Köpeğinizi Sağlıklı Tutmak İçin Temel İpuçları

Köpeğinizin sağlığı size bağlıdır ve sevgi dolu bir köpek sahibi olarak evcil hayvanınıza mümkün olan en iyi bakımı vermek istersiniz.

Köpeğinizi Sağlıklı Tutmak İçin Temel İpuçları

Köpeğinizi Sağlıklı Tutmak İçin Temel İpuçları

Köpeğinizin sağlığı size bağlıdır ve sevgi dolu bir köpek sahibi olarak evcil hayvanınıza mümkün olan en iyi bakımı vermek istersiniz.Fiziksel ve zihinsel sağlığın en önemli kategorilerine dikkat ederek köpeğinizin refahını sağlayabilirsiniz.

Beslenme

Sağlıklı beslenme, köpeklere ihtiyaç duydukları besin maddelerinin doğru dengesini sağlar:

  • Protein
  • Yağlar
  • Karbonhidratlar
  • Vitaminler ve mineraller

Köpeğinizin beslenme gereksinimleri yaşla birlikte değişecektir.Köpek maması üreticileri, yavru köpek mamasından yaşlılar için yapılan köpek mamasına ve aradaki her aşamaya kadar çeşitli seçenekler sunar.Mağazadaki köpek maması rafına bir göz attığınızda alerji, hassas mide ve kilo sorunları gibi çeşitli tıbbi durumlar için farklı mama türleri görebilirsiniz.

Bu kadar çok seçenek varken ne tür bir mama alacağınızı bilmek zor olabilir.Doğru beslenen köpekler, yaşlarına ve cinslerine göre doğru enerji seviyesine sahip olacaktır.Tüyleri ve derileri sağlıklı, dışkıları ise sert ve kahverengi olacaktır.Köpeğinizin beslenmesiyle ilgili endişeleriniz varsa, köpek mamanızı kontrol edin ve beslenmede bir değişikliğin yararlı olup olmadığını görmek için veterinerinizle konuşun.

Egzersiz Yapmak

Tıpkı insan dostları gibi, köpeklerin de bol miktarda egzersiz yapması gerekir.Günlük yürüyüşler, oyun oynama, halat çekme, sahipleriyle bahçede koşturmak, ormanda yürüyüş yapmak veya havuza girmek, köpeklerin fiziksel aktiviteden keyif alması için harika yöntemlerdir.

Egzersiz, sadece köpeklerin fiziksel sağlığı için değil aynı zamanda zihinlerini canlandırmanın ve odaklarını keskinleştirmenin de harika bir yoludur.Mahallede bir yürüyüş, çeşitli manzaraları ve kokuları keşfetmelerini sağlar.Köpeğinizle yaptığınız tüm bu aktivitelerin bonusu, sizin de egzersiz yapmanızdır.

Kontroller

Köpeğinizin veterineriyle düzenli sağlık muayeneleri birkaç nedenden dolayı önemlidir.İlk olarak, köpeğinizin yıllık aşılarını, kilo kontrolünü yaptırması için ve sahip olduğunuz herhangi bir soru veya endişeniz hakkında veterinerle konuşmanız için bir fırsattır.İkinci olarak, doktor, köpeğinizin gözlerini, kulaklarını ve ağzını enfeksiyon veya hastalık belirtilerine karşı kontrol edecektir.Üçüncüsü, evcil hayvanlar hastalıklarını örtbas etmede çok başarılıdır.Acılarını içgüdüsel olarak gizlerler ve sahipleri genellikle ilerleyene kadar sorunlardan haberdar olmazlar.Veterineriniz, hastalık belirtilerini nasıl arayacağını bilir.Erken teşhis size bir durumu erken aşamalarında tedavi etme şansı verir.

Güvenlik

Küçük çocuklar gibi bazı köpekler de keşfetmeye heveslidir ve kendilerini tehlikelerin içinde bulabilirler.Köpek sahipleri, evin etrafındaki tehlikelerin farkında olmalıdır.Zehirli maddeleri köpeğinizin erişemeyeceği yerlerde tutmak önemlidir.İlaçlar ve bitkisel takviyeler, sıkı kapaklı kaplarda saklanmalıdır.Boya ve yapıştırıcı gibi el işi malzemelerinin yanı sıra temizlik malzemeleri, böcek zehiri ve antifriz de köpekler için tehlikelidir.Çikolata, soğan, üzüm, kuru üzüm, alkol, sarımsak ve yapay bir tatlandırıcı olan ksilitol içeren yiyecekler gibi birçok yiyecek köpekler için zehirlidir.

Meraklı köpekler, evden kaçma veya uzaklaşma eğiliminde olabilir.Köpeğiniz dışarıda oynarken yakından izleyerek evcil hayvanınızı koruyun.Köpeğinizin ortalıktan kaybolması ihtimaline karşı, tasmanın üzerine adınız ve numaranızın yazılı olduğu bir etiket yapıştırmak iyi bir fikirdir.

Sevgi

Köpekler, sosyal canlılardır.Göbek okşama, sarılma ve fırçalama, köpeğinize sevginizi göstermenin ve ilişkinizi güçlendirmenin iyi yollarıdır.

Erken sosyalleşme, yavru köpekler için önemlidir çünkü gelişim yıllarında olumlu sosyal beceriler geliştirirler.Bolca sevgi ve ilgi, aile üyelerine ve arkadaşlara maruz kalma ve diğer köpeklerle oyun buluşmaları, yavru köpeğinizin ömür boyu sürecek sosyal beceriler geliştirmesine yardımcı olmanın iyi yollarıdır.

Bakım

Tüm köpeklerin düzenli tımara ihtiyacı vardır ancak ihtiyaçları cinslerine ve tüy türlerine göre farklılık gösterir.Veterinerinize köpeğiniz için en iyisinin ne olduğunu sorun.Rutin (ancak çok sık olmayan) banyo, fırçalama, diş temizliği ve tırnak kesimi, en uygun bakım düzeninin bir parçasıdır.

Köpeğinizin zihinsel ve fiziksel sağlığına özen gösterirseniz, uzun yıllar sürecek mutlu ve sağlıklı bir arkadaşlık ile ödüllendirileceksiniz.