Köpeğim Domates Yiyebilir mi?

​​​​​​​Domates, biber, patlıcan ve patates gibi sebzeler potansiyel olarak toksik elementler içerir. Ancak yine de yenilebilir parçalar taşırlar.

Köpeğim Domates Yiyebilir mi?

Domates, biber, patlıcan ve patates gibi sebzeler potansiyel olarak toksik elementler içerir. Ancak yine de yenilebilir parçalar taşırlar. Bu, domatesin köpeğiniz için birçok sağlık yararı içerdiği ve ara sıra tedavi olarak verilebileceği anlamına gelirken, bitkinin geri kalanı toksik olabilir.

Tomatin, domates bitkilerinde bulunan toksik maddedir ve diğer patlıcangillerdeki toksik madde olan solanin ile ilgilidir. Büyük miktarlarda tüketildiğinde sevgili evcil hayvanlarımız için zehirli olabilir. İyi haber şu ki tomatin bitkinin yeşil kısımlarında, özellikle çiçeklerde ve küçük gövdelerde yoğunlaşmıştır. Olgun domateslerde bulunan küçük miktardaki tomatin, köpekler için güvenli kabul edilir. Yeşil domateslerde daha fazla tomatin bulunur, olgunlaşmamış domatesler köpekler için tehlike arz etmektedir.

Uyarı

Evcil hayvan sahipleri, domates bitkisinin çiçeklerinin, yapraklarının ve saplarının köpekler için potansiyel olarak tehlikeli miktarlarda tomatin içerdiğini unutmamalıdır. Bununla birlikte, köpeklerin sorunlara yol açacak kadar bitkiden yemesi pek olası değildir.  Sığırlar gibi büyük otlak hayvanları, domates bitkisinin zehirlenmesi açısından en yüksek risk altındadır.

Tomatin Tüketiminin Köpekler Üzerindeki Etkileri

Tomatin zehirlenmesinin en yaygın semptomu, ishal veya kusma gibi gastrointestinal rahatsızlıktır. Ancak köpekler domates bitkisinden büyük miktarlarda yemeleri durumunda, depresyon, kas güçsüzlüğü, hipersalivasyon, genişlemiş göz bebekleri veya anormal kalp atış hızı görülmektedir. Bu durumlarda evcil hayvanınızın veterinerinden acil tedavi almanız gerekecektir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, domatesler asit reflü gibi bazı gastrointestinal sorunları da kötüleştirebilir, bu nedenle köpeğinize domates vermeden önce veterinerinize danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Domates de insanlarda yaygın bir alerjendir ve nadir olsa da köpeğinizin de benzer bir reaksiyonu olabilir.

Ketçap, Domates Sosu ve Diğer Domates Bazlı Ürünler Ne Durumda?

Köpeğiniz taze domatesleri çiğnemeyi seviyorsa, yediğiniz pizza dilimine veya spagettiye de ilgi gösterebileceğini unutmayın. Domates sosları, ketçap, çorbalar veya meyve suları, eklenen tuz ve şekerin yanı sıra yapay tatlar veya içerebilecekleri diğer kimyasallar nedeniyle köpekler için özellikle sağlıklı değildir. Bununla birlikte, sos gibi küçük miktarlarda domates bazlı ürünler muhtemelen köpeğinize zarar vermeyecektir.

Köpeğinizi Domates ile Beslemenin Faydaları

Evcil hayvanınıza küçük miktarlarda verildiğinde, domates bazı yararlar sağlar. Domatesler, hücresel hasarı önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar olan karotenoidler likopen ve beta-karoten dahil olmak üzere besinlerle doludur. Düşük kalorili meyve aynı zamanda lif bakımından zengindir. Bu da sindirime yardımcı olur ve domates, evcil hayvanınızın görüşünü artırmaya ve daha sağlıklı bir cildi desteklemeye yardımcı olmak için A ve C vitamini açısından zengindir.

Köpeğinize Domates Nasıl Servis Edilir?

Köpeğinize domates verirken, tüm sapları, yaprakları ve sarmaşıkları tamamen çıkarılmış olgun, kırmızı domatesler (çeri domates ve diğer çeşitler de iyidir) aramak isteyeceksiniz. Pek çok insan domateslerini tuzlu olarak tercih ederken, bu tür katkı maddeleri köpeğiniz için zararlı olabilir, bu nedenle sade, iyice yıkanmış bir domatesin küçük parçaları her zaman onları evcil hayvanınıza servis etmenin en güvenli yoludur.

Sadece bir veya iki ısırık vererek başlayın ve köpeğinizin nasıl tepki verdiğini görün. Domatesten hoşlanırsa ve herhangi bir yan etki yaşamazsa, küçük miktarları ikram olarak vermeye devam etmekten çekinmeyin.