Köpek Türleri ve Cinsleri Nelerdir?

Köpek türleri dendiğinde yüzlerce hatta binlerce isim sayılabilir. Fakat kayıtlara geçmiş yaklaşık 400 köpek türü bulunmaktadır.

Köpek Türleri ve Cinsleri Nelerdir?

Köpek Türleri ve Cinsleri Nelerdir?
Köpek türleri dendiğinde yüzlerce hatta binlerce isim sayılabilir. Fakat kayıtlara geçmiş yaklaşık 400 köpek türü bulunmaktadır. Her bir türünün kendine özgü biyolojik ve fizyolojik özellikleri bulunan köpekler, memeli hayvan grubuna dahildir ve aynı insanlar gibi beş duyusu bulunmaktadır.   

Köpekler, 2 ana gruba ayrılmaktadır; küçük ve orta ırk köpekler ile büyük ırk köpekler. Büyük ırk köpekler, genellikle koruma ve bekçi olarak kullanılmaktadır. Süs köpeği diye adlandırılan küçük ırk köpekler ise daha çok insanlara arkadaşlık edebilmesiyle ön plana çıkmaktadır.

Süs köpekleri ya da küçük ırk köpeklerin bakımı, büyük ırk köpeklere oranla daha zordur. Bu tür köpeklerde beslenme ve tüy bakımı oldukça önemlidir. Sadece bu ırka ait köpeklerde değil sahiplenilen tüm köpeklerin bakımında, bakımı yapılan köpeğin yaşı ve cinsi göz önünde bulundurulmalıdır.

Kayıtlı köpek türlerine bakıldığında bazı köpek cinsleri arasında; Akbaş, Aidi, Afgan Tazısı, Alaskan Malamute, Alabay, Alman Kalın Tüylü Pointer, Alman Çoban Köpeği, Amerikan Bulldog, Amerikan Eskimo, Amerikan Pitbull Terrier, İrlandalı Seter, İsveç Çoban Köpeği, Kangal, Kars Çoban Köpeği gibi türler yer almaktadır. En sevimli ve en cana yakın köpek türü olarak bilinen ırk ise Golden Retriever cinsi köpekler olduğu dikkat çekmektedir.

Süs Köpeği Cinsleri ve Özellikleri
Köpek türleri arasında en çok rastlanan küçük ya da ufak köpek cinsleri, tarih boyunca pek çok soylu isme eşlik etmiştir. Bu nedenle çok uzun bir dönem bu köpek türlerine ‘saray köpekleri’ denmiştir.  

Dünya üzerindeki köpek türleri incelendiğinde köpek ırklarının kendine has belli başlı özellikleri olduğu görülmektedir. Küçük ırk köpekler arasında en sık rastladığımız cinsler; Cavalier King Charles, Tibetan Spaniel, Minyatür Schnauzer, Yorkshire Terrier, Bichon Frise, Minyatür Pinscher, Pug, Toy Poodle, Papillon, Shih Tzu ve Pomeranian’dır.

Cavalier King Charles
Dost canlısı ve sabırlı karakter özelliklerine sahip olan Cavalier King Charles cinsi köpekler, diğer köpek türleri ile çok iyi anlaşır hemen her yaştan insan ile kolay iletişim kurabilirler. Süs köpeği cinsleri arasında yer alan bu ırk, sevilmekten ve ilgi görmekten çok hoşlanır. Eğitimleri de kolaydır. Ancak, bu süs köpeklerinin düzenli aralıklar ile taranmaları ve fırçalanmaları gerekmektedir. 13-15 yıl kadar yaşayabilen bu köpekler, göz hastalıklarına yatkın oldukları için gözleri sürekli olarak enfeksiyon riskine karşı kontrol edilmelidir.

Tibetan Spaniel
Tibetan Spaniel cinsi köpekler, seslere karşı dikkatli, yabancılara karşı çekingendirler. Ancak, aile içerisinde oldukça sevecen tavırlar sergilerler. Tibetan Spaniel cinsi köpekler, ortalama olarak 16 yıl yaşarlar. Eğitimleri diğer ırklar ile karşılaştırıldığında daha zordur. Bağımsız bir yapıya sahip bu köpekler, aynı zamanda iyi bir dost olabilirler. Orta derecede tüy dökerler ve sağlıklı bir kürke sahip olmaları için tüylerinin düzenli olarak taranması gerekmektedir.

Minyatür Schnauzer
Minyatür Schnauzer, sosyal bir yapıya sahiptir ve evde kolaylıkla beslenebilir. Minyatür Schnauzer’ler çok fazla tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kokusuz olmaları nedeniyle evde rahatlıkla beslenebilirler. Ayrıca diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinirler.

Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrier köpekler, zeki ve atik canlılardır. Aile içerisinde oldukça dost canlısı tavırlar sergilerler. Ancak, yabancılardan uzak durabilir ve gerektiğinde hırçınlaşabilirler. Yaşam süreleri 14 ile 16 yıl arasında değişiklik gösteren bu süs köpekleri, en fazla 4-5 kilo ağırlığına ulaşabilirler. Çok fazla tüy dökmemeleri nedeniyle alerjisi olan bireyler tarafından da tercih edilebilecek bu ırk, düzenli bakım gerektirir.

Bichon Frise
Köpek tüyüne alerjisi olanlar için son derece uygun bu süs köpeğidir. Kendinden emin, hayat dolu ve zeki Bichon Frise cinsi köpeklerin mutlu olmaları için insanlara ihtiyacı vardır. Yani çok sosyal canlılardır. Diğer hayvanlar ile iyi geçinirler ve eğitimleri kolaydır.

Minyatür Pinscher
Minyatür Pincher, diğer süs köpeği cinsleri arasında karakteri zorlayıcı olabilen ırklardan birisidir. Çünkü, bu köpekler sinirli olmaya eğilimlidir. Ayrıca, herhangi bir tehdit hissettiklerinde saldırıya geçebilirler.

Toy Poodle
Dünya çapında en çok tanınan süs köpeği ırklarından birisi olan Toy Poodle, aynı zamanda dünyanın en zeki köpekleri arasında yer alır. Tüy dökmeyen ve koku yapmayan bu ırk; siyah, apricot, silver, beyaz ve kızıl gibi geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Toy Poodle’lar, eğitime açık canlılar olmaları nedeniyle kolaylıkla eğitilebilirler.

Pug
Pug, mutlu, hareketli ve sadık yapısı ile süs köpeği cinsleri arasında kendine iyi bir yer edinmiştir. Oyun oynamayı sevdikleri gibi yaramazlık yapmak da vazgeçemedikleri özelliklerinden birisidir. Çok zeki olsalar da hem biraz inatçıdırlar hem de sık tekrarlanan eğitim rutinlerinden çok çabuk sıkılabilirler. İyi bir bekçi köpeğidir ve genellikle gereksiz yere havlamaz. Evdeki diğer hayvanlarla iyi geçinir. Apartman için uygun bir köpektir ve çocuklarla iyi anlaşır. Çok fazla ilgi ister ve bu nedenle kıskançlık yapabilir.

Pomeranian
Pomeranian, hayat dolu, öğrenmeyi seven, dikkatli, meraklı ve bağımsız ruhlu bir köpektir. Erken yaşlarda birlikte yetiştirilirse diğer ev hayvanları ile anlaşması çok daha kolay olur. Çok iyi bir bekçi köpeği olan bu cesur köpek, bazen kendini olduğundan daha güçlü sanıp büyük köpeklere saldırabilir. Havlamaya eğilimli olması nedeniyle mümkün olduğunca bu konuda eğitilmelidir. Çok küçük çocuklar için tavsiye edilmez.

Shih Tzu
Shih Tzu, zeki, inatçı, cesur, dayanıklı ve neşeli bir köpektir. Çoğunlukla çocuklar ile iyi anlaşsa da bazen sinirlenip ısırabilir. Genellikle başka hayvanlarla iyi geçinir. Ev içerisinde oldukça sessiz bir köpektir ve apartman yaşamı için idealdir. Sıcak havalarda dikkatli olunmalıdır çünkü ısıya karşı hassasiyeti söz konusudur. Göz problemlerine karşı da hassastır. Yeterli tüy bakımı yapıldığında çok fazla tüy dökmediği görülebilir.

Papillon
Papillon, zeki, canlı ve sevgi dolu bir köpektir. Dengeli ve itaatkar olduğu gibi sahibine de çok düşkündür. Genellikle temiz ve kokusuz olsalar da günlük tüy bakımı önemlidir.

NADİR BULUNAN KÖPEK CİNSLERİ

1. Tibet Mastifi

2. Dandie Dinmont Terrier

3. Leonberger

4. Portuguese Su Köpeği

5. Löwchen

6. Brüksel Griffonu

7. New Guinea Singing Dog

8. Xoloitzcuintli

9. Czechoslovakian Vlcak

10. Bergamasco Shepherd

11. Grand Basset Griffon Vendeen

12. Lancashire Heeler

13. Mudi

14. Russkiy Toy Terrier

15. Kaskas Çoban Köpeği

16. Swedish Vallhund

17. Slovensky Cuvac

18. Neapolitan Mastiff

19. Bedlington Terrier

20. Flandre Çoban Köpeği

21. Otterhound

22. Catahoula Leopard Dog

23. Swedish Lapphund

24. Karelian Bear Dog

25. Chinese Crested

26. Saluki (Gazal Tazısı)

27. Çatalburun