Köpeğimin Eklem Ağrısı Lyme Hastalığı Olabilir Mi?

Köpeğinizin eklemleri ağrıyorsa bunun altında potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalık olabilir.

Köpeğimin Eklem Ağrısı Lyme Hastalığı Olabilir Mi?

Köpeğimin Eklem Ağrısı Lyme Hastalığı Olabilir Mi?

Evcil hayvan ebeveynleri, yavrularının topalladığını gördüklerinde genellikle suçlunun artrit olduğunu düşünürler. Çoğu kişinin bilmediği şey ise eklem ağrısının başta Lyme hastalığı olmak üzere bir dizi başka köpek hastalığıyla ilişkili olduğudur.

Köpeğinizin eklemleri ağrıyorsa bunun altında potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalık olabilir. Lyme hastalığını ve köpekleri nasıl etkilediğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Yazı İçeriği

​​​​​​​Köpeklerde Lyme Hastalığının Nedeni

Lyme hastalığı, bir köpeğe Borrelia burgdorferi adı verilen bir bakteri türü bulaştığında ortaya çıkar. Keneler, kene kaynaklı en yaygın hastalıklardan biri olan bu bakteri türünü taşır. Bakteri, enfekte bir kene deriye yapışıp ısırdığında köpeklere ve insanlara bulaşır. Borrelia burgdorferi, kan dolaşımına girer ve vücudun çeşitli bölgelerine gider.

Keneler uzun otlarda, kalın çalılarda ve ormanlarda bulunur. Çimlerin ve yaprakların uçlarında oturarak insanların ve köpeklerin yanlarından geçmesini beklerler. Bir köpek yanlarına geldiğinde hızla kürkün üzerine sürünür ve ısıracak bir yer bulurlar. Kenelerle ilgili en zor şey, evcil hayvan ebeveynleri, onları aktif olarak aramadıkça kolayca fark edilmeyecek olmalarıdır.

İlgili Ürünler:

​​​​​​​Lyme Hastalığının Olası Belirtileri

Bazı köpekler, Lyme hastalığının belirtilerini gösterir ancak çoğu göstermez. Bu semptomlar, çoğu hastalıklarda görülür bu nedenle evcil hayvan ebeveynleri, köpeklerini tedavi etmeye çalışmadan önce doğru teşhis için her zaman bir veterinere danışmalıdır.

Aşağıdaki belirtiler Lyme hastalığı ile bağlantılıdır:

Ağrılı, şişmiş eklemler

Bir veya daha fazla bacakta topallık

İştah kaybı

Uyuşukluk

Ateş

Nadir durumlarda bu semptomlar kötüleşerek böbrek yetmezliğine dönüşebilir. Lyme hastalığının daha ciddi bir formu olan Lyme nefriti, kandaki antikorlar böbreğin filtrasyon sistemini tıkadığında gelişir. Bu durum, geri dönüşü olmayan böbrek hasarına yol açabilir bu nedenle Lyme hastalığının varlığından şüphelendiğiniz anda köpeğinizi veterinere götürün.

İlgili Ürünler:

​​​​​​​Lyme Hastalığını Tespit Etmek Neden Zordur?

Köpekler, semptom göstermeden önce haftalarca hatta aylarca Lyme hastalığına sahip olabilirler. Veterineriniz kan testi yapabilir ancak test, köpek enfekte olduktan kısa bir süre sonra yapılırsa sonuçlar yanlış olarak negatif çıkabilir. Kan örneklerinin Lyme hastalığı için pozitif çıkması dokuz haftayı bulabilir.

Veterinerlerin Lyme hastalığını erkenden tespit edememesinin nedeni, antikorların ilk kene ısırığından üç ila beş hafta sonrasına kadar kan dolaşımında görünmemesidir. Kan testleri, Lyme hastalığı ile ilişkili olan C6 proteinine karşı koruma sağlayan antikorları arar. Birçok evcil hayvan ebeveyni, köpekleri test edilene kadar Lyme hastalığının varlığından haberdar olmaz çünkü bu antikorlar, semptomlar ortaya çıkmadan çok önce kan dolaşımında dolaşabilir.

Köpekler Lyme Hastalığından Nasıl Korunur?

Lyme hastalığını önlemek, tespit etmekten çok daha kolaydır. Evcil hayvan sahipleri, birkaç basit adımla köpeklerini sinir bozucu kenelerden koruyabilir ve Lyme hastalığı korkusu olmadan açık havanın tadını çıkarabilirler. İşte dikkate alınması gereken bazı ipuçları:

Köpeğinizde kene olup olmadığını kontrol edin: Uzun otların yakınında veya yoğun ağaçlık alanlarda yürüdükten sonra köpeğinizin tüylerinde kene olup olmadığını kontrol edin. Kontrol edilmesi gereken kilit bölgeler arasında dudaklar, gözler, kulaklar, anüs, patiler ve ayak parmaklarının arası yer alır. Çoğu zaman kene bulamazsınız ancak bu yine de köpeğinizin rutinine dahil etmeye değer bir alışkanlıktır. Düzenli kontroller, köpeğinizin Lyme hastalığına yakalanma olasılığını azaltabilir.

Keneleri hemen çıkarın: Bir kene bulursanız mümkün olan en kısa sürede köpeğinizin derisinden çıkarın. Neyse ki keneler, deriye yapıştıktan 24 ila 48 saat sonrasına kadar Borrelia burgdorferi'yi kan dolaşımına bırakmazlar. Keneleri hemen bulmak ve çıkarmak, köpeğinizi Lyme hastalığından korumanın anahtarıdır. Keneyi çıkarmak için başını bir cımbızla tutun ve kene tutunduğu yerden kurtulana kadar nazikçe çekin. Her ihtimale karşı veterinerinizden kenede bakteri olup olmadığını test etmesini isteyebilirsiniz.

Veterinerinize kene kontrolü hakkında danışın: Lyme hastalığını önlemenin en güvenilir yolu, köpeğinizi yıl boyunca pire ve kene tedavisi planına sokmaktır. Veterineriniz, köpeğiniz için en uygun planı önerebilir. Bazı köpekler, tıbbi geçmişlerine ve mevcut sağlık durumlarına göre uygun olmayabilse de kene aşıları hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Keneler, evcil hayvan sahipleri farkına varmadan köpeklere zarar verebilen sinir bozucu yaratıklardır. Keneleri nasıl arayacağını bilen sahiplerin köpeklerini Lyme hastalığından kurtarma şansı daha yüksektir. Hastalık, neredeyse her zaman iyi bir prognoza (tıpta öngörü) sahiptir ve birçok köpek hiçbir belirti göstermez. Ancak bu, evcil hayvan ebeveynlerinin almak isteyeceği bir risk değildir!