Köpekler İçin Tehlikeli Olabilecek Gıdalar

Köpeğiniz, bazı insan gıdalarını tüketirse ciddi zehirlenmelere maruz kalabilir.

Köpekler İçin Tehlikeli Olabilecek Gıdalar

Köpekler İçin Tehlikeli Olabilecek Gıdalar

İnsanlar ve köpekler farklı metabolizmalara sahip olduklarından farklı gıdalar tüketmeleri gerekir. Bu nedenle, insanlar için sağlıklı olan yiyecekler köpekleriniz için tehlikeli olabilir. Köpeğiniz, bazı insan gıdalarını tüketirse ciddi zehirlenmelere maruz kalabilir. En kötü senaryolarda, ölümle karşı karşıya kalabilirler.

Tuz

Köpeğinizin beslenmesine tuz eklerken miktarın sınırlı olduğundan emin olun. Köpeğiniz, aşırı miktarda tuz tüketirse tuz zehirlenmesi geçirebilir. Ayrıca ishal ve kusmaya yol açacak su yoksunluğu da gelişebilir. Bazı ciddi vakalarda bu durum ölümcül olabilir.

Olumsuz etkileri önlemek istiyorsanız köpeğinizi kraker ve cips gibi tuzlu yiyeceklerle beslemekten kaçının. Ayrıca, köpeğinizin susuz kalmasını önlemek için bol miktarda su içtiğinden emin olun.

Soğan

Köpeklerinize asla soğan yedirmediğinizden emin olun. Soğan, köpeklerin kırmızı kan hücrelerini etkileyebilen N-propil disülfür olarak bilinen toksik bir bileşik içerir. Sonuç olarak, vücutlarının oksijen taşıma kapasitesi azalacaktır. Bu durum, genellikle anemi olarak adlandırılır.

Köpeğiniz anemiden muzdarip olduğunda halsizlik, uyuşukluk, bayılma ve iştah azalması gibi çeşitli semptomlar fark edeceksiniz. Bazı ciddi vakalarda, hayatta kalmaları için uygun bir kan nakline ihtiyaç duyabilirler.

Soğanın her bileşiminin köpekleriniz için tehlikeli olduğunu unutmayın.

Domates

Ara sıra köpeğinize domates yedirmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak köpeğinize yedirdiğiniz domateslerin olgun olduğundan emin olmanız gerekir.

Yeşil domatesler sağlıksız olabilir. Bunun nedeni, yeşil domateslerin toksik bir madde olan az miktarda tomatin içerebilmesidir. Yeşil domatesler insanlar için zararlı olmasa da, raporlar köpeğiniz için ölümcül olabileceğini öne sürmektedir.

Köpeğiniz çok fazla tomatin tüketmişse kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, nefes almada zorluk ve anormal kalp atış hızı yaşayacaktır.

Patlamış Mısır

Köpekleriniz için ara sıra ödül maması arıyorsanız, patlamış mısır tercih edebilirsiniz. Ancak herhangi bir ek bileşen içermediği sürece sağlıklıdır.

Tuz, patlamış mısırın en önemli bileşenlerinden biri olduğu için birçok patlamış mısır tuzludur. Bu nedenle, köpeğiniz aşırı miktarda patlamış mısır tüketirse, ciddi sorunlardan muzdarip olabilir. Yağ ve tereyağı da yağ oranı yüksek olan diğer yaygın patlamış mısır bileşenleridir. Bu nedenle, çok fazla tüketilirse köpeğiniz pankreatitten muzdarip olabilir. Karamelli ve çikolatalı patlamış mısırlar da köpekler için tehlikelidir. Son olarak, patlamış mısırın köpeğinizin dişlerine takılabileceğini unutmayın.

Kaju Fıstığı

Köpeğiniz çok fazla kaju fıstığı tüketiyorsa mümkün olan en kısa sürede alımını sınırlayın. Az miktarda tüketildiğinde, tuzsuz, acı ve kavrulmuş kaju fıstığı köpekleriniz için zararlı olmayacaktır. Bununla birlikte, kaju fıstığının aşırı kilo alımına neden olabilecek yağ ve kalori bakımından son derece yüksek olduğunu unutmayın.

Bunun dışında, bazı araştırmalar, kaju fıstığının köpeklerde alerjik reaksiyonlara neden olduğunu da belirtmektedir. Bu nedenle, köpeğinizin alerjik bir reaksiyondan muzdarip olduğunu fark ederseniz kaju alımını mümkün olduğunca çabuk sınırladığınızdan emin olun.

Badem

Köpeğinizin genel beslenmesinde badem tüketimini sınırlandırmanız en iyisidir. Tuzsuz ve sade badem zararlı olmasa da, köpeğinizin bademi az miktarda tükettiğinden emin olmanız gerekir. Bunun nedeni, köpeklerin sindirim sisteminin insanlardan farklı olması ve bademi sindirmede sorun yaşayabilmeleridir. Sonuç olarak, ishal ve kusmadan muzdarip olabilirler.

Ayrıca badem, köpeklerde pankreatite neden olacak kadar yüksek kalori ve yağ içerir. Küçük porsiyon bademler köpekler için mükemmeldir.

Elma

Eğer köpeğinize elma dilimleyip yediriyorsanız endişelenmenize gerek yok. Elma, köpeğinizin vücudundaki mineral ve vitamin seviyelerini artıracaktır. Elmanın antioksidanları faydalı olacaktır. Ayrıca elma, sindirim sisteminin etkinliğini de artıracaktır.

Ancak asıl sorun tohumlardadır. Köpeğinizin elma çekirdeklerini yemediğinden her zaman emin olmalısınız. Elma çekirdekleri, siyanür içerir. Köpeğiniz çok fazla elma çekirdeği tüketirse ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden köpeğinize yedirmeden önce elma çekirdeklerini çıkarmanız gerekir.

Sarımsak

Bu, köpeğinizi beslememeniz gereken bir başka besindir. Tiyosülfatlar, sarımsakta bulunabilen toksik bir kimyasal olarak bilinir. Bu zararlı bileşik, vücudun kırmızı kan hücrelerini etkileyebilir ve sonuçta anemiye yol açabilir. Ayrıca, sarımsağın aşırı tüketimi kusma gibi farklı türde karmaşık semptomlara da neden olabilir.

Bazı özel durumlarda, kan naklini düşünmediğiniz sürece köpeğinizi kurtaramazsınız.