınız, köpeğinizin saldırganlığına neyin sebep olduğunu bulmaktır. Örneğin bazı köpekler, bir kemiği yerken veya çiğnerken birileri onlara yaklaştıkça hırlar. Diğerleri çocuklara veya yabancılara agresif tepki verir.

Saldırganlığın bir kişiye yönelik olması da gerekmez. Bazı köpekler diğer hayvanların etrafında, yalnızca belirli hayvanların etrafında veya taşıtlardaki tekerlekler veya bahçe ekipmanı gibi cansız nesnelere karşı saldırganlaşır.

Akılda tutulması gereken en önemli şey, arkasındaki nedeni öğrenene kadar köpeğinizin davranışını değiştirmek için bir plan yapamayacağınızdır. Köpek saldırganlık en yaygın türleri şunlardır:



  • Bölgesel saldırganlık: Köpek, alanını veya evinizi davetsiz misafir olarak gördüğü şeyden korur.
  • Koruyucu saldırganlık: Köpek, sahip olduğu bir şeyi başka bir hayvana veya kişiye karşı korur. Anne köpekler ayrıca yavrularına karşı son derece koruyucudur ve yanlarına yaklaşan herkese düşman olabilirler.
  • İyelik saldırganlığı: Köpek yiyecekleri, çiğneme oyuncakları, kemikleri veya ona değer veren başka bir nesneyi korur. Bu bazen kaynak koruma olarak adlandırılır.
  • Savunmaya yönelik saldırganlık: Köpek önce geri çekilmeye çalışmak yerine bir şeyi savunmak için saldırır. Bu köpekler genellikle başlarını çevirmek gibi ısırmadan önce yalnız kalmak istediklerine dair daha ince işaretler vermişlerdir.
  • Sosyal saldırganlık: Köpek, sosyal durumlarda diğer köpeklere agresif tepki verir. Diğer köpeklerle ve insanlarla düzgün bir şekilde sosyalleşmeyen köpekler de saldırganlık sergileyebilir.
  • Hayal kırıklığı yaratan saldırganlık: Köpek tasma ile kısıtlandığında veya çitle çevrili bir bahçede olduğunda agresif davranır. Köpek uyarıldığında ve bu uyarıma göre hareket edemediğinde, hareket edebilir. Bazen bir köpek yürüyüşten önce olduğu gibi aşırı heyecanlanabilir ve idarecisini kıstırabilir.
  • Yönlendirilmiş saldırganlık: Köpek, bir köpek dövüşünü bozmaya çalışan bir kişiye karşı saldırgan hale gelebilir.
  • Ağrı kaynaklı saldırganlık: Köpek yaralandığında veya acı çektiğinde saldırganlık gösterir.
  • Cinsiyete bağlı saldırganlık: İki erkek köpek veya iki dişi köpek, bir eşin dikkatini çekmek için yarışırken saldırgan hale gelir. Bu, sağlam hayvanlar için geçerlidir ve köpekleri kısırlaştırarak önlenebilir.

Köpeğinizin Agresif Olabileceğine Dair İşaretler

Herhangi bir köpek saldırgan davranışları algılayabilir ve aşağıdakiler gibi bir uyarı işareti modelini izlemek önemlidir:

  • Hırıltı ve çatırdama
  • Sert bir gövde ve hızlı sallanan kuyruk
  • Dudak yalama veya esneme
  • Önleme bakış
  • Kabarık kürk
  • Yetiştirme ve kuyruk kıvırma
  • Gözlerin beyazlarını görmek

Bu davranışı sergileyen tüm köpekler genellikle saldırgan değildir, bu uyarı işaretlerinin çoğu aynı zamanda endişe veya korkunun da bir göstergesidir.

Saldırganlığı Nasıl Durdurabilirim?

Köpeğinizin ne zaman saldırgan hale geldiğini ve davranışı çevreleyen koşulları not alın. Bu, bir sonraki adımınızı belirlemede önemli bir rol oynayacaktır. Saldırganlığın altında yatan nedenle başa çıkmak çok önemlidir. Davranış, temelde yatan bir sorunun yalnızca bir belirtisidir. Düşmanlığı yönetmenin ve köpeğinizin sakin kalmasına yardımcı olmanın birkaç yolu vardır. Zaman, tutarlılık ve muhtemelen bir profesyonelin yardımı gerekecektir.

