Köpeğinizin Sizi İzlemesinin Nedenleri?

İzlendiğinizi fark etmek komik bir duygu. Siz dişlerinizi fırçalarken, kahvaltınızı yerken veya yatakta kitap okuyarak vakit geçirirken köpeğinizin size baktığını fark etmek daha da tuhaftır.

Köpeğinizin Sizi İzlemesinin Nedenleri?

İzlendiğinizi fark etmek komik bir duygu. Siz dişlerinizi fırçalarken, kahvaltınızı yerken veya yatakta kitap okuyarak vakit geçirirken köpeğinizin size baktığını fark etmek daha da tuhaftır. Bir köpek tarafından bakılmak, bir kişi tarafından bakılmaktan daha az rahatsız edici olsa da yine de tuhaf! Köpeğinizin sizi izlemesinin birçok nedeni var.

Hasret Dolu Gözler: Köpeğiniz Bir Şey İstiyor

Çoğu zaman köpeğinizi ruhunuza bakarken yakalarsınız çünkü onun istediği bir şeye sahip olursunuz. Bu bir oyuncak, lezzetli bir lokma veya onu sevmesi gereken bir “el” olabilir. Size bakmak, köpeğinizin dışarı çıkmasına izin vermenizi istediğinin bir işareti de olabilir.

Köpekler bize bakmanın bir şey istemek için iyi bir yol olduğunu çabucak öğrenirler. Aslında, muhtemelen köpeğinize bu davranışı öğretmekte sizin de parmağınız vardır. Çünkü köpeğinize size bakarken bir şey vermişsinizdir. Akşam yemeğinizden ona ikram etmiş (dilenmeye neden oluyor), dalgın bir şekilde evcil hayvanınıza uzanmış veya onu yürüyüşe çıkarmış olabilirsiniz. Aslında, köpeğinizi size baktığı için ödüllendirerek onu bir şey istersen size bakması için eğitmiş oldunuz.

Bakmak/izlenmek ne kadar can sıkıcı olsa da muhtemelen bakmanın havlamaktan, kazmaktan veya ısırmaktan daha iyi bir şey istemek için daha iyi bir yol olduğu konusunda hemfikir olacaksınız!

Eğik Kafa: Köpeğinizin Kafası Karışık

Eğitim sırasında köpeğiniz eğer size kafasını eğerek bakıyorsa muhtemelen biraz kafası karışmıştır. Köpeğiniz ne olduğunu anlamaya çalışıyordur. Hepimiz aynı dili konuşsaydık çok daha kolay olurdu değil mi?

Köpeğinizden bir şey yapmasını istediğinizde size bakarken yakalarsanız, eğitiminizde biraz geri izleme ve daha net iletişim kurmanın bir yolunu bulma zamanı gelmiş demektir. Öyleyse, köpeğinizden oturmasını isterseniz ve sadece size bakarsa, davranışı yeniden eğitin. Köpeğiniz kasıtlı olarak itaatsizlik etmiyor sadece kafası karışık!

Doğrudan Bakış, Sert Gözler: Köpeğiniz Gergin

Dışarıda tamamen farklı bir köpek bakışı var. Pek çok köpek ısırmasından hemen önce, köpek "sert bir bakış" atar. Bu bakış, sadece bir saniye sürebilir veya dakikalarca sürebilir. Köpek ısırığıyla ilgili birçok uyarıdan biridir. Kafa karıştırıcı bir şekilde, birçok köpek ısırmadan önce bakışlarını da çıkaracaktır.

Bir köpeği okşuyorsanız veya bir köpeğin oyuncağına, yemeğine, kafesine veya yatağına yaklaşıyorsanız ve size doğru baktığında geri çekilin.

Köpeğinizin bakışına sert bir kuyruk (sallanan ya da değil), hareketsiz vücut, kapalı ağız, geniş göz bebekleri, alçaltılmış bir kafa, öne ya da arkaya sabitlenmiş kulaklar ve güçlü bir vücut ileriye ya da geriye kayıyorsa ona yer verin. Tüm bu işaretleri aynı anda göremeyebilirsiniz, ancak herhangi bir kombinasyon olup olmadığına dikkat edin.

Köpek saldırganlığıyla başa çıkmak kolay değildir, ancak bu noktada yapabileceğiniz en az şey geri adım atmaktır. Bir köpekle yüzleşmek buna değmez!

Yumuşak Gözler: Köpeğiniz Seni Seviyor

Yelpazenin tam tersi ucunda, köpeğiniz sizi seviyor diye gözlerinizin içine bakıyor olabilir. Science dergisinde 2015 tarihli bir makale, köpeklerin ve insanların birbirlerinin gözlerine baktıklarında oksitosin salgıladıklarını buldu.

Bu yumuşak bakış, kolayca yeni sahipler için sert bir bakışla karıştırılabilir, bu nedenle bağlam önemlidir. Köpeğinizin sizi sevdiğini gösteren bu işaretler, muhtemelen yumuşak veya geniş bir kuyruk sallama, rahat kulaklardır.

Çoğu köpek, serotonin seviyelerinin en yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde bakışları sevmeye daha yatkındır. Köpeğiniz oynarken, yemek yerken veya antrenman yaparken gözlerinize sevgiyle bakma olasılığı düşüktür bu nedenle, eğer olan şey buysa, farklı bir motivasyona sahip olduğunu varsayın.

Sürü ve Avlanma: Köpeğiniz Sinsi

Çoban köpekleri ayrıca koyunları, keçileri, inekleri, oyuncakları ve insanları kontrol etmenin bir yolu olarak bakmaya eğilimlidir. Bir Border Collie'nin ünlü "gözü", köpek bir sürü, bir oyuncak veya bir oyun arkadaşını takip ederken ortaya çıkar.

Av köpekleri de sinsi sinsi bakarlar. Bu davranış eğlenceli veya ciddi olabilir, ancak bir oyunun veya ormanın ortasında olduğunuzda sıklıkla ortaya çıkar. Köpeğinizin aniden yavaşladığını, başını eğdiğini ve mesafeye (veya hareket eden bir nesneye) baktığını fark ederseniz, muhtemelen avlanma veya gütme modundadır!

Köpeğinizin tam olarak neden size baktığını anlamaya çalışıyorsanız, bağlam önemlidir. Çevrenizde olup bitenlere ve köpeğinizin vücut dilinin geri kalanına dikkat etmeniz gerekecek.