KÖPEKLER GERÇEKTEN KORKTUĞUMUZU HİSSEDER Mİ?

Köpekler belki de günlük hayatta gördüğümüz hayvanlar arasında en zeki olanlardan bir tanesidir.

KÖPEKLER GERÇEKTEN KORKTUĞUMUZU HİSSEDER Mİ?

Köpekler belki de günlük hayatta gördüğümüz hayvanlar arasında en zeki olanlardan bir tanesidir. Birçok komutu anlayabilir, söylediklerinize tepki verebilirler. Köpekler hakkında konuşulan bir diğer meselelerden biri ise duyguları anlayıp anlayamadıkları. Bu duygular arasında en çok korku konuşuluyor. Bir köpeğin yanından geçerken daha önce korktunuz mu? O köpek sizi kovalamaya başladı mı? Bu düşünce ne kadar doğru gelin inceleyelim.

Köpekler Korkunun Kokusunu Alır Mı?

Bir köpeği eğiterek onun bir işte oldukça faydalı bir şekilde çalışabileceğine tanık olabilirsiniz. Köpekler 150’den fazla kelimeyi öğrenebilirler ve bunu efektif bir biçimde kullanabilirler. İnsanların davranışlarını da anlayabilen köpekler sadece davranışları değil aynı zamanda hissettiğiniz duygunun kokusunu da algılayabiliyorlar.

Bazı araştırmalara göre davranışınız ne kadar doğal olursa olsun eğer o anda korku hissediyorsanız, vücudunuzda salgıladığınız hormonlar dolayısı ile köpeklerde oluşan hassas koku alma sistemi sayesinde köpekler bunu algılayabiliyorlar.        

Peki köpeklerin bu korkuyu hissettiği zaman saldırdıkları bilgisi doğru mu? Aslında baktığımızda bu olay o kadar doğru değil. Bir köpeğin size saldırması için sizin köpekten korkmanız değil köpeğin sizden korkması ve kendini güvensiz hissetmesi gerekiyordur. Bu savunma ihtiyacı ise her canlıda görebileceğimiz doğal bir eylem.      

Tabii ki bu durumun istisna olduğu olaylar da mevcut. Eğer karşınızdaki köpek saldırgan bir yapıya sahipse veya bu şekilde eğitildi ise size saldırma ihtimali mevcut. Eğer karşınızdaki köpek uysal hislere sahip ise tam aksine saldırmak yerine size güven vermek için yanınıza gelip kendini sevdirmeyi deneyebilir. Bazı köpeklerde ise bu kovalama hissi bir oyun olarak gözükerek sizi rahatlatacağını da düşünebilir.

Köpeklerin tek hissedebildiği duygu ise korku değil. Bize zor zamanlarımızda yardımcı olabilecek birçok duyguyu da hissedebiliyorlar.

Köpeklerin Hissedebildiği Diğer Duygular

Köpekler korkunun yanı sıra hüzün, mutluluk gibi duyguları da hissedip insanlara ona göre davranabiliyorlar.

Duygular dışında aynı zamanda gök gürültülerini, fırtınaları ve depremleri de hissedebiliyorlar.           

Bazı hastalık anlarında da köpekler bunları hissedebiliyorlar. Örnek olarak: Doğum sancısı çeken birini hissedebilirler, epilepsi ya da sara krizi geçirmekte olan birini algılayabilirler. Böyle durumlarda eğer bilgileri varsa köpekler size mutlaka yardımcı olup bu durumu en rahat şekilde atlatmanıza yardımcı olacaklardır.