Köpek Obezitesi Nedir?

Obezite, köpeğinizin vücudunda aşırı vücut yağının birikmesidir.

Köpek Obezitesi Nedir?

Obezite, köpeğinizin vücudunda aşırı vücut yağının birikmesidir. Köpeğinizin obez olup olmadığına karar vermek için kullanabileceğiniz köpek obezitesi için çevrimiçi kılavuzlar vardır. İdeal vücut ağırlığının %20 üzerinde olan bir köpek obez olarak kabul edilir.

Köpek Obezitesinin Riskleri

Köpeğiniz obez ise, sahip olabileceği başka birçok hastalık vardır. Bu da ömürlerini önemli ölçüde kısaltabilir. Obez olmak kalça displazisi gibi diğer sorunlara da neden olabilmektedir. Köpeğiniz obez ise şu riskler köpeğiniz için olasıdır:

  • Kanser
  • Diyabet
  • Kalp hastalığı
  • Hipertansiyon
  • Kireçlenme
  • İdrar kesesi taşları
  • Isı toleransı gibi anestezik komplikasyonlar
  • Aşırı yağ, rahatsızlığa neden olabilecek inflamatuar hormonlar salgılar.

Fazla kilolu olmak sadece bu hastalıklara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda köpeğinizin eklemlerine ekstra yük bindirir ve köpeğinizin artrit geliştirmesine neden olabilir.

Köpeklerde Obezite Nedenleri

Köpeğinizin obez olmasına neden olabilecek birçok farklı şey vardır. Bunlar:

Köpeğinizin çok fazla yemek yemesi: Köpeğinizi serbest besliyorsanız ve mamasını ölçmüyorsanız, kolayca kilo alabilir. Köpeğinizin mamasını ölçmeniz gerekiyor.

Cushing Hastalığı: Cushing hastalığı, köpeğinizin vücudunda kolayca kilo almalarına neden olabilecek aşırı steroid üretimidir.

Hipotiroidizm: Köpeğinizde hipotiroid varsa, kilo vermekte çok zorlanırlar ve tüm egzersiz ve diyet kontrolüne rağmen kilo alabilir.

Yeterli egzersiz yapılmaması: Köpeğinizin sağlıklı ve mutlu kalması için egzersize ihtiyacı olacaktır. Onlara dışarıda koşmaları ve oynamaları için yeterli zaman sağladığınızdan emin olun.

Köpek Obezitesinin Teşhisi

Obezitenin teşhisi genellikle çok kolaydır. Eğer köpeğinizin kilolu olup olmadığını anlamakta zorlanıyorsanız veterinerinizi ziyaret edebilirsiniz. Köpeğinizin fazla kilolu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilirler ve köpeğinizin kilo vermesi için yapılması gerekenler konusunda sizinle birlikte çalışabilirler.

Fazla vücut yağı genellikle çıplak gözle görülebilir. Köpeğinize dokunduğunuzda Kaburgalarını çıplak ellerinizle kolayca hissedebiliyorsanız, vücut durumları iyi demektir. Kaburgalarını çok kolay veya hiç hissedemiyorsanız, köpeğiniz fazla kilolu demektir.

Obezite ile mücadele ve tedavi

Köpeğiniz aşırı kiloluysa, kilo vermesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok farklı şey vardır. Bunlar:

Uygun bir diyet yapın: Doğru beslenme ve porsiyon kontrolü yapmak, köpek obezitesiyle mücadele etmek ve önlemek için çok önemlidir. Köpeğinizi beslediğiniz mama miktarını yaklaşık %25 oranında azaltırsanız, kilo vermesine yardımcı olacaktır.

Egzersiz sürelerini artırın: Açık havada bol miktarda egzersiz yapmak, köpeğin formda kalmasına yardımcı olacaktır. Köpeğiniz aşırı kiloluysa, biraz daha uzun süre yürümek, birkaç dakika daha koşmak ve dışarıda oyun oynamak kilo vermesine yardımcı olacaktır.

Kilo verme diyetine geçin: Aşırı kilolu köpekler için özel olarak tasarlanmış bir diyet vardır. Bu diyetler, kalorileri daha düşüktür ve lif bakımından birçok normal diyete göre daha yüksektir. Bu, köpeğinizin ilave kalori olmadan tok hissetmesine yardımcı olur.

Veterinere gitmek: Bazen köpeğinizin kilo vermesini sağlamak çok zordur. Hipotiroidizm ve Cushing hastalığı gibi köpeğinizin kilo almasına neden olabilecek belirli bir endokrin hastalığı vardır. Köpeğinizin kilo vermesini sağlamaya çalışıyorsanız ve hala aşırı kiloluysa, veteriner hekiminizi gitmenizde fayda vardır. Aşırı kilolu olup olmadıklarını görmek için köpeğinizi test etmek için kan testi yapabilirler. Bu hastalıkların çoğu günlük ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

Köpeklerde obezite, köpeğinizin ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Veterineriniz, köpeğinizin fazla kilolu olup olmadığına karar vermenize ve kilo verebilmesi için bir tedavi planı geliştirmenize yardımcı olabilir.