Kendini Çok Tımar Eden Kediler

Yalama dürtüsü, kedilere doğal ve içgüdüsel olarak gelişir ancak bazen bu normal tımar etme dürtüsü, çizgiyi aşarak takıntılı davranışa dönüşür.

Kendini Çok Tımar Eden Kediler

Yalama dürtüsü, kedilere doğal ve içgüdüsel olarak gelişir ancak bazen bu normal tımar etme dürtüsü, çizgiyi aşarak takıntılı davranışa dönüşür. Kedinizin yalama sıklığı veya süresi aşırı görünüyorsa, sorunu görmezden gelmeyin. Kedinizin alışılmış tımar etme davranışının artık çok normal olmadığından şüpheleniyorsanız yapabilecekleriniz burada…
Kediler genellikle günlerinin %30 ila %50'sini kendilerini tımarlayarak geçirir. Kediler sıklıkla kendilerini tımar ettikleri için, genellikle önemli saç dökülmesi veya cilt lezyonları gözlemleyene kadar bir sorun fark edemeyebilirsiniz.
Kediler Ne Zaman Kendilerini Yalayarak Temizler?
Kediler, vücutlarının bir bölgesi kaşıntılı veya ağrılı olduğunda kendilerini yalayacaklardır. Sorun ağrıysa, yalama, disk hastalığı veya anal kese sıkışması durumlarında olduğu gibi ağrılı alana odaklanır. Ancak kaşıntılı hastalıklarda yalama daha yaygındır. Örneğin, kuyruk başındaki zorlayıcı yalama, bir pire istilasına işaret edebilirken, polen veya gıda alerjisi olan kediler sırtlarını, karınlarını veya vücudun diğer bölgelerini yalayabilir.
Aşırı sayıda tüy yumağı veya saç dökülmesine neden olan yalamanın anormal olduğunu bellidir. Yalama cildin yüzeyini kırmadığı sürece enfeksiyon oluşmaz. Kedi yalamaya daha hevesli olursa ve deri yüzeyini (kaba diliyle) aşındırırsa enfeksiyon meydana gelebilir. Enfeksiyon yalamayı yoğunlaştıracak ve bir kısır döngü kurulacak ve ciddi bir enfeksiyonla sonuçlanabilir.
"Kürk biçme"nin çözümü, altta yatan nedeni belirlemek ve düzeltmektir. Pire, bit ve kürklü paspasları kontrol edebilirsiniz, ancak bunun ötesinde bir veteriner müdahale etmelidir. "Aşırı" yalama her zaman fiziksel bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz; davranışın bazen psikolojik bir nedeni olabilir. Kedilerin tutarlılığı ve öngörülebilirliği sevdiğini ve değişimin stresli olabileceğini söylüyor. Yakın zamanda yapılan bir hareket, evde başka bir evcil hayvanın eklenmesi veya kaybedilmesi, hatta bir program değişikliği bile kedilerde kaygıya neden olabilir. Bu gibi durumlarda bir "yer değiştirme davranışı" olarak kabul edilen yalama, bir kediyi sakinleştirip rahatlatabilir, ancak bazen sorunun kaynağı doğru bir şekilde belirlenip ele alınmazsa alışkanlık haline gelebilir.
Stresle İlgili Olduğunda
Bütün tıbbi problemler göz ardı edilmişse, normalde kedinin hayatındaki bir tür stresin sonucu olarak aşırı tüylenme tedavi edilir. Mümkünse, kademeli olarak değişiklik veya tanıtım yapılmasını önerir; tanıdık eşyaları (yatak takımı gibi) yeni bir eve getirmek, güvende hissedebileceği yüksek yerler ve her gün onlarla oynamak için birkaç dakika (günde on ila 15 dakika yeterli olacaktır) bularak çevrelerini uyarıcı tutmak.
Çoğu kedi etkileşimden gerçekten zevk alır. Kedinizin neyi sevdiğini bulmak, ister sizinle kucaklaşma zamanı isterse güvenli battaniyesi gibi en sevdiği oyuncak olsun, stresi azaltabilir. Son olarak, kediniz ciddi şekilde stres altındaysa, veterineriniz tarafından reçete edilen bir tür geçici anksiyete önleyici ilaç tedavisinin garanti edilebileceğini söylüyor.
Ek olarak, tırnaklarını ısıran insanlar gibi, tekrarlayan yalama eylemi, davranışı güçlendiren stres giderici bir zevk bileşeni içerebilir. Bu nedenle, kedi yalama, neden belirlendikten ve çözüldükten sonra da devam eden bir alışkanlık haline gelebilir. Genellikle, davranış [doğal olarak veya ilaç yardımıyla] yaklaşık bir ay içinde unutulur. Sebep ister fizyolojik ister psikolojik olsun, aşırı bakım sorununu çözmek, sahibinin tarafında zaman ve sabır gerektirecektir.