Köpekler Günde Kaç Saat Uyur?

Köpekler için toplam uyku sürelerini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Ortalama olarak, yetişkin bir köpek günde yaklaşık 12 ila 14 saat uyur.

Köpekler Günde Kaç Saat Uyur?

Köpekler Günde Kaç Saat Uyur?

Köpekler için toplam uyku sürelerini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Ortalama olarak, yetişkin bir köpek günde yaklaşık 12 ila 14 saat uyur. Yavru köpekler, tıpkı bebekler gibi, büyüme ihtiyaçları ve henüz belirli bir uyku programına alışmadıkları için gün boyunca daha fazla uyurlar. Yaşlı köpekler de genç köpeklere göre daha az aktif olabilecekleri için daha fazla uyurlar.

Bazı yaşlı köpekler artrit ağrıları nedeniyle daha az aktif olabilir ve köpek bilişsel işlev bozukluğu (diğer adıyla "köpek demansı") olan yaşlı köpeklerin, bilişsel işlev bozukluğunun uyku-uyanıklık döngülerini etkilemesi nedeniyle gün boyunca uyumaları daha olasıdır.

Daha büyük köpek ırkları, küçük köpeklerden biraz daha sık uyumaya eğilimlidir, ancak avcılık ve çiftlik işleri için yetiştirilen köpekler, daha hareketsiz yaşam tarzlarına sahip köpeklerden tipik olarak daha aktif ve daha az uyurlar.

Taşınma veya yeni sahiplenme gibi ani yaşam değişiklikleri, bir köpeğin uyku düzenini etkileyebilir. Bunun nedeni, bir rutindeki değişikliklerin, köpeklerin gerektiği kadar uyumasını engelleyebilecek sinirlilik ve endişeye yol açabilmesidir. Tersine, depresyona giren köpekler uyuşuk görünebilir ve normalde olduğundan daha fazla uyuyabilir.

Endişe nedenleri

Köpeğinizin uyku düzenindeki değişiklikler ne zaman endişe kaynağı olur? Ne zaman endişeleneceğini bilmek önemlidir çünkü tüylü arkadaşın için bu büyük sorunu önlemeye yardımcı olabilirsin.

Aniden uyuşuk hale gelen veya normalden daha fazla uyuyan aktif bir köpeğiniz varsa, bu bir sorun demek olabilir.

Uyuşukluktan muzdarip köpekler, anemiden gastrointestinal sorunlara ve kalp hastalığına kadar herhangi bir sayıda sağlık sorununa sahip olabilir. Köpeğinizin altta yatan bir hastalığı varsa, iştahsızlık, kusma ve ishal gibi başka klinik belirtileri olabilir.

Gastrointestinal hastalığı olan köpekler, enerji eksikliğine ve dolayısıyla daha fazla uyumaya neden olabilecek daha az besin emme eğilimindedir. Aynısı, anemisi olan köpekler için de geçerlidir, çünkü daha az kırmızı kan hücresine sahiptirler ve bu da vücudun bölümlerine daha az oksijen taşınmasına neden olur. Yeterli oksijen olmadan köpekler normalden çok daha yorgun olma eğilimindedir. 

Köpeğinizin normalden daha fazla adım atmasına ve nefes almasına neden olan bir sorunu varsa, gündüz veya gece daha az uyuduğunu fark edebilirsiniz.

Artrit , gastrointestinal hastalık ve diğer problemlerden dolayı ağrıları olan köpekler, kendilerini rahat hissedemedikleri için daha az uyuyabilirler. Ağrı, köpekleri daha endişeli hale getirebilir ve bu nedenle daha sık nefes alıp verebilir.

Kalp hastalığı olan köpekler, özellikle geceleri nefes nefese kalabilir ve öksürebilir.