Köpekler Dondurma Yiyebilir mi?

Hemen hemen herkes dondurma yemeyi sever. Sıcak bir günde soğuk ve tatlı bir ikramdan daha iyi ne olabilir?

Köpekler Dondurma Yiyebilir mi?

Hemen hemen herkes dondurma yemeyi sever. Sıcak bir günde soğuk ve tatlı bir ikramdan daha iyi ne olabilir? Peki sevimli dostunuzun dondurma yemesi güvenli mi?

Potansiyel Sağlık Sorunları

Dondurmanın köpekler için sağlıklı bir atıştırmalık, daha doğrusu beslenme seçeneği olmaması kanıtlanmış bir durumdur. Ara sıra az miktarda vanilyalı dondurma veya mango şerbeti köpeğinizi veterinere göndermeyecektir ancak dondurma köpeğiniz için normal bir beslenme düzeni olmamalıdır.

Yetişkin köpeklerin laktozu işlemeye hazır mideleri yoktur. Yavru köpekler olarak sütü sindirebilse de (sonuçta memeliler), yetişkinken sütü gerçekten sindiremezler. Süt ürünleri ile baş edememek şişkinlik, gaz, ishal ve kusmaya neden olabilir. Çoğu durumda, köpeğiniz muhtemelen biraz gazlı olacaktır. Ancak küçük bir köpeğe çok fazla dondurma verirseniz, köpeğinizin süt ürününe tepkisi daha ciddi olabilir. Ayrıca şeker hastalığı veya kilo sorunu olan köpekler dondurmadan uzak durmalıdır.

Uyarı

Dondurmadaki yüksek şeker seviyeleri de köpeğiniz için iyi değildir. "Şekersiz" dondurma bile tehlikelidir çünkü ksilitol köpekler için zehirlidir. Aslında, herhangi bir yapay tatlandırıcı içeren dondurma, muhtemelen yavrularınız için uygun değildir. Pek çok dondurma çeşidi de köpekler için potansiyel olarak tehlikelidir. Çikolata tehlikelidir çünkü köpekler teobromini sindiremez. Kahveli ve yeşil çaylı dondurma, kafein seviyeleri nedeniyle tehlikelidir. Üzümlü veya kuru üzümlü herhangi bir dondurma potansiyel olarak tehlikelidir ve küçük dozlarda bile akut böbrek yetmezliğine neden olabilir. Son olarak, bazı yemişler köpekler için tehlikelidir. Ceviz, badem köpekler için toksik değildir ancak sağlıklı olamayacak kadar yağ içerirler.

Köpeğinize Güvenli Şekilde Dondurma Servis Etme

Köpeğinize dondurma vermeye karar verirseniz, meyve aromalı dondurma veya sade vanilyalı dondurma verebilirsiniz. Köpeğinizin midesini rahatsız etmediğinden emin olmak için ilk başta küçük miktarlarda beslediğinizden emin olun. Köpeğinizin midesi süt ürünlerine tepki verirse muhtemelen iki saat içinde şişkinlik, gaz, kusma, mide-bağırsak rahatsızlığı ve ishal gibi semptomlar göreceksiniz.

 

Köpeğinize yaz aylarında soğuk bir ikram vermek istiyorsanız, yavrularınız için ev yapımı dondurma yapmayı düşünün. Muz, fıstık ezmesi ve (dondurmadan daha az laktoz içeren) biraz yoğurdun püre haline getirilmesi, evde dondurabileceğiniz lezzetli bir ikram oluşturacaktır. Ayrıca biraz yulaf, elma veya diğer sağlıklı, köpek dostu malzemeler de ekleyebilirsiniz.

Vegan krema ve dondurulmuş yoğurt, genellikle daha az şekere sahip oldukları ve daha düşük süt ürünlerini içerdikleri için köpeğiniz için daha iyidir. Yavrunuzu ise biraz besleyerek başlayın. Daha fazlasını vermeden önce yemeğe nasıl tepki verdiğini görmek için birkaç saat bekleyin.

İzinsiz Dondurma Yerse Ne Yapmalı?

Köpeğiniz "izniniz" olmadan dondurma yerse, sakin kalmaya çalışın. Dondurmanın hangi tada sahip olduğunu ve köpeğinizin ne kadar yediğini öğrenin. Köpeğiniz tehlikeli maddeler yemediyse, muhtemelen iyi olacaklardır. Gazlı olabilirler veya fazladan birkaç kez tuvalete gitmeleri gerekebilir.

Ancak köpeğiniz yapay tatlandırıcılar, macadamia fıstığı, kahve, çikolata, üzüm veya kuru üzüm ile dondurma yerse bu ciddi bir durum olabilir. Hayvan zehiri kontrolü, bir sonraki adımda ne yapacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, veterinere gitmeyi geciktirmeyin.

Sonuç olarak, genel bir kural olarak, dondurma köpekler için iyi bir yiyecek değildir. Fıstık ezmesi, muz ve yoğurt püresi bunun yerine lezzetli bir dondurulmuş yemek olabilir. Köpekler için dondurma çok fazla risk içerir.