Veterinerinizi Görün

Normalde agresif olmayan ancak aniden agresif davranışlar geliştiren köpeklerin altında yatan bir tıbbi sorun olabilir. Saldırganlığa neden olabilecek sağlık sorunları arasında hipotiroidizm, ağrılı yaralanmalar ve ensefalit, epilepsi ve beyin tümörleri gibi nörolojik sorunlar bulunur .

Bunun köpeğiniz için geçerli olup olmadığını belirlemek için veterinerinizle konuşun. Tedavi veya ilaç tedavisi, köpeğinizin davranışında büyük gelişmeler sağlayabilir.

Bir Uzmanı arayın

Veterineriniz tıbbi bir sorunu çözdüyse, profesyonel bir köpek eğitmeni veya hayvan davranışçı çağırmanın zamanı geldi. Saldırganlık çok ciddi bir sorun olduğu için, kendi başınıza düzeltmeye çalışmamalısınız. Bir profesyonel, köpeğinizin saldırganlığına neyin sebep olduğunu anlamanıza ve onu yönetmek için bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Profesyonel bir köpek eğitmeni veya davranış uzmanı bulmak için, veterinerinizden bir tavsiye isteyin veya Profesyonel Köpek Eğitmenleri Derneği ile iletişime geçin.

Plan Oluşturun

Bir davranışçı veya eğitmen, köpeğinizin saldırganlığını yönetmek için en iyi yaklaşımı belirlemenize yardımcı olabilir. Çoğu durumda, köpeğinize yeni davranışlar öğretmek için olumlu pekiştirme kullanırsınız.

Örneğin, köpeğiniz yabancılara karşı biraz agresifse, köpeğinizin tanımadığı birinden uzakta durarak başlayın. Köpeğinizin kükremeye veya çatırdamaya başlamaması için yeterince uzakta olmalısınız. Ardından, olumlu pekiştirmeye devam ederek köpeğinizle yabancı arasındaki mesafeyi kademeli olarak azalttıkça, pek çok ödül ve övgü ile ödüllendirin.

İdeal olarak, köpeğiniz yabancıların eşit muamele gördüğünü öğrenmeye başlayacak ve saldırganlığında bir azalma göreceksiniz. Aynı prosedür, köpeğinizi çeşitli başka durumlara alıştırmak için de işe yarayabilir.

Cezadan Kaçının

Köpeğinizi saldırgan davranış için cezalandırmak genellikle geri teper ve saldırganlığı artırabilir. Hırıltılı bir köpeğe vurarak, bağırarak veya başka bir caydırıcı yöntem kullanarak  tepki verirseniz, köpek sizi ısırarak kendini savunma ihtiyacı hissedebilir.

Ceza, köpeğinizin başka birini uyarı vermeden ısırmasına da yol açabilir. Örneğin, çocuklara homurdanan bir köpek, etrafından rahatsız olduğunu size bildiriyor. Bir köpeği hırlamaktan cezalandırırsanız, bir dahaki sefere rahatsız olduğunda sizi uyarmayabilir, ancak ısırabilir.

İlaçları Düşünün

Bazı durumlarda, eğitim tek başına yeterli değildir. Saldırgan köpeklerin de sorunu yönetmeye yardımcı olmak için ilaca ihtiyacı olabilir. Korku, stres veya endişe yaşayan bir köpeğin yeni şeyler öğrenemeyeceğini anlamak önemlidir. İlacı köpeğinizin bu korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olacak bir araç olarak düşünün. Pek çok köpeğin sadece geçici olarak ilaca ihtiyacı olacaktır. Seçenekleriniz hakkında veterinerinizle konuşun.

Kaçınılmaz Durumlarla Başa Çıkın

Son olarak, yaşam tarzınızın bir plana bağlı kalmanıza izin verip vermediğini düşünmelisiniz. Örneğin, çocuklara karşı agresif davranan bir köpeğiniz varsa ve çocuklarınız varsa, saldırganlığı ortaya çıkaran durumdan kaçınmak neredeyse imkansızdır. Bu durumda, siz ve köpeğiniz için en iyi seçenek, onu yalnızca yetişkinlerle birlikte yeni bir yuva bulmak olabilir.