Kısırlaştırılmış Kediler İçin Beslenme İpuçları

Kedinizi kısırlaştırmayı mı düşünüyorsunuz, yoksa bunu zaten yaptınız mı? Kedinizi kısırlaştırmanın sizin ve tüylü arkadaşınız için pek çok avantajı vardır;

Kısırlaştırılmış Kediler İçin Beslenme İpuçları

Kedinizi kısırlaştırmayı mı düşünüyorsunuz, yoksa bunu zaten yaptınız mı? Kedinizi kısırlaştırmanın sizin ve tüylü arkadaşınız için pek çok avantajı vardır; İlk olarak, aşırı nüfusu ve dolayısıyla sokak kedilerinin sayısını azaltmaya yardımcı oluyorsunuz. İkincisi kedinizi birden fazla hastalıktan korumuş olmaktasınız. Aklınızda bulundurmanız gereken tek şey, kedinizin beslenme düzenini değiştirerek sevimli dostunuza göre uyarlamanız gerektiğidir.


Yazımızın devamında kısırlaştırılmış kedilerin doğasını ve beslenme alışkanlıklarını anlayabilmeniz için okumaya devam ediniz.

Kilo alma riskinde artış
Erkek kediler kısırlaştırılmadan önce, uygun bir eş aramak için etrafta dolaşmak için çok fazla enerji harcarlar. Günlerce bulundukları bölgeden uzak olabilirler ve bazen eşleri için fiziksel olarak savaşırlar. Dişi kediler ise yavrularının gebelik, doğum ve yetiştirilme süreçlerine çok fazla enerji harcarlar. Bir kedi kısırlaştırıldığında, bu enerji kullanımı çoğunlukla ortadan kalkar.

Kısırlaştırılmış kedilerin sınırlandırılmış bir bölgesi vardır; kanepede daha fazla zaman geçirirler ve daha tembel bir hayat yaşarlar. Bu açıkça metabolizmaları ve gıda alımları üzerinde bir etkiye sahiptir. Aslında, kısırlaştırılmış kediler, günde öncekine göre %30'a kadar daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. Ancak işin püf noktası şudur: Kısırlaştırılmış bir kedinin alacağı enerji miktarı azalırken, iştahı artar. İşte bu yüzden kısırlaştırma, kilo alımı ve hatta obezite için önemli bir risk faktörüdür.

Bu riskten kaçınmak için kedinizin beslenme düzenini düzenlemeniz ve uyarlamanız gerekmektedir. Bunu nasıl yapacağınıza dair bilgiler yazımızın devamında;

1. Kedinizi ihtiyaçlarına göre besleyin
Kedinizin beslenme ihtiyaçlarını, yine kedinizin yaş, cinsiyet, kısırlaştırılmış ya da kısırlaştırılmamış farklarını gözeterek, tam ve dengeli olarak karşılayan sağlıklı kedi mamalarında tercih etmeniz gerekmektedir. Kısırlaştırılmış kediler için özel tarifler almanıza gerek yok. Sadece kalori miktarını onların ihtiyaçlarına göre azaltmanız gerekiyor!

2. Günlük yiyecek miktarını kontrol edin
Kısırlaştırılmış kedinizin sevdiği sağlıklı yiyecekleri buldunuz mu? Mükemmel. Bir sonraki adım, kedinizi ne kadar besleyebileceğinizi bulmaktır. Şu hususu da göz ardı etmemek gerekmektedir; her kedinin farklı olduğunu ve bu nedenle bazen kediniz için beslenme miktarını bireysel olarak düzenleyerek uyarlamanız gerekli olduğunu unutmayın.

Akılda tutulması gereken iki şey daha var. İlk olarak kuru yiyecekler, ıslak yiyeceklerden daha fazla enerji içerir. Bu nedenle, kedinizin ihtiyaçlarını tamamen karşılarken, kedi arkadaşınıza yetersiz mama taneleri veriyormuşsunuz gibi görünebilir. İkinci olarak, ikramlarda, ödül mamalarında aşırıya kaçmamanız gerekmektedir.

3. Kedinizin günde birden fazla beslenmesini sağlayın
Doğal içgüdümüz, kedilere günde iki büyük öğün yemek vermek ve mama kablarını doldurmaktır. Ancak kediler aslında farklı yemek yerlerinde birden fazla küçük öğünü tercih ederler. Bunun nedeni, hala çok güçlü bir avlanma içgüdüsüne sahip olmalarıdır. Doğal olarak kedinizin beslenmesi; azar azar ama sıklıkla olmalıdır.

Bu besleme ipuçlarının yanı sıra, her gün kedinizle oynamanızı da öneririz. Bu, tüylü arkadaşınızın enerji kullanmasına ve sağlıklı olarak kalmasına yardımcı olacaktır.