Köpek Mamalarının İçeriğinde Bulunmaması Gereken Besinler

Kediler ve köpekler etçil memelilerdir. Hal böyle olunca kedi ve köpek mamaları üreten şirketler, ürettikleri mamalarda belli bir hayvansal protein oranına bağlı kalarak üretim yapmaları oldukça önem taşımaktadır.

Köpek Mamalarının İçeriğinde Bulunmaması Gereken Besinler

Kediler ve köpekler etçil memelilerdir. Hal böyle olunca kedi ve köpek mamaları üreten şirketler, ürettikleri mamalarda belli bir hayvansal protein oranına bağlı kalarak üretim yapmaları oldukça önem taşımaktadır. Üreticiler, kedi ve köpeklerin bu ihtiyacını hayvansal proteinlerden karşılamalarının yanı sıra farklı protein bazlı tahıllar ya da hayvansal proteinleri taklit edebilecek bir takım besinler kullanabilmektedirler. Bu tür mamalar, her ne kadar tüketiciye sağlıklı görünse de gerçekte durum biraz farklıdır.

   Bu tür hayvansal proteinleri taklit edecek besinler tamamen sağlıksız olabilir. Şimdiki araştırmalar, bu sağlıksız maddelerin bir çoğunun köpeğinizde alerjiyi tetikleyebileceğini gün ışığına çıkarıyor.

  Köpeğinize mama seçerken, aşağıda belirteceğimiz besinlerin, satın alacağınız mamanın içeriğinde bulunmadığından emin olarak sevimli dostunuza kaliteli ve hayvansal bazlı proteinlerden oluşan mamaları satın alma hususunda size yol gösterecektir.

BHA

BHA veya Bütilhidroksianisol birçok köpek mamasında bulunan kimyasal bir koruyucudur. Yağları korumak için kullanılır.

     BHA, CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) tarafından hayvanların karaciğeri ve böbrekleri üzerinde olumsuz etkileri olarak bilinen bir kanserojen olarak listelendi. BHA köpeğinizin sağlığı için gerçek bir tehdit oluşturabilir.

Beyaz Un

Beyaz un genellikle köpek maması için bağlayıcı ve dolgu olarak kullanılır, besin değerinin büyük bir kısmını karbonhidrat oluşturmaktadır.

Zararsız bir dolgu gibi görünse de, beyaz unun kan şekerinde ani bir yükselişe ve düşüşe neden olduğu kanıtlanmıştır. Bu, köpeğinizi tok hissettireceği anlamına gelir ama uzun bir süre için değil. Bu, köpeklerde kilo sorunlarına yol açabilir. Obezite, evcil hayvanlarımızın bugün karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biridir. 

Mısır şurubu

Mısır şurubu, mısırdan türetilen konsantre bir tatlandırıcıdır. Yapılması ucuzdur ve çok fazla para harcamadan lezzet katmak için işlenmiş insan ve köpek besinlerine eklenmektedir.

Mısır şurubu, beyaz un gibi, köpeğinizin kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu besin, köpeğinizin sağlığı için iyi değildir. Obezite ve şeker hastalığı gibi uzun süreli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Nitrat

Nitrat, özellikle sodyum nitrit, köpek besinlerinde bulunan yaygın bir koruyucudur. Et ürünlerini korumak için kullanılır.

Bu koruyucu maddeler, köpek besinlerinde kullanılmak üzere güvenli olarak değerlendirilse de Nitrat, methemoglobin adı verilen bir kan bozukluğunun sebebi olabileceği belirtilmektedir.

Propilen Glikol

Propilen glikol, ıslak veya yarı nemli gıdalarda bulunan yaygın bir maddedir. Ayrıca günümüz antifrizinde bulunan yaygın bir maddedir.

Antifriz, evcil hayvan sahipleri için bir kırmızı bayraklı üründür. Köpekler için oldukça zehirli olduğu bilinir. Propilen glikol, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından az miktarda güvenli kabul edildi ama yine de köpeğinizin mamasında olmadığından emin olmakta fayda vardır.