Köpek Alerjileri: Belirtileri ve Tedavisi

Birinin köpeğinin alerjisi olduğunu söylediğini duydunuz mu? Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için alerjilerin bir sorun olabileceğini söyledi mi? 

Köpek Alerjileri: Belirtileri ve Tedavisi

Birinin köpeğinin alerjisi olduğunu söylediğini duydunuz mu? Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için alerjilerin bir sorun olabileceğini söyledi mi? Köpeğinizin alerjisi olduğundan şüpheleniyor musunuz? Öyleyse, muhtemelen köpeklerde alerjilerin istediğimiz kadar basit olmadığını fark etmişsinizdir. Başlangıç ​​olarak, köpeğinizin semptomlarına neden olabilecek birkaç farklı alerji türü vardır.

Köpeklerde Alerji Türleri

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemi tarafından yabancı maddelere yanlış yönlendirilmiş bir tepkidir ve tabii ki bu, insanlar ve evcil hayvanlardan muzdarip olabilir. Köpeklerde oldukça farklı alerji türleri vardır . Deri alerjileri, gıda alerjileri ve çevresel alerjenlerin tümü, köpekler ve sahipleri için zorluklar yaratır ve işleri daha karmaşık hale getirmek için tüm bu farklı alerji türlerinin semptomları üst üste gelebilir.

Cilt Alerjileri

Alerjik dermatit adı verilen cilt alerjileri , köpeklerde en sık görülen alerjik reaksiyon türüdür. Köpeklerde cilt alerjisinin üç ana nedeni vardır:

  1. Pire alerjisi dermatiti
  2. Yiyecek alerjisi
  3. Çevresel alerjenler

Bit alerji dermatit karşı alerjik bir reaksiyondur fleabites . Bazı köpeklerin pire tükürüğüne alerjisi vardır. Bu, etkilenen köpekleri özellikle kuyruğun dibinde aşırı derecede kaşıntılı hale getirir ve derileri kırmızı, iltihaplı ve kabuksuz hale gelebilir. Ayrıca pire kiri gibi pire belirtilerini de fark edebilir veya hatta pirelerin kendilerini görebilirsiniz.

Gıda alerjileri ve hassasiyetleri de kaşıntılı cilde neden olabilir. Yiyecek alerjisi olan köpeklerin kaşıntısının en yaygın olduğu yerler kulakları ve pençeleridir ve buna gastrointestinal semptomlar da eşlik edebilir.

Toz, polen ve küf gibi çevresel alerjenler atopik alerjik reaksiyonlara veya atopik dermatite neden olabilir. Çoğu durumda, bu alerjiler mevsimseldir, bu nedenle köpeğinizin yalnızca yılın belirli zamanlarında kaşındığını fark edebilirsiniz. Gıda alerjilerinde olduğu gibi, en sık etkilenen bölgeler pençeler ve kulaklardır (ancak bilekler, ayak bilekleri, ağızlık, koltuk altı, kasık, göz çevresi ve ayak parmakları arasında).

Tüm cilt alerjileri ikincil enfeksiyon riski taşır. Köpeğiniz derisini kaşıdığında, ısırdığında ve yaladığında, cildini tedavi gerektirebilecek maya ve bakteriyel enfeksiyonlara açma riski taşır.

Yiyecek alerjisi

AKC Veterinerlik Şefi Dr. Jerry Klein'a göre gerçek gıda alerjileri insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabilir. Gerçek gıda alerjileri, cilt durumlarından (kurdeşen, yüzde şişme, kaşıntı), gastrointestinal belirtiler (kusma ve / veya ishal) veya her ikisinin bir kombinasyonundan kaynaklanan semptomlarda değişiklik gösterebilen bir bağışıklık tepkisine neden olur. Bazı nadir durumlarda, insanlardaki şiddetli yer fıstığı alerjilerine benzer şekilde, anafilaksiye neden olan şiddetli bir reaksiyon meydana gelebilir.

Peki ya özel hipoalerjenik köpek maması diyetleri uygulayan tüm bu köpekler ?

Çoğu insanın köpeğinin gıda alerjisi olduğunu söylediklerinde kastettiği şey, köpeğinin gıda hassasiyeti olarak da bilinen gıda hassasiyeti olduğudur. Gıda duyarlılıkları, gerçek alerjilerin aksine, bir bağışıklık tepkisi içermez ve bunun yerine köpeğinizin mamasındaki rahatsız edici bir bileşene, örneğin sığır eti, tavuk, yumurta, mısır, buğday, soya veya süt gibi kademeli bir tepkidir.

Yiyecek hassasiyetine sahip köpekler, kusma ve ishal gibi gastrointestinal belirtiler veya kaşıntı, zayıf deri ve tüy gibi dermatolojik belirtiler ve kronik kulak veya ayak enfeksiyonları gibi çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir .

Bir gıda alerjisini teşhis etmenin ve tedavi etmenin en iyi yolu, köpeğinizin semptomlarını yönetmek ve reaksiyona neden olan bileşeni keşfetmek için veterinerinizle birlikte çalışmaktır.

Akut Alerjik Reaksiyonlar

Belki de köpeklerdeki tüm alerji türleri arasında en endişe verici olanı akut alerjik reaksiyondur. İnsanlar gibi köpekler de bir alerjene karşı şiddetli reaksiyon gösterirlerse anafilaktik şoka girebilirler. Tedavi edilmezse bu ölümcül olabilir.

Arı sokmaları ve aşı reaksiyonları, diğer şeylerin yanı sıra, bazı köpeklerde anafilaktik bir tepkiye neden olabilir; bu nedenle, yeni bir aşı, ilaç veya gıda maddesinin uygulanmasının ardından köpeğinize yakından bakmak her zaman iyi bir fikirdir. Neyse ki köpeklerde anafilaktik reaksiyonlar nadirdir.

Köpeğiniz ayrıca bir alerjene yanıt olarak kurdeşen veya yüzde şişlik geliştirebilir. Yüzün, boğazın, dudakların, göz kapaklarının veya kulak kapaklarının şişmesi ciddi görünebilir, ancak nadiren ölümcüldür ve veterineriniz bunu bir antihistamin ile tedavi edebilir.

Köpeklerde Alerjinin Belirtileri

Köpeklerde alerjinin belirtileri, nedene bağlı olarak değişebilir. Örneğin anafilaktik şoka giren bir köpeğin kan şekerinde bir düşüş ve ardından bir cilt rahatsızlığından çok farklı bir şok yaşar.

Ancak genel olarak aşağıdaki belirtiler alerjik bir reaksiyonun işareti olabilir.

  • Kaşıntı
  • Kurdeşen
  • Yüzün, kulakların, dudakların, göz kapaklarının veya kulak kapaklarının şişmesi
  • Kırmızı, iltihaplı cilt
  • İshal
  • Kusma
  • Hapşırma
  • Kaşıntılı kulaklar
  • Kronik kulak enfeksiyonları
  • Kaşıntılı, akan gözler
  • Sürekli yalama

Bu semptomlardan bazıları başka bir durumun işareti de olabilir. Doğru bir teşhis almak ve köpeğinizin daha iyi hissetmeye başlamasına yardımcı olmak için veterinerinizden randevu alın.

Köpeklerde Alerjileri Teşhis Etmek

Şimdiye kadar alerji testi yaptırdıysanız, alerji teşhisinin genellikle karmaşık olduğunu bilirsiniz.

Veterinerinizin yapmayı seçebileceği ilk şey, köpeğinizin semptomlarına neden olabilecek başka herhangi bir durumu dışlamaktır. Veteriner hekiminiz bir alerjinin olası bir neden olduğunu düşünüyorsa, reaksiyona neden olan alerjenin nedenini denemek ve belirlemek için alerji testi önerebilir. Bununla birlikte, bir alerjinin nedenini test ederek belirlemenin her zaman mümkün olmayabileceğini unutmayın.

Gıda alerjileri genellikle bir eliminasyon diyeti kullanılarak teşhis edilir. Bir gıda denemesi, bir köpeğe 12 hafta boyunca yeni (yani bir) protein ve karbonhidrat kaynağı beslemekten oluşur.

Pire alerjisi dermatiti tipik olarak teşhis edilmesi en kolay alerjidir. Genellikle köpeğinizin vücudundaki pireleri tanımlayarak ve sorunları çözüp çözmediğini görmek için ısırmadan önce pire öldüren bir ürün uygulayarak teşhis edilir .

Köpeklerde Alerjileri Tedavi Etmek

Alerjiyi tedavi etmenin en iyi yolu, neden ve alerjenden kaçınmaktır. Bu her zaman mümkün olabilir veya olmayabilir. Ancak tedavi açısından köpeğinizin alerji türüne bağlıdır. Örneğin, pire alerjisi dermatitini tedavi etmenin en iyi yolu pireleri öldürmektir, oysa bir gıda alerjisini veya gıda intoleransını tedavi etmenin en iyi yolu diyette bir değişikliktir.

Gerekli olabilecek herhangi bir yaşam tarzı değişikliğine ek olarak, veteriner hekiminiz, köpeğiniz için, kaşıntı ve sonuç olarak ortaya çıkabilecek herhangi bir ikincil cilt enfeksiyonu gibi alerjik reaksiyonla ilişkili belirtileri kontrol etmeye yardımcı olacak bir alerji giderici ilaç da yazabilir. tahriş edici.

Köpeğinizin şiddetli bir alerjik reaksiyonu varsa, yapabileceğiniz en iyi yol, onu olabildiğince çabuk bir acil veteriner hastanesine götürmektir.

AKC, sitelere reklam vererek ve akc.org'a bağlanarak reklam ücreti kazanmaları için bir yol sağlamak üzere tasarlanmış bağlı kuruluş reklam programlarının bir katılımcısıdır. Bu makale aracılığıyla bir ürün satın alırsanız, satışın bir kısmını alabiliriz.