Köpeğinizin Kaygı ve Stresle Savaşmasına Yardımcı Olmak

Köpeklerde anksiyete ve stres, ciddiye alınmalıdır çünkü bu durumlar köpekleri hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir ve yaşam sürelerini kısaltabilir.

Köpeğinizin Kaygı ve Stresle Savaşmasına Yardımcı Olmak

Köpeğinizin Kaygı ve Stresle Savaşmasına Yardımcı Olmak

2020 yılında yaklaşık 14.000 evcil köpek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, köpeklerin yüzde 70'inden fazlası bir tür anksiyete gösteriyor. Araştırma, köpeklerde stres ve anksiyetenin en yaygın nedenlerinden bazılarının gürültü (havai fişek, gök gürültülü fırtınalar), ayrılık kaygısı, belirli yüzeylerden ve yabancılardan korkma olduğunu ortaya koymuştur. Köpeklerde anksiyete ve stres, ciddiye alınmalıdır çünkü bu durumlar köpekleri hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir ve yaşam sürelerini kısaltabilir. Evcil hayvanınızdaki anksiyete veya stresi nasıl fark edebilirsiniz ve köpeğinizi sakinleştirmek ve rahatlatmak için hangi adımları atabilirsiniz?

Yaygın Anksiyete Belirtilerine Dikkat Etmek

Köpeklerde anksiyete belirtileri arasında mobilyaları ve kişisel eşyaları aşırı ısırma (özellikle sahipleri evden uzaktayken), titreme, nefes nefese kalma, evden kaçma, kazma ve kendine zarar verme (örneğin patileri ve kuyruğu aşırı çiğneme yoluyla) yer alır. Ayrıca işaretler kolay fark edilemiyor olabilir ve dudak yalama, uzağa bakma ve bir patiyi kaldırmayı içerebilir. Köpeğinizin stres kaynağını belirlemeye çalışın. Örneğin, yılbaşı gecesi havai fişekler, yan taraftaki gürültülü partiler veya ayrılık kaygısı. Ardından, stres kaynağını ele almak için hedefe yönelik bir strateji benimseyin.

Önemli Durumlarda Değişiklikleri Göz Önünde Bulundurmak

Örneğin, köpeğinizin her yılbaşında endişelendiğini ya da korktuğunu biliyorsanız onları üzen büyük olayın olduğu gece ya da gün, onu yüksek sesten uzakta yaşayan güvenilir bir arkadaşınızın ya da ailenizin evine götürmeyi düşünün. Köpekleri sakinleştirmek için kullanılabilecek doğal, bitki bazlı takviyeler ve feromon spreyler vardır, ancak havai fişekler veya gök gürültüsü çok yüksek olduğunda, bunlar istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Bütçeniz uygunsa, evinizde en az bir odayı ses yalıtımlı hale getirmeyi düşünün; dış ortam kontrol edilemediğinde bu oda, köpeğiniz için mükemmel olacaktır. Hepsinden önemlisi, sakin olun. Yayınlanmış bir çalışmada, sahipleri stresli olduğunda köpeklerin de bu duyguyu yansıtma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Köpeğinizin Günlük Yaşamına Egzersizi Dahil Etmek

Genç, formda ve sağlıklı köpekler genellikle günde en az iki uzun yürüyüş yapmaktan hoşlanırlar. Çünkü onları içeride kapalı tutmak, strese ve çiğneme, havlama, uluma, saldırma ve benzeri davranışlara yol açabilir. Egzersizin birçok ek faydası olabilir. Günlük koşu, yürüyüş veya diğer köpek egzersizleri, köpeklerin kilo almasına karşı savaşabilir, köpeklerin daha çevik hissetmelerine ve koşmak, zıplamak ve daha yüksek yerlere ulaşmak için motive olmalarına yardımcı olabilir. Sadece yüzde 10 fazla kilonun köpeğiniz için ciddi sağlık sonuçlarına sebep olabileceğini biliyor muydunuz? Egzersizi köpeğinizin fiziksel ve zihinsel sağlığı için büyük bir yatırım olarak görmelisiniz. Faydaları çok geniştir ve kanseri önleme, daha yavaş yaşlanma ve kemik kaybı ile anksiyete, depresyon, can sıkıntısı ve stresi azaltmayı içerir.

Ayrılık Kaygısı İçin Önemli Adımlar

Ayrılık kaygısı genellikle duyarsızlaştırma ile ele alınır. Sahipler birkaç gün veya hafta boyunca evcil hayvanlarını evde birkaç dakika, sonra saatlerce, sonra yarım gün, sonra tam gün ve aşağıdaki gibi bırakma alıştırmaları yaparlar. Amaç, sakin bir şekilde ayrılmak ve köpeğinizin uzun süre uzakta olsanız bile her zaman eve döneceğinizi bilmesini sağlamaktır. Bunu yavaşça yapın, eğitiminize tatil zamanlarında veya yılın çoğu zaman evde olduğunuz bir döneminde başlayın.

Stres ve anksiyete köpeklerde ciddiye alınmalıdır çünkü fiziksel ve zihinsel zenginliklerini engelleyebilirler. Stratejiler arasında değişen davranışların nedenlerini öğrenmek için veterineri ziyaret etmek, köpekleri stres kaynağından uzaklaştırma stratejileri ve ayrılık kaygısı olan köpekler için duyarsızlaştırma eğitimi yer alır. Bu arada düzenli egzersiz, köpeklerin zinde ve formda kalmasına yardımcı olabilir, aynı zamanda depresyon ve anksiyeteyi uzak tutmaya da yardımcı olur.