Köpeğinizi Zehirleyebilecek 5 Şey

Evimizin neşesi köpek dostlarımız, genelde yedikleri şeyler konusunda pek seçici davranmazlar ve evde açıkta olan ne varsa yerler.

Köpeğinizi Zehirleyebilecek 5 Şey

Köpeğinizi Zehirleyebilecek 5 Şey

Evimizin neşesi köpek dostlarımız, genelde yedikleri şeyler konusunda pek seçici davranmazlar ve evde açıkta olan ne varsa yerler. Fakat bizim için normal olan bu gıdalar köpekler için tehlike arz ediyor olabilir. Köpeklerin zehirlenmesine yol açarak onlara zarar verebilir.

Ortada bırakılmış bitkisel ilaçlar, bizim için önemli ve iyileşmemizi sağlayacak olan reçeteli ilaçlar, ağzımızı tatlandırması için kullandığımız sakız ve şekerler, taze ve kuru üzüm, avokado gibi ürünler köpeklerin zehirlenmesine yol açabilmektedir.

Bunları şimdi tek tek inceleyelim.

Tatlandırıcılar

Burun ve ağız spreylerinde, sakızlarda, şekerlerde bulunan xylitol adlı tatlandırıcılar, köpekler için büyük tehlike içeriyor. İnsanların ağız ve diş sağlığı için faydalı olan ve huş ağacı kabuğundan üretilen bu madde, köpeklerin kan şekerinin hızlı biçimde düşmesine neden olarak ölümle bile sonuçlanabilen nöbetler geçirmesine yol açabilmektedir.

Acı Çikolatada Yer Alan Teobromin

Çikolata, belki de tüm insanlığın en çok sevdiği, doyamadığı bir lezzet. En iyi antioksidan kaynaklarından biri.  Ama köpeklerin karaciğeri için son derece tehlikeli gıdalar arasında. Çikolatada yer alan teobromin isimli madde, insanlarda uyarıcı ve damar açıcı bir etkiye sahip. Aynı zamanda köpeklerin karaciğerine zarar veren bir madde. Özellikle acı çikolata, köpek zehirlenmesine yol açarak ölüm dahil çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Üzüm

Taze ve kuru üzüm içindeki bir veya birden fazla madde, köpeklerde akut böbrek yetmezliğine neden olmakta. Fakat bilim insanları henüz hangi maddenin köpeklere zarar verdiğini çözebilmiş değil. Her köpekte aynı derece bir hasara neden olmasa da köpeklerin uzak durması gereken besinlerden biri de üzüm.

Soğan ve Sarımsakta Bulunan Tiyosülfat

Soğan ve sarımsakta bulunan tiyosülfat isimli madde, köpek zehirlenmesine yol açabiliyor. Az miktarda tüketildiğinde sorun yaratmasa da çok tüketildiği zaman kusma, ishal, iştahsızlık belirtileri görülecektir.

Diş Macunundaki Florür

Diş macunları, içinde xylitol içermesinin yanında flor maddesi de içerir. Bu madde, köpekler için oldukça tehlikelidir. Flor, dişler için iyi olsa da mideye zarar verir. Köpeklerde de mide ve bağırsak kanalını tahriş ederek ölüme yol açabilir.