Köpeğinizdeki Ağrıyı Nasıl Tanırsınız ve Yardım Etmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizi her ne pahasına olursa olsun korumakla sorumluyuz.

Köpeğinizdeki Ağrıyı Nasıl Tanırsınız ve Yardım Etmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Köpeğinizdeki Ağrıyı Nasıl Tanırsınız Ve Yardım Etmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizi her ne pahasına olursa olsun korumakla sorumluyuz. Köpeklerin sert ve metanetli hayvanlar olduğu kanıtlanmıştır; içgüdüsel olarak acılarını gizlemeye çalışacaklardır. Tüylü aile üyelerimize bakmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak isteriz ancak ya acı çektiklerini bile bilmiyorsak? Acısını gizleyen bir köpeğin uyarı işaretlerini öğrenmek, çok geç olmadan bir şeyleri yakalayabileceğiniz için hayatınızı değiştirebilir.

Fiziksel Değişiklikler

Bakabileceğiniz ilk şeylerden bazıları köpeğinizin sergiliyor olabileceği fiziksel işaretlerdir. Acı çeken bir köpek, nefes almakta zorlanabilir, bu nedenle uzun bir süre boyunca aşırı veya ağır nefes alıp verdiğini fark ederseniz bu endişe verici olabilir. Bununla birlikte, titreme veya sarsılma da gösterebilirler. Fakat, hem nefes nefese kalma hem de titreme, heyecan, endişe veya ağrı ile ilişkili olmayan diğer duyguların belirtileri de olabilir. Bu nedenle, bunların bir sorun olduğunu belirlemek için tek başına yeterli olmayabileceğini unutmayın. İdeal olarak, herhangi bir önlem almadan önce bu uyarı işaretlerinin yanı sıra diğer önemli değişiklikleri de aramalısınız.

Ek fiziksel değişiklikler duruşlarında, kendilerini taşıma şekillerinde ve hareketlilikleriyle ilgili sorunlarda görülebilir. Bu, yürümekte zorlanma, topallama veya artık mobilyaların üzerine çıkıp inememe gibi görünebilir. Duruşlarına gelince, başlarını normalden daha aşağıda, omuzlarının altında tutabilirler ve sırtları kemerli bir omurga ile kalkık olabilir.

Davranış Değişiklikleri

Acı çeken bir köpek, günlük aktivitelerinde değişiklikler gösterecektir. Bir zamanlar mutlu ve heyecanlı olduğunu bildiğiniz köpeğiniz içine kapanık ve asosyal olabilir. Daha da kötüsü, sevdiklerine karşı bile agresifleşebilirler. Köpeğiniz özellikle insanlar onun bulunduğu alana yaklaştığında hırlıyor ya da saldırganlaşıyorsa bu size ya da ailenize karşı bir öfke belirtisi değil, daha ziyade rahatsız ve dolayısıyla sinirli olduğunun bir işareti olabilir.

Köpeğinizin davranışındaki bir başka değişiklik de yemek yiyememesi veya su içememesi olabilir. Bazen bu sadece yedikleri yemekle ilgili bir sorun olabilir, ancak aynı zamanda onlara zarar veren altta yatan bir sorunun işareti de olabilir. Köpeğinizin yaşadığı ağrı ve yemek yememesinin nedeni, basit bir ağız ağrısından daha büyük bir soruna kadar pek çok şey olabilir. Köpeğinizin yeme alışkanlıklarındaki değişikliklere dikkat etmeniz özellikle önemlidir. Köpeğiniz 24 saat boyunca yemek yemiyorsa sorunu erkenden görüşmek üzere veterinerinizle konuşmalısınız. Köpeğiniz 24 saat su içmezse dehidrasyon riski yüksek olduğundan ve böyle ciddi bir konuda geç kalmak istemeyeceğinizden acil tıbbi tedavi almanız gerekebilir.

Buna ek olarak, rahat etmekte zorlandıklarını ve bu nedenle giderek daha huzursuz olduklarını fark edebilirsiniz. Köpeğiniz geceleri uyumakta ve hatta gün içinde uzanmakta zorluk çekiyorsa acı çekiyor olabilir. Hareketsiz oturamadıkları için daha sık volta attıklarını fark edebilirsiniz. Gün boyunca hareketlerini takip etmek, yavaşlamak ve dinlenmek için mücadele edip etmedikleri konusunda size iyi bir fikir verebilir.

Dikkat edilmesi gereken son şey aşırı fırçalamadır. Özellikle evcil hayvanınızın cildinin yüzeyinde bir yara varsa sürekli olarak bölgeyi temizlemeye ve yalamaya çalışabilir. Yalama köpekler için çok rahatlatıcıdır; gergin veya endişeli hisseden köpekler bir başa çıkma şekli olarak kendilerini yalamaya çalışabilirler. Acı çekiyorlarsa yalamak insanların rahatlamak için kaslarını açmasına benzer bir his verebilir. Köpeğiniz bir noktayı inatla yalıyorsa o bölgede bir yara olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yüzeyde bir şey görmüyorsanız ve yalama devam ediyorsa bir sorun olup olmadığını belirlemek için bir veteriner ziyaretine ihtiyacınız olabilir.

Köpeklerde Ağrı Nedenleri

Köpeğinizde ağrının neye benzediğini öğrendikten sonra, köpeğinizin kendini iyi hissetmemesine neden olabilecek sorun ve yaralanma türlerine karşı dikkatli olmanız gerekir. Farklı olası nedenlerin farkında olursanız buna yol açabilecek tetikleyici olayı tespit etmek daha kolay olabilir. Başlangıç olarak, aşırı hareketlilik köpeklerde çok yaygın ağrı nedenleridir. Oldukça aktif olan bazı köpek ırkları, ihtiyaç duysalar bile eğlencelerini azaltmak istemeyebilirler. Köpeğinizin uzun bir günün ardından kendini iyi hissetmediğinden şüpheleniyorsanız özellikle de belirtiler devam ediyorsa bir yaralanma geçirmediğinden emin olmak için onu veterinere götürmeniz gerekebilir.

Ne yazık ki, insanlar gibi köpekler de hastalanır fakat bunu hemen anlayamayabilirsiniz. Davranışlarını ve aktivitelerini izlemek, bu gibi durumlarda bir değişikliği hızlı bir şekilde tespit etmek için yararlıdır. Altta yatan sorunlar artritten kansere kadar değişebilir, ancak bir sorunu ne kadar erken fark edebilir ve köpeğinizi veterinere götürebilirseniz o kadar iyidir.

Köpeklerde Ağrı Tedavisi

Uyarı işaretlerini ve nedenlerini anladıktan sonra tedaviye başlayabilirsiniz. Her şeyden önce, köpeğiniz aşırı çalışmış olsun ya da olmasın, herhangi bir ağrı belirtisi gösteriyorsa faaliyetlerini sınırlandırmak veya tamamen durdurmak isteyeceksiniz. Oyuncaklarla oynamak veya yakalamaca oynamak gibi basit aktiviteler bile sorun anlaşılana ve tedavi başlayana kadar sınırlandırılmalıdır.

Veteriner ziyaretleri düzenli olarak çok önemlidir, ancak köpeğiniz bir sorun belirtisi göstermeye başladığında daha da önemlidir. Veterineriniz köpeğinizin sağlığını değerlendirmeye, sorunu belirlemeye ve tedavi önermeye yardımcı olabilir.

Evcil hayvan ebeveynleri olarak tüylü dostlarımıza çok dikkat etmeliyiz. En ufak bir değişiklik bile daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek ve köpeğinizi savunmak çok önemlidir, çünkü onlar kendilerini savunamazlar. Onları herkesten daha iyi tanıyorsunuz ve ne zaman kendilerinde olmadıklarını biliyorsunuz. İşaretleri bilmek, davranışlarını izlemek ve umarım hızlı bir şekilde müdahale etmek, köpeğinizin hak ettiği uzun ve sağlıklı yaşamı sürmesine yardımcı olmak için büyük bir fark yaratabilir